Ρωσία: Χιλιάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι (video)

Ρωσία: Χιλιάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι (video)

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στη Ρωσία ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του  Αλεξέι Ναβάλνι, με αίτημα την απελευθέρωσή του. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη· σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο στην κινητοποίηση στη ρωσική πρωτεύουσα συμμετείχαν περίπου 20.000 άτομα. Η τοπική αστυνομία έκανε λόγο για 4.000 συγκεντρωμένους.

Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως: «Πούτιν κλέφτη», «Ναβάλνι, είμαστε μαζί σου» και «Ελευθερία για τους πολιτικούς κρατούμενους».

Στη Μόσχα οι διαδηλωτές πέταξαν χιονόμπαλες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που απάντησαν με τα κλομπ. Νωρίς το βράδυ εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν κοντά στη φυλακή Ματρόσκαγια Τισίνα όπου κρατείται ο Αλέξει Ναβάλνι. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν το πλήθος ξυλοκοπώντας τους διαδηλωτές.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τη ρωσική αστυνομία για «ξυλοδαρμούς αδιακρίτως» και για «αυθαίρετες συλλήψεις». Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, σε όλη τη χώρα έχουν συλληφθεί 2.501 άνθρωποι. Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν και η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, η οποία κρατήθηκε για μερικές ώρες σε αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη.

Ο Λεονίντ Βολκόφ, μέλος της ομάδας του ηγέτη της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα συμμετείχαν 250.000-300.000 άνθρωποι. «Είναι κάτι χωρίς προηγούμενο», τόνισε σε βίντεο στο κανάλι του Αλεξέι Ναβάλνι στο YouTube, ανακοινώνοντας ότι θα οργανωθούν νέες διαδηλώσεις το επόμενο σαββατοκύριακο.

Στην Αγία Πετρούπολη το πλήθος κατέκλυσε τη Λεωφόρο Νιέφσκι ενώ μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στο Βλαδιβοστόκ και το Χαμπαρόφσκ στη ρωσική Άπω Ανατολή, όπου επίσης σημειώθηκαν επεισόδια και έγιναν συλλήψεις. Στο Γιακούτσκ της Σιβηρίας περίπου 100 άνθρωποι διαδήλωσαν, μολονότι η θερμοκρασία στην περιοχή έχει πέσει στους -50 βαθμούς Κελσίου.

Η ΕΕ καταγγέλλει τη δυσανάλογη χρήση βίας

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ κατήγγειλε τις μαζικές συλλήψεις και τη δυσανάλογη χρήση βίας. «Θα συζητήσουμε την Δευτέρα τα επόμενα βήματα, με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Twitter.

Πολλές χώρες-μέλη, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι, ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται ομοφωνία των 27 ηγετών.

Εξηγήσεις ζητά η Μόσχα από τις ΗΠΑ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε την πρεσβεία των ΗΠΑ ότι ανάρτησε στον ιστότοπό της δρομολόγια των διαδηλώσεων για να ενθαρρύνει τους συγκεντρωμένους, και ζήτησε «εξηγήσεις».

Η πρεσβεία είχε καλέσει τους Αμερικανούς πολίτες να μην συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, αναφέροντας τις περιοχές στις οποίες προγραμματίζονταν συγκεντρώσεις.

Τις «βίαιες μεθόδους» που χρησιμοποίησε η ρωσική αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών καταδίκασαν και οι Αμερικανοί. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν κατηγορηματικά τη χρήση βίαιων μεθόδων εναντίον διαδηλωτών και δημοσιογράφων αυτό το σαββατοκύριακο σε πόλεις σε όλη τη Ρωσία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Google+ Linkedin