ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ *ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ* ΠΟΥ ΝΤΡΟΠΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Ο Lewis Hine Αμερικανός κοινωνιολόγος και φωτογράφος, χρησιμοποίησε την φωτογραφική μηχανή του ως εργαλείο για την κοινωνική μεταρρύθμιση.
Οι φωτογραφίες του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για βελτίωση των νόμων της παιδικής εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1908 ως καθηγητής της κοινωνιολογίας εκλήθη, από την εθνική επιτροπή παιδικής εργασίας, να τεκμηριώσει τον τρόπο που τα παιδιά από την ηλικία των επτά ετών δούλευαν στα εργοστάσια βαμβακιού και των ανθρακωρυχείων. Πάνω από μια δεκαετία, τράβηξε χιλιάδες φωτογραφίες που κατάφεραν να πείσουν το αμερικανικό Κογκρέσο να θεσπίσει νέους βιομηχανικούς κανονισμούς για την προστασία των παιδιών. Αξιοσημείωτες φωτογραφικές ενότητες παιδικής εργασίας απο τον Lewis Hine ειναι:
«Κορίτσια στο Εργοστάσιο (1908)»,« Breaker Boys (1910)»,« Νέοι Doffers στο Elk βαμβάκι Μύλοι (1910) »& « Τεχνίτης ατμού (1920)»

Η πιο γνωστή ομως ενότητα είναι « Οι εργαζόμενοι, στο Empire State Building (1931)» ,που αποθανατίζει τους εργάτες που χρησιμοποιήθηκαν,σε ένα αγώνα δρόμου,της «αμερικάνικης » ματαιοδοξίας προς τον ουρανό.Την κατασκευή του Empire State Building,που για τους εμπνευστές του ,συμβόλιζε τις προσπάθειες του ανθρώπου να πετύχει το ακατόρθωτο!! Η επιθυμία του να αποθανατίσει τις συνθήκες εργασίας,από πλεονεκτικότερη θέση, τον οδήγησε σε ένα ειδικά σχεδιασμένο καλάθι 1.000 πόδια πάνω από την Πέμπτη Λεωφόρο! περισσοτερα ΕΔΩ 

Google+ Linkedin