Πρόταση – Θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης επί του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο για Περιφέρειες και Δήμους

Πρόταση – Θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης επί του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο για Περιφέρειες και Δήμους

Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την “κυβερνησιμότητα” στις περιφέρειες και στους δήμους, κατέθεσε νομοσχέδιο, με το οποίο θέλει να εφαρμόσει ένα προκλητικό και αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη, παντοδύναμη – με ένα ποσοστό 43%+1 ψήφο, να αναδεικνύεται περιφερειακή ή δημοτική αρχή και μάλιστα να παίρνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου, όταν για ένα εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με ένα τέτοιο ποσοστό!

Επίσης διατηρεί τον εκβιαστικό β’ γύρο των εκλογών, θέτει αντιδημοκρατικά πλαφόν 3% για να καταφέρει ένας συνδυασμός να εκλέξει έδρα στο περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο, μειώνει σημαντικά τον αριθμό των εδρών των συμβουλίων περιφερειών, δήμων και τοπικών κοινοτήτων, μάλιστα στις κάτω από 500 κατοίκους τα καταργεί τα συμβούλια και επιβάλει μεγάλες αυξήσεις στα παράβολα υποψηφιοτήτων.  

Αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν είναι ξεκομμένη από τους γενικότερους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και ανατροπές που προωθούνται απ’ όλες τις κυβερνήσεις εδώ και χρόνια στο χώρο της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης. Συνδέεται άμεσα με το νέο κύκλο αντιλαϊκών αλλαγών που ετοιμάζει, με σκοπό να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά και ενιαία οι ανάγκες και οι σχεδιασμοί των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε κάθε περιοχή και ταυτόχρονα να προωθηθούν ακόμα περισσότερο οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, η διεύρυνση της ανταπόδοσης, η εμπορευματοποίηση και συρρίκνωση κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών, κλπ.

Πάνω σε αυτή τη βάση σχεδιάζεται και η προσαρμογή του εκλογικού συστήματος σε αντιδραστική κατεύθυνση, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης μέσα σε αυτά τα όργανα, να «πνίγεται» κάθε διαφορετική φωνή και άποψη, στοχεύοντας στην ενίσχυση του αστικού δίπολου και στον περιορισμό ή αποκλεισμό δυνάμεων σαν την «Λαϊκή Συσπείρωση»! 

Η Λαϊκή Συσπείρωση, είναι αντίθετη με το εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ήταν και στο προηγούμενο που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πλην της “κολοβής” απλής αναλογικής, η οποία άφηνε αλώβητο τον εκβιασμό του β’ γύρου. Με αρχή την ισοτιμία της ψήφου, όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό στις συνθήκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, υπερασπίζεται σταθερά και χωρίς “ναι μεν αλλά” το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής και στην εκλογή των τοπικών οργάνων. Αυτό το κάνει χωρίς καμία αυταπάτη για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως περιφερειακού κρατικού θεσμού, που ευθυγραμμίζεται με την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού κράτους.

Με αυτήν την αφετηρία, εναντιωνόμαστε καθαρά και στην επαναφορά του ορίου όσον αφορά την εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και στον εκβιαστικό Β’ γύρο, που εκτός του στόχου της ενσωμάτωσης ενισχύει τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα στη λειτουργία αυτών των θεσμών, αναπαράγοντας και με αυτόν τον τρόπο φαινόμενα σήψης, παραγοντισμού, που γενικεύονται και σε αυτό το επίπεδο. 

Θεωρούμε ότι είναι καιρός να αρθεί το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει στα κόμματα να προβάλλουν ευθέως υποψηφιότητες στα όργανα όλων των βαθμίδων της Τοπικής Διοίκησης. Ένα βαθιά υποκριτικό, δομημένο σκηνικό, που τροφοδοτεί την ψευδεπίγραφη εικόνα των δήθεν αυτοδιοικητικών και “υπερκομματικών” υποψηφιοτήτων και ένα περιβάλλον που παραπλανά και τελικά εκμηδενίζει την ευθύνη και τη λογοδοσία των πολιτικών κομμάτων ως προς τις υποψηφιότητες και τα πεπραγμένα των αιρετών, τους οποίους έτσι κι αλλιώς υποστηρίζουν Ένα ζήτημα που όλες οι αστικές δυνάμεις αποφεύγουν ακριβώς γιατί αξιοποιούν την Τοπική Διοίκηση και ως πεδίο της λαϊκής ενσωμάτωσης.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση αγωνιζόμαστε και καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να εναντιωθεί στο νέο εκλογικό σύστημα που προωθεί η Κυβέρνηση, απαιτώντας ταυτόχρονα:

 

  • Να καταργηθεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Περιφερειακής και Τοπικής διοίκησης (Καλλικράτης, Κλεισθένης, ν.4623/19) για τη λεγόμενη κυβερνησιμότητα περιφερειών και δήμων.

  • Να μην μεταφέρονται αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της Υγείας-Πρόνοιας, Παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους.
  • Να μην αφυδατώνονται τα εκλεγμένα συμβούλια από τις αρμοδιότητές τους που μεταφέρονται στην ΟΕ και στις άλλες επιτροπές. Να ισχύουν όλες οι ψήφοι (ΛΕΥΚΟ, ΚΑΤΑ) για τη λήψη αποφάσεων. Να έχουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να φέρνουν θέματα για συζήτηση και ψήφιση στα συμβούλια, να έχουν περισσότερο χρόνο ομιλίας, όπως και οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.
  • Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, τα χρηματικά παράβολα για να είναι κάποιος υποψήφιος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και ΑΦΜ των συνδυασμών.
  • Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αποπομπή από τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, όλων των εκπροσώπων της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της, σε περιφέρειες και δήμους, ανεξάρτητα αν έχουν μεταπηδήσει σε άλλους φασιστικούς σχηματισμούς.

 

Google+ Linkedin