Το «Δικαστήριο των Λαών»

Το «Δικαστήριο των Λαών»

Ήταν ένα βροχερό βράδυ της 8ης Νοέμβρη του 1999 όταν στην πλατεία Συντάγματος έλαβε χώρα το «Δικαστήριο των Λαών» για να δικάσει τους υπεύθυνους του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία.

Πρόεδρος του «Δικαστηρίου των Λαών» ο Κώστας Καζάκος, εισαγγελέας ο Βασίλης Κολοβός, συνήγορος των κατηγορουμένων ο Γιάννης Καλαντζόπουλος.

Κατηγορούμενοι ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και οι 18 ηγέτες των κρατών που πήραν μέρος στην επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Στο κατηγορητήριο που είχαν συντάξει οι «Δικηγόροι της Ειρήνης» και διάβασε ο Βασίλης Κολοβός, αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Όλοι αυτοί κατηγορούνται για απρόκλητο επιθετικό πόλεμο, για βαρύτατο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, για τη γενοκτονία του γιουγκοσλαβικού λαού και για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν στην ευρύτερη περιοχή».

Μετά τη δίωρη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του, που ήταν καταδικαστική για τους κατηγορουμένους. Σύμφωνα με την απόφαση, όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν και αποφασίστηκε η παράδοσή τους «στην ανατρεπτική οργή και στην αγωνιστική αποδοκιμασία των λαών και στη χλεύη της Ιστορίας».

Ακολούθησε πορεία όλων των συμμετασχόντων προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου οι επικεφαλής παρέδωσαν την ετυμηγορία.

Όπως ήταν αναμενόμενο το «Λαϊκό Δικαστήριο», παραμονές της επίσκεψης του Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα, ενόχλησε την τότε κυβέρνηση Σημίτη που επιδόθηκε σε μια λυσσαλέα επίθεση στο σύνολο των ηθοποιών με επίκεντρο τον Κώστα Καζάκο. Δεν ξέφυγαν ούτε οι άλλοι που συμμετείχαν στο «λαϊκό δικαστήριο» (Γ. Καλατζόπουλος, Ντενίζ Μπαλτσαβιά, Μ. Δεστούνη), ακόμη και όσοι υπέγραψαν το κείμενο διαμαρτυρίας.

Ο κύριος του «Βήματος»…

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος έδωσε ρεσιτάλ με μπαράζ σχολίων και δημοσιευμάτων , με τον Πρετεντέρη να γράφει στο «Βήμα» (11/11/1999) ότι το ΚΚΕ απαρτίζεται «από δέκα Καραγκιόζηδες και πενήντα σαλεμένους», που αν δε βάλουν μυαλό και δε σταματήσουν να διαδηλώνουν κατά του Κλίντον τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να «προειδοποιήσει» την Παπαρήγα πως «το ΚΚΕ θα μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή που ο Μαρξ βάφτισε το μανιφέστο του κομμουνιστικό και όχι ορειβατικό, να ζουν στις βουνοκορφές»

Σε αντιδιαστολή όμως με τις γελοιότητες Πρετεντέρη , ο διεθνής Τύπος ανέδειξε το αντιπολεμικό δρώμενο με τίτλους όπως : Στην Ελλάδα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Κλίντον . Εικονική ΔΙΚΗ για τη ΣΦΑΓΗ του γιουγκοσλαβικού λαού από τα αεροπλάνα και τα σύγχρονα ΟΠΛΑ των ΗΠΑ (ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ). ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι το δρώμενο ήταν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Κλίντον και διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Google+ Linkedin