Ο «Νοστράδαμος» των αμερικανικών εκλογών προβλέπει ήττα του Ντόναλντ Τραμπ

Ο «Νοστράδαμος» των αμερικανικών εκλογών προβλέπει ήττα του Ντόναλντ Τραμπ

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κλείνει την «ψαλίδα» των τελευταίων εβδομάδων με τον Τζο Μπάιντεν ο «Νοστράδαμος» των προεδρικών εκλογών προβλεπει οτι ο Αμερικανός Πρόεδρος, θα χάσει τον Λευκό Οίκο φέτος…

Ο Άλαν Λίχτμαν, καθηγητής Ιστορίας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, είναι γνωστός ως ο «Νοστράδαμος» των προεδρικών εκλογών, καθώς έχει προβλέψει με ακρίβεια τον νικητή κάθε κούρσας για τον Λευκό Οίκο από την επανεκλογή του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1984.

Επιτέλους, ο Λίχτμαν, ανακοίνωσε την ετυμηγορία του για το 2020, σε βίντεο των The New York Times στις 5 Αυγούστου, δίνοντας την οριστική πρόβλεψή του:

«Η πρόβλεψη είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα χάσει τον Λευκό Οίκο φέτος».

​Ο καθηγητής χρησιμοποιεί σύστημα «13 κλειδιών» για τις προβλέψεις του που περιλαμβάνουν παράγοντες όπως η οικονομία, οι κοινωνικές αναταραχές, τα σκάνδαλα και η θητεία.

Κάθε κλειδί είναι μία δυαδική δήλωση που μπορεί να απαντηθεί ως σωστή ή λάθος. Και αν έξι ή περισσότερα κλειδιά απαντηθούν ως λάθος, ο ένοικος του Λευκού Οίκου εμφανίζεται να είναι στην έξοδο.

Ο Τζο Μπάιντεν λαμβάνει τα επτά από τα 13 κλειδιά υπέρ του, σύμφωνα με το σύστημα.

Ο επικεφαλής της εκστρατείας του Τραμπ, Τιμ Μουρτό σχολίασε σχετικά με την πρόβλεψη:

«Πρόκειται για εκλογές χωρίς προηγούμενο στην Ιστορία και η επιλογή δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη, ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ που έχει ρεκόρ επιτευγμάτων για όλους τους Αμερικανούς και τα 47 χρόνια αποτυχίας και συναίνεσης με την άκρα αριστερά, του Τζο Μπάιντεν».

​Τα «κλειδιά» σχετίζονται και με το χάρισμα του υποψηφίου.

«Το μυστικό είναι να προσέχεις την μεγάλη εικόνα της δύναμης και της απόδοσης του εκάστοτε προέδρου. Και να μην δίνεις καμία σημασία στις δημοσκοπήσεις και τα καθημερινά σκαμπανεβάσματα της προεκλογικής εκστρατείας. Και αυτό μετρούν τα κλειδιά. Τη μεγάλη εικόνα» δήλωσε ο Λίχτμαν σύμφωνα με το CNN.

Ο Άλαν Λίχτμαν, συγγραφέας του γνωστού βιβλίου «Τα κλειδιά για τον Λευκό Οίκο» έχει με ακρίβεια προβλέψει τους νικητές των προεδρικών εκλογών από τον Ρόναλντ Ρίγκαν το 1984 έως τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016. Το 1980 ο ακαδημαϊκός ανέπτυξε το σύστημα προεδρικών προβλέψεων που, αναδρομικά, αντιπροσώπευε 120 χρόνια προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε αν το σύστημα μπορούσε να κάνει προβλέψεις για ζητήματα όπως η πανδημία του κορονοϊού, ο Λίχτμαν απάντησε:

«Κοιτάξτε, αναδρομικά και μελλοντικά, τα κλειδιά πάνε πίσω στο 1860. Είναι ένα δυναμικό σύστημα. Γι’ αυτό μην παίζετε μαζί του. Έχει αντέξει σε τεράστιες αλλαγές στην πολιτική μας, την οικονομία μας, τη δημοκρατία μας. Μην παίζετε με τα κλειδιά».

Παρά τις προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος από το 1982, ο καθηγητής παραδέχτηκε ότι αισθάνεται την ίδια πίεση κάθε τετραετία.

«Είμαι 73 ετών, ωστόσο, κάθε φορά, χωρίς εξαίρεση, νιώθω ταραχή» δήλωσε.

Για την ώρα, η τελευταία εθνική δημοσκόπηση του RealClearPolitics, δείχνει τον Τραμπ να βρίσκεται πίσω από τον Τζο Μπάιντε αλλά με μόλις έξι μονάδες, σε σύγκριση με τις εννέα μονάδες πριν έναν μήνα.

Ωστόσο, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών του 2016, οι δημοσκοπήσεις μπορεί να κάνουν λάθος. Παράλληλα, οι εθνικές και πολιτειακές δημοσκοπήσεις είχαν επανειλημμένα δείξει ότι η Χίλαρι Κλίντον θα κέρδιζε τον Ντόναλντ Τραμπ.

Google+ Linkedin