Πρόεδρος ΕΟΦ: Εγκρίθηκαν κλινικές δοκιμές μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα

Πρόεδρος ΕΟΦ: Εγκρίθηκαν κλινικές δοκιμές μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το λεγόμενο κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει πάρει άδεια έκτακτης χορήγησης στις ΗΠΑ η οποία δεν είναι άδεια έγκρισης κυκλοφορίας φαρμάκου όπως τη γνωρίζουμε, άρα ο δόκιμος τρόπος για να έρθει στη χώρα μας αφού δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι μέσω κλινικής δοκιμής»  τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

«Mέσω επαφών που έγιναν σε επίπεδο υπουργείου και ΕΟΦ με την εταρεία Regeneron καταφέραμε κι εγκρίθηκε η πρώτη μελέτη μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα» είπε ο κ. Φιλίππου.

Εξήγησε ότι η μελέτη αυτή θα γίνει σε πέντε νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και αφορά εκατό ασθενείς. Συγκεκριμένα θα χορηγηθεί φάρμακο σε ασθενείς που είναι θετικοί χωρίς να νοσούν με σκοπό να μην αναπτυχθούν συμπτώματα. Επίσης, θα γίνει μια ακόμα μελέτη σε άτομα με αρνητική εξέταση κορονοϊού προκειμένου να μη μολυνθούν.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, πρέπει να είμασε η πρώτη ή η δευτερη χώρα στην Ευρώπη που καταφέραμε να ξεκινήσουμε κλινική μελέτη με μονοκλωνικά αντισώματα κι αυτό είναι κάτι που είναι μια ιδιαίτερη επιτυχία για την Ελλάδα.

Εκανε ακόμα γνωστό ότι η παρακολούθηση των ασθενών θα διαρκέσει έναν μήνα ενώ πρόσθεσε ότι το φάρμακο θα πρέπει να αδειοδοτηθεί σε επίπεδο ΕΜΑ και στη συνέχεια να έρθει στη χώρα μας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι και οι δυο εταιρείες, Regeneron και Lilly, θα προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση φακέλου γαι αξιολόγηση από τον ΕΜΑ οπότε, όπως είπε, με το πέρας της μελέτης στην Ελλάδα πιστεύει ότι θα έχει προχωρήσει και η διαδικασία ώστε τα φάρμακα να μπορέσουν να εισαχθούν στη χώρα μας.

Google+ Linkedin