Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας καταδικάζει το κάψιμο του Κορανιού – «Βαθιά ασεβής πράξη»

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας καταδικάζει το κάψιμο του Κορανιού – «Βαθιά ασεβής πράξη»

Στο πλαίσιο διαδήλωσης ο ακροδεξιός Σουηδός Ράσμους Παλουντάν έκαψε αντίτυπο του Κορανιού

Για «βαθιά ασεβή πράξη» έκανε λόγο ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, κατακρίνοντας την ενέργεια ενός διαδηλωτή, ο οποίος έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη το Σάββατο (21/1).
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της χώρας, με ανάρτηση που έκανε στο Twitter δήλωσε ότι «η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι της δημοκρατίας. Αλλά αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και σωστό», εξέφρασε δε, παράλληλα τη συμπάθειά του προς τη μουσουλμανική κοινότητα.
Συμπλήρωσε δε, ότι «το να καίει κανείς βιβλία που είναι ιερά για πολλούς είναι μια βαθιά ασεβής πράξη. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθειά μου προς όλους τους μουσουλμάνους που προσεβλήθησαν από τα όσα συνέβησαν στη Στοκχόλμη».

Σημειώνεται ότι, το απόγευμα του Σαββάτου (22/1) στο πλαίσιο διαδήλωσης, που είχε λάβει την άδεια των αρχών και η οποία πραγματοποιήθηκε μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, ο ακροδεξιός Σουηδός Ράσμους Παλουντάν έκαψε αντίτυπο του Κορανιού, μια πράξη που είχε στόχο να καταγγείλει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το Σύνταγμα της Σουηδίας και ο σεβασμός προς τις ελευθερίες του συνέρχεσθαι και της έκφρασης οδήγησαν την αστυνομία να εγκρίνει την κινητοποίηση του επικεφαλής του κόμματος Stram Kurs (Σκληρή γραμμή).

Διαμαρτυρίες από την Τουρκία

Στην Τουρκία πολλές δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (21/1) μπροστά από το προξενείο της Σουηδίας στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν. Έκαψαν μια σουηδική σημαία και κάλεσαν την Άγκυρα να διακόψει κάθε διπλωματική σχέση με τη Στοκχόλμη. Άλλοι διαδήλωσαν κοντά στη σουηδική πρεσβεία στην Άγκυρα.
Το Σάββατο (21/1) ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ καταδίκασε μια «επονείδιστη ισλαμοφοβική πρόκληση» και υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η διαδήλωση έλαβε την άδεια των αρχών δεν σημαίνει ότι τη στηρίζει η κυβέρνηση.

Καταδίκη του συμβάντος από μουσουλμανικές χώρες

Την παραπάνω ενέργεια κατήγγειλε τόσο, το Μαρόκο που το πρωί της Κυριακής (22/1) εξέφρασε την έκπληξή του που οι σουηδικές αρχές επέτρεψαν αυτή την «απαράδεκτη» και «επονείδιστη» πράξη, «η οποία έγινε μπροστά στις δυνάμεις της τάξης», όσο και οι χώρες της Ινδονησίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων , όπως και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας.

«Η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να ασκείται με υπεύθυνο τρόπο», σχολίασε η Τζακάρτα.

Google+ Linkedin