Προειδοποίηση Πούτιν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Προειδοποίηση Πούτιν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Την άρνηση των προέδρων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσουν διάλογο, συνάντησε η Μόσχα, που κάλεσε τις δύο πλευρές σε συνομιλίες. Την ίδια ώρα, η Ρωσία διαπιστώνει μια ευρείας κλίμακας επιδείνωση της διένεξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν απέρριψε την πιθανότητα έναρξης συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο Πασινιάν είπε ότι «το κλίμα δεν είναι το σωστό» για συνομιλίες, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε ότι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν και διευθύνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι απειλείται η ίδια η ύπαρξη του αρμενικού λαού.

Αλλά και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ απέρριψε κάθε πιθανότητα συνομιλιών με την Αρμενία για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλώνοντας ότι οι απαιτήσεις του Γερεβάν είναι «απαράδεκτες», μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο Αλίεφ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Αρμενία, δεδομένης της στάσης που τηρούν επί του παρόντος οι ηγέτες της χώρας.

Ο Αζέρος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η σύμμαχος της χώρας του Τουρκία δεν εμπλέκεται στη σύγκρουση, χαρακτηρίζοντας «σταθεροποιητικό» το ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή. «Η Τουρκία είναι αδελφό έθνος και σύμμαχός μας. Μας παρέχει μόνο ηθική υποστήριξη και είμαστε ευγνώμονες στην Άγκυρα για την αλληλεγγύη της», είπε. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, όπως ήταν αναμενόμενο έσπευσε να διαψεύσει όλες τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ενεργή παρέμβαση της Τουρκίας. Αναφερόμενος στην κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού «Su-25», την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα η Αρμενία, είπε ότι δεν έχουν αναπτυχθεί μαχητικά αεροσκάφη F-16 πάνω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με το το πρακτορείο «Tass». Ο Αλίεφ είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν ένοπλοι από τη Συρία στη ζώνη των συγκρούσεων, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, λέγοντας ότι αυτή η πληροφορία είναι «fake news».

Η Μόσχα «προειδοποιεί»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της αρμενικής πλευράς, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, «προειδοποίησε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στη διένεξή τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να σταματήσουν τις εχθροπραξίες».

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας Πούτιν – Πασινιάν, στην οποία «συνεχίσθηκε η συζήτηση για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες εκεί. Παράλληλα, αναφέρεται ότι «δόθηκε έμφαση στην επιτακτική ανάγκη του τερματισμού των εχθροπραξιών από τις αντιμαχόμενες πλευρές και της λήψης μέτρων με σκοπό την αποκλιμάκωση της κρίσης».

Η σημερινή τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών είναι η δεύτερη μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Πούτιν και Πασινιάν είχαν συνομιλήσει και την Κυριακή.

Η Τουρκία αποφασισμένη να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν

Η Τουρκία διαβεβαίωσε σήμερα πως είναι αποφασισμένη να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να «ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, «βάσει του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν. Επίσης, ο Αλτούν δήλωσε ότι «ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία κατέρριψε ένα αρμενικό μαχητικό είναι απολύτως ψευδής». «Η Αρμενία όφειλε να αποσυρθεί από τις περιοχές που κατέχει αντί να καταφεύγει σε αυτή τη φτηνή προπαγάνδα», πρόσθεσε.

Επισημαίνοντας πως το Αζερμπαϊτζάν «απλά επιδιώκει να εγγυηθεί την ασφάλεια των αμάχων πληθυσμών κοντά στη γραμμή του μετώπου και να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη του», ο Αλτούν έσπευσε να δηλώσει ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέπει να αντιμετωπίζονται με ίσο τρόπο ο επιτιθέμενος και το θιγόμενο μέρος στο όνομα της λεγόμενης αρχής της ουδετερότητας».

Οι δηλώσεις της τουρκικής προεδρίας γίνονται λίγο αφότου το Κρεμλίνο κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από το να «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και να εργαστεί για την ειρήνη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 100 άνθρωποι από την Κυριακή.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Tass», «Sputnik»)

Google+ Linkedin