Πελετίδης: Με το νέο εκλογικό νόμο θέλουν συμπαγείς δήμους στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Πελετίδης: Με το νέο εκλογικό νόμο θέλουν συμπαγείς δήμους στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Για τον εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση για την Τοπική Διοίκηση τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ , που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, ο δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει συμπαγείς δυνάμεις και σε τοπικό επίπεδο που θα υπηρετούν αυτούς που είναι κυρίαρχοι στην οικονομία ενώ θέλει να εντείνει τη λειτουργία των δήμων ως ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Υπογραμμίζοντας την ταξικότητα της κοινωνίας που ζούμε, τόνισε ότι αυτό που κυριαρχεί σήμερα στις δημοτικές αρχές, δεν είναι οι δημότες και οι ανάγκες τους, αλλά πώς θα λειτουργήσουν τους δήμους με βάση την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις.

Σημείωσε την υποκρισία πολλών δημοτικών αρχών να δηλώνουν ανεξάρτητες ενώ στην πράξη εφαρμόζουν την κυρίαρχη πολιτική ενώ υπογράμμισε πως σε αντίθεση με την αγωνία της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα τα σχέδιά της, το θέμα πρέπει να συζητηθεί στα δημοτικά συμβούλια.

Τέλος, ο Κ. Πελετίδης υπογράμμισε πως υποστηρίζει την απλή ανόθευτη αναλογική, την ισοτιμία της ψήφου, να μην υπάρχει δεύτερος γύρος, να μη μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων, ο δήμαρχος να εκλέγεται από τον πρώτο συνδυασμό που αναδεικνύεται στις εκλογές.

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφική άποψη της ΚΕΔΕ , όπως εκφράστηκε δια στόματος του προέδρου της Δημήτρη Παπαστεργίου , είναι ότι ο εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση με fast track διαδικασίες κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων. Επιμέρους, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, θα υποβάλλει σχέδιο θέσεων στο δημόσιο διάλογο, μόλις το νομοσχέδιο τεθεί σε διαβούλευση.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ συζητήθηκε η διαμόρφωση των θέσεων της ΚΕΔΕ απέναντι στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, που αφορά τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας και έγινε ομόφωνα αποδεκτή η εισηγητική πρόταση του προέδρου της επιτροπής Παιδείας Νεολαίας και Θρησκευμάτων Σπύρου Σταματόπουλου για τις θέσεις της ΚΕΔΕ επί του σχεδίου του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΤΠΑ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο της 1ης Προγραμματικής Περιόδου 2021-2025 του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ).

Παρακολουθήστε την εισηγητική πρόταση Σταματόπουλου από το 3:32:50

Google+ Linkedin