Ο οδικός χάρτης για την άρση του lockdown – Όχι ταξίδια το Πάσχα
O κύβος ερρίφθη και πλέον, αμέσως μετά το Πάσχα με περιορισμούς, ξεκινά η προοδευτική άρση του lockdown, με το βλέμμα στις 15 Μαΐου όταν και θα ανοίξει ο τουρισμός. Αυτό ήταν το κεντρικό στίγμα του τηλεοπτικού μηνύματος που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά και την εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, περιγράφοντας τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων σε όλη την επικράτεια, αμέσως μετά το Πάσχα.
Έτσι, όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης:
-Τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.
-Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία, ενώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.
-Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του πολιτισμού.
Όχι ταξίδια το Πάσχα
Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημοποιήσει και την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει τις μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα. «Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας», προσέθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε δε ότι η απόφαση για «κλειστό» Πάσχα είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να συγκεράσει και τις επιφυλάξεις των γιατρών, αλλά και τις ανάγκες οικονομίας και κοινωνίας, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η προοδευτική άρση των περιορισμών.
Η πανδημία σταθεροποιείται
Ο κ. Μητσοτάκης αιτιολόγησε την απόφαση της άρσης των περιορισμών προοδευτικά από τον Μάιο στη βάση της σταθεροποίησης της επιδημιολογικής εικόνας. «Η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων. Το Σύστημα Υγείας, χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών μας, ανταποκρίνεται στην πίεση. Και η πολιτική της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιορισμών αποδίδει. Γιατί, έστω και αργά, ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ εξήρε και τον ρόλο των εμβολίων για το χτίσιμο του τείχους ανόσιας.
Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης χτύπησε και καμπάνα κόντρα στον εφησυχασμό, λέγοντας πως, με την προοπτική της άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει το άλλοθι να αυθαιρετεί. Έστειλε, δε, σαφές μήνυμα για τις συγκεντρώσεις σε πλατείες, λέγοντας ότι «μπορεί να βλάψουν πολλούς», έστω και αν είναι λίγοι μπροστά στους πολλούς συνεπείς.
Νέα εμβολιαστική γραμμή
Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, ανακοίνωσε και μια νέα εμβολιαστική γραμμή για τους νεότερους, άνω των 30 ετών, με το βλέμμα στη χρήση σκευασμάτων κυρίως της Astra Zeneca που μένουν αδιάθετα. Υπογράμμισε ότι τα ραντεβού θα ξεκινήσουν να δίνονται από τη Μεγάλη Εβδομάδα, με στόχο το τείχος ανοσίας να απλωθεί μια ώρα αρχύτερα στη χώρα.
Ακόμα, όμως, ο πρωθυπουργός κάλεσε σε δραματικούς τόνους τους πολίτες να εμβολιαστούν, παρατηρώντας τη σχετική απροθυμία σε αρκετές ηλικιακές ομάδες «Δεν είμαστε ακόμα στα ποσοστά που θα θέλαμε, ιδίως μεταξύ των πλέον ευπαθών. Κι όμως, η ασφάλεια και η αποτελεσματική δράση των εμβολίων αποδεικνύονται κάθε μέρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί«, είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο».