Πάλι σήκωσε μπαϊράκι η εκκλησία – Αλαλούμ με τις λιτανείες τον Δεκαπενταύγουστο

Πάλι σήκωσε μπαϊράκι η εκκλησία – Αλαλούμ με τις λιτανείες τον Δεκαπενταύγουστο

Θα γίνουν ή όχι λιτανείες τον Δεκαπενταύγουστο; Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως «κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για το επόμενο χρονικό διάστημα», η ανακοίνωση ομως της τελευταίας ήρθε να περιπλέξει τα πράγματα.

Στο Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου (δείτε ΕΔΩ) όχι μόνο δεν υπάρχει καμία αναφορά περί «αναστολής», όπως ρητά τονίζει η Πολιτική Προστασία ,αλλά αναφέρεται χαρακτηριστικά πως σύμφωνα με το τελευταίο εγκύκλιο σημείωμα προς τους ναούς, «η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιείται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου Ποιμενάρχου».

Κοντολογίς, η Εκκλησία της Ελλάδος «πετά το μπαλάκι» στους ναούς και τους πιστούς… συμβουλεύοντάς τους να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους και να κάνουν μια σύντομη περιφορά της εικόνας.

Μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος στον ΑΝΤ1 : Η Ιερά Σύνοδος δεν έδωσε σύσταση για τις λιτανείες

Εν τω μεταξύ επικριτικός για την ανακοίνωση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ,σχετικά με τις λιτανείες, εμφανίστηκε στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος, ο οποίος όχι μόνο έγραψε την απαγόρευση στα παλαιότερα των υποδημάτων του:

« Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΙΤΑΝΕΙΩΝ » !

αλλά έκανε και πλακίτσα λέγοντας : “η έννοια του συνωστισμού, όπως αυτή εκφράζεται, εκφράζεται σε πολλά δεδομένα και επίπεδα. Δηλαδή συνωστισμός υπάρχει στις λιτανείες, στις παραλίες δεν υπήρξε; Παντού υπάρχουν συνωστισμοί. Καμία Αρχή δεν κοινοποίησε απόφαση στην Ιερά Σύνοδο για τις λιτανείες, εμείς την ακούσαμε από τα ΜΜΕ. Σεβόμαστε την αγωνία των ανθρώπων αλλά ας μην νομίζουν κάποιοι ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για την υγεία των ανθρώπων”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναφέρθηκε και στα κρούσματα σε γάμους λέγοντας ότι αυτά δεν εντοπίστηκαν μέσα στην εκκλησία, αλλά στα γλέντια που γίνονται απ’ έξω”.

Κατά τ’ άλλα ο Μητροπολίτης Φιλίππων τόνισε “Η σοβαρότητα και η ευθύνη είναι όλων μας”…καλά κρασιά δέσποτα !

Δείτε το βίντεο:

Google+ Linkedin