Ποιον άλλον να βάλει στην κυβέρνηση; Τον Ντέταρι;
Ο Λάγιος Ντέταρι γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1963 στη Βουδαπέστη. Ήταν ο καλύτερος παίκτης που έβγαλε η μεγάλη των Μαγυάρων σχολή, μετά τη χρυσή φουρνιά της δεκαετίας του ’50 (Πούσκας, Κότσις, Χιντεγκούτι, Τσίμπορ κτλ) και μάλλον ο τελευταίος Ούγγρος παίκτης που ήταν περιζήτητος σε όλο τον κόσμο.Οι παλαιότεροι τον θυμούνται απο τον ερχομό του στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό, το καλοκαίρι του 1988.
Η μεταγραφή του Λάγιος Ντέταρι στον Ολυμπιακό κόστισε 3 δις δραχμές και ήταν (τότε) η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου μετά από αυτήν του Μαραντόνα στη Νάπολι!
“Τρελός ο Κοσκωτάς”
Σε μία περίοδο μεταγραφικού οργασμού στην Ιταλία, με τη Νάπολι να έχει ήδη τον Ντιέγκο Μαραντόνα, τη Μίλαν να σχηματίζει την περίφημη ομάδα των Ολλανδών (Μάρκο φαν Μπάστεν, Ρουντ Γκούλιτ, Φρανκ Ράικαρντ) και την Ίντερ να απαντά με τους Γερμανούς Λότας Ματέους, Γίργκεν Κλίνσμαν, Αντρέας Μπρέμε, η η Γιουβέντους ήθελε να “χτυπήσει” με τον καλύτερο παίκτη της κυπελλούχου Γερμανίας ( Άιντραχτ Φραγκφούρτης) τον Λάγιος Ντέταρι.
Ποιος να φανταστεί όμως ότι θα εμφανιστεί ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού Γιώργος Κοσκωτάς να μπει σφήνα στη μεταγραφή προσφέροντας στη διοίκηση της Άιντραχτ Φραγκφούρτης το εξωπραγματικό για την εποχή εκείνη ποσό των 8.700.000 ευρώ (κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ελληνικών δραχμών) προκειμένου να αποκτήσει τον παίκτη. Χαρακτηριστικό του ύψους της πρότασης αποτελεί το γεγονός πως η μεταγραφή του Ντέταρι στον Ολυμπιακό αποτελούσε την δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο πίσω από αυτή του Ντιέγκο Μαραντόνα (μεταπήδησε από την Μπαρτσελόνα στη Νάπολι έναντι 13.000.000 ευρώ).
Να σημειωθει οτι τα χρήματα που έπαιρνε ο 25χρονος μέσος στον Ολυμπιακό ήταν όσα έπαιρνε την ίδια χρονιά ολόκληρη η ομάδα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης: “Ξαφνικά είχα γίνει ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες όλων των εποχών, πιο ακριβός και από τον Γκούλιτ”, «εξομολογήθηκε» αργότερα ο ίδιος ο Ντέταρι.
Η υποδοχή στον Πειραιά
Η υποδοχή του Ντέταρι στον Πειραιά έγινε στο δημαρχείο της πόλης (!) και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, συγκέντρωσε 50 χιλιάδες κόσμου, που τον υποδέχτηκε σαν σωτήρα, σε ένα ανεπανάληπτο ντελίριο ενθουσιασμού. Καμία άλλη μεταγραφή δεν κατάφερε να προκαλέσει αντίστοιχες αντιδράσεις -οι “μεταγραφές αεροδρομίου” είναι άλλης κλάσης, συγκριτικά με μια… “μεταγραφή δημαρχείου”.
Ενδεικτικό των ηθών της εποχής (o tempora o mores), ότι εκτός από τον τότε δήμαρχο της πόλης Ανδρέα Ανδριανόπουλο, παρέστη σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, ανάμεσά τους, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ακριβώς τις ημέρες που συγκροτούνταν τα κομματικά όργανα του ενιαίου Συνασπισμού ενόψει των εθνικών εκλογών του Ιουνίου.
Ο Ντέταρι βγήκε αμήχανος στο μπαλκόνι και είπε σε σπαστά ελληνικά “Θεε μου, θεέ μου, Ολυμπιακέ μου”., ενώ οι οπαδοί του Ολυμπιακού λάτρεψαν τον ίδιο σαν θεό και άρχισαν να λένε την καθημερινή τους προσευχή σε μια ελαφρώς παραλλαγμένη -και… ολίγον βέβηλη εκδοχή: Λάγιος ο θεός, Λάγιος ισχυρός, Λάγιος αθάνατος και Ολυμπιακός.
Χαρακτηριστικό για το κλίμα της εποχής ήταν ένα σκετς του Χάρρυ Κλυνν, που σχολίαζε τους κλυδωνισμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τους συνεχόμενους ανασχηματισμούς της -ή “αναδομήσεις, όπως τις έλεγε ο Ανδρέας”-, υπό το βάρος και των σκανδάλων.
-14 ανασχηματισμούς έχει κάνει, ποιον άλλον να βάλει στην κυβέρνηση; Τον Ντέταρι;
Η καλύτερη στιγμή που θυμάται ο Ντέταρι -εκτός από την υποδοχή του στο δημαρχείο- ήταν ο τελικός Κυπέλλου με τον ΟΦΗ το 1990, όπου σκόραρε δύο φορές και έφτασε στον μοναδικό του τίτλο με τους ερυθρόλευκους.
Αλλά η λατρεία των οπαδών τον άφησε χωρίς δηλώσεις -και χωρίς σορτσάκι…
Το καλοκαίρι του ’90, ο Σαλιαρέλης φέρνει προπονητή τον Μπλαχίν αλλά δεν μπορεί να κρατήσει στην ομάδα τον Ντέταρι. Ο κόσμος είναι έτοιμος να ξεσηκωθεί και ο πρόεδρος τους ξεφουρνίζει το παραμύθι ότι ο Ντέταρι δεν μπορεί να μείνει στην ομάδα γιατί οι Σοβιετικοί είχαν σκοτώσει πολλούς δικούς του συγγενείς, γι’ αυτό και δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον Μπλαχίν…! Μετά από λίγο καιρό, στον φιλικό αγώνα με την Μπολόνια -τη νέα του ομάδα-, οι δυο τους αγκαλιάζονται και δείχνουν πως η φήμη δεν είχε καμία βάση…