Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νεολαίας εισηγήθηκε ο Σταματόπουλος στην ΚΕΔΕ

Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νεολαίας εισηγήθηκε ο Σταματόπουλος στην ΚΕΔΕ

Σημαντικά θέματα που άπτονται τόσο της καθημερινότητας όσο και του μελλοντικού σχεδιασμού της Επιτροπής Παιδείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συζητήθηκαν στην συνεδρίαση  του συλλογικού οργάνου της ΚΕΔΕ , που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα υπό την προεδρεία του δημάρχου Σικυωνίων και προέδρου της  Επιτροπής  Σπύρου  Σταματόπουλου.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταματόπουλος παρουσία των μελών του προεδρείου Ευάγγελου Μπαρμπάκου δημοτικού συμβούλου Καλλιθέας, Δημήτρη Καφαντάρη, Γενικού Γραμματέα ΚΕΔΕ, Γρηγοράκου Παναγιώτη συνεργάτη της ΚΕΔΕ και Σοφίας Ρίζου γραμματέα της Επιτροπής, ανέπτυξε  τις θέσεις της Επιτροπής  Παιδείας της ΚΕΔΕ σε ζητήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της παιδείας στην εποχή του κορωνοϊού και εισηγήθηκε την διοργάνωση ενός Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεολαίας ,που να πηγάζει από την τοπική αυτοδιοίκηση και να διαχέεται σε όλους τους τομείς της πολιτικής στη χώρα μας, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Η καθημερινότητα των Σχολείων στην εποχή του κορωνοϊού

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται λόγω των συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού απασχόλησε αρχικά τα μέλη του προεδρείου της επιτροπής με τον Σπύρο Σταματόπουλο να επισημαίνει ότι οι ελλείψεις που παρατηρούνται στο προσωπικό καθαριότητας των σχολικών δομών επιβάλλεται να καλυφθούν άμεσα, ενώ οπωσδήποτε πρέπει να επιλυθούν ζητήματα που άπτονται της συντήρησης των υλικοτεχνικών υποδομών, αλλά της υποστελέχωσης των σχολείων από εκπαιδευτικούς τα οποία δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα και δυσλειτουργίες στην εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σπύρος Σταματόπουλος επεσήμανε στα μέλη του προεδρείου της Επιτροπής τις δυνατότητες χρηματοδότησης εκπαιδευτικών δομών και κτηριακών υποδομών που υπάρχουν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αποφασίστηκε να παρασχεθούν στους δήμους οδηγίες, καθώς και κάθε δυνατή βοήθεια για τη βελτίωση των προτάσεων που θα υποβληθούν.

Στη συνεδρίαση επίσης αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά την επαγγελματική κατάρτιση και το πρόγραμμα «Διά Βίου Μάθησης», ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαρκή επαγγελματική κατάρτιση.
Επίσης το προεδρείο απασχόλησαν ζητήματα οργάνωσης εκπαιδευτικών δράσεων που προωθούν και αναδεικνύουν το ρόλο της Ορθοδοξίας στην Εκπαίδευση.
Στη διάρκεια της συζήτησης διαμορφώθηκε το πλαίσιο μιας ιδέας για καλοκαιρινές εκπαιδευτικές δράσεις ανταλλαγής μαθητών, λειτουργία summer courses και αξιοποίηση του προγράμματος Erasmus+. Στόχος της δράσης είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση, για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας της νεολαίας καθώς και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εκπαίδευσης σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης.

Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νεολαίας

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σπύρος Σταματόπουλος εισηγήθηκε το πολύ σημαντικό θέμα της διοργάνωσης ενός Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεολαίας. Η ιδέα ενός τέτοιου συνεδρίου, σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, εδράζεται στην ανάγκη οι νέοι να εμπλακούν περισσότερο και πιο ενεργά στην πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στόχος είναι να ενεργοποιηθούν κινήματα και οργανώσεις νεολαίας αλλά και να σχηματιστούν Τοπικοί Σύνδεσμοι Νέων με ανοιχτές συνελεύσεις και διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, ένας θεσμός που πρέπει να πηγάζει από την τοπική αυτοδιοίκηση και να διαχέεται σε όλους τους τομείς της πολιτικής στη χώρα μας, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής και διοργάνωσης του όλου εγχειρήματος, βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης και ανταλλαγής απόψεων, αν και γενικά η στοχοποίηση αφορά στην έμφαση συμμετοχής κινημάτων και οργανώσεων Νεολαίας, καθώς και συλλογικών σχηματισμών της μαθητιώσας νεολαίας.

Όλα τα παραπάνω κουβέντιασε ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Σταματόπουλος με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του προεδρείου, αντάλλαξαν απόψεις και επικεντρώθηκαν στο μακρόπνοο σχεδιασμό που αφορά στο Συνέδριο Νεολαίας, που αγκάλιασε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και αμφότεροι δεσμεύτηκαν για την περαιτέρω συνεργασία τους ώστε να υλοποιηθεί.

Google+ Linkedin