Σαν σήμερα έφυγε ο “πρίγκιπας της δυτικής όχθης”

Σαν σήμερα έφυγε ο “πρίγκιπας της δυτικής όχθης”

«Σαν το τραγούδι που χάνει τη μιλιά του /με αλήτες στίχους που δεν άντεξαν το φως / σαν ένας έρωτας που πέρασε η μπογιά του/ έτσι θα φύγω ένα βράδυ από δω…».

Ένα τέτοιο βράδυ, στις 13 Απρίλη του 2010 , πρόωρα κι αναπάντεχα, ο Μάνος Ξυδούς, προδομένος από την καρδιά του, «έφυγε» από τη ζωή, στα 57 χρόνια του.

Μουσικός παραγωγός, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής  χάραξε την δική του μοναδική πορεία στην ιστορία της μουσικής και είναι υπεύθυνος για πολλά διαμάντια της Ελληνικής και διεθνούς δισκογραφίας.

Η μουσική «κυλούσε» κυριολεκτικά στο αίμα του καλλιτέχνη που έβαλε την ιδιαίτερη σφραγίδα του στην ελληνική μουσική σκηνή, μένοντας συνεπής στην ποιότητα, στην ουσία, στο μουσικό ύφος που τον εξέφραζε και τον συγκινούσε.

Από την εποχή των «Πυξ Λαξ», των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος, στην προσωπική του πορεία και στις συνεργασίες του με άλλους καλλιτέχνες έγραφε τραγούδια που ξεχώριζαν μουσικά και στιχουργικά, ενώ με γνώση και αγάπη στήριζε νεότερους ταλαντούχους καλλιτέχνες, με την παραγωγή δίσκων τους.

Παράλληλα, ο Μάνος Ξυδούς αποδείκνυε την ευαισθησία του στα μεγάλα κοινωνικά αιτήματα του καιρού μας. Κοινωνικά ανήσυχος, με σεμνότητα και συνέπεια έδινε το «παρών» σε εκδηλώσεις διεκδίκησης και αλληλεγγύης, καθώς και σε πολλά Φεστιβάλ . Δική του ήταν και η εκπομπή «Κόκκινα Παράσιτα», που παρουσίαζε στον «902 Αριστερά στα FM».

Γεννημένος στις 15 Μάη 1953 στους Αγ. Αναργύρους, φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών Επιστημών. Παράλληλα με τις σπουδές μάρκετινγκ, έπαιζε μουσική ως DJ στις «Καρυάτιδες» (Πλάκα). Εργαζόταν, ήδη, στη ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ ως διευθυντής μάρκετινγκ και παραγωγός, έχοντας κερδίσει αρκετούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους όταν συναντήθηκε με τους «Πυξ Λαξ». Ηδη είχε μεγάλη επιτυχία με τους «Dreamer and the fool moon» και το αγγλόφωνο τραγούδι «Sandrina», που είχε ανέβει στις πρώτες θέσεις των καταλόγων πολλών ευρωπαϊκών χωρών με πωλήσεις πάνω από 50.000 αντίτυπα στο εξωτερικό..

Συμμετείχε στην παραγωγή του πρώτου και του τρίτου δίσκου των «Πυξ Λαξ» και έγινε μέλος του συγκροτήματος γράφοντας στίχους, μουσική και κάνοντας φωνητικά.

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος ακολούθησε προσωπική πορεία, συνεργαζόμενος με πολλούς καλλιτέχνες, όπως οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου («Προσέχω δυστυχώς»), «Οναρ», Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας («Μέχρι να πάρεις παγωτό, σε βρίσκει ο Χειμώνας» κ.ά.). Τελευταίο του άλμπουμ «Τ’ αστέρια θα ‘ναι πάντα μακριά».

Ως παραγωγός δούλεψε μαζί με τους Παύλο Σιδηρόπουλο, Μουσικές Ταξιαρχίες, OPA, Μίλτο Πασχαλίδη, Γιάννη Χαρούλη, Jethro Tull, Scorpions, Ian Gillan (Deep Purple).Έχει συνεργαστεί με τον Γιώργο Νταλάρα γράφοντας το εμπορικότερο cd single της ελληνικής μουσικής «Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν», τους Χάρη & Πάνο Κατσιμίχα, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Πασχάλη Τερζή, τον Βασίλη Καρρά, την Σωτηρία Λεονάρδου, τον Ψαραντώνη και πολλούς άλλους.

Ο Μάνος ήταν πάντα υπέρ της άποψης πως το ροκ και το λαϊκό μπορούν να συνυπάρχουν πολύ όμορφα και δημιουργικά. Δεν τον ένοιαζε τόσο ποιος θα τραγουδήσει τα τραγούδια του αλλά πως.

Από τον χώρο του ξένου ρεπερτορίου με τους: Ian Gillan, Sting, Eric Burdon (Animals), Gordon Gano (Violent femmes), Marc Almond, Steve Wynn, I Muvrini.

«Πέρασε η ώρα πέρασες κι εσύ/ Πουλάκι του χειμώνα μες’ την άνοιξη…» τραγουδούσε ο Μάνος Ξυδούς …

 

Google+ Linkedin