Οι αντιρρήσεις των δημάρχων για την Πολιτική Προστασία

Θετικό κατ΄αρχήν βρήκαν τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ το σχέδιο νόμου για την πολιτική προστασία με τον αστερίσκο των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων. Η υπόθεση του αυτοτελούς γραφείου ή τμήματος για την Πολιτική Προστασία σε κάθε δήμο και η κατάρτιση ειδικού τοπικού σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών τους βρήκε πολύ ανήσυχους.
Πρώτος έβαλε το θέμα ο κ. Ιωακειμίδης ο οποίος σημείωσε ότι είναι πολύ θετικός ο ορισμός ενός κεντρικού συντονιστή και η δημιουργία ενός Συντονιστικού Κέντρου, όμως εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την συγκρότηση ενός αποκεντρωμένου οργάνου σε επίπεδο δήμου. «Ο δήμαρχος δεν μπορεί να έχει γνώσεις και να συντονίσει την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών» είπε.
Ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» της ΚΕΔΕ επεσήμανε τον κίνδυνο να επεληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος με μελέτες που θα μείνουν στα συρτάρια και με απώλεια χιλιάδων ευρώ για κάθε δήμο.
Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησαν και ο κ. Παπαναστασίου δήμαρχος Αγρινίου, και η κα Υδραίου δήμαρχος Κέρκυρας και ο κ. Πελετίδης Πατρών και ο κ. Κωνσταντέλλος 3Β. Εβαλαν μάλιστα και το θέμα της υποστελέχωσης των δήμων και ειδικά ο κ. Τσιαντής το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικροί δήμοι.
Θέμα αναβάθμισης της ΓΓ Πολιτικής προστασίας σε Υπουργείο έβαλε ο τ. Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δ. Μπίρμπας καθώς όπως είπε υπάρχει θέμα γενικού συντονισμού πολλών εμπλεκόμενων υπουργείων και αναβαθμισμένων λειτουργίων και ανέφερε παραδείγματα και άλλων χωρών. Με την άποψη αυτή συμφώνησαν αρκετά μέλη του Δ.Σ. Ο κ. Μπίρμπας έκανε και την πρόβλεψη ότι τα τοπικά σχέδια θα γίνουν copy paste και δεν θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες τοπκές ανάγκες.

Οι κ. Παπαναστασίου και Μαυραγάνης Δ.Σύμβουλος Βριλησσίων έβαλαν και το ζήτημα της διευθέτησης των ρεμάτων σημειώνοντας ότι υπάρχει μια τεράστια πολυνομία και κακές πρακτικές.

Ο κ. Λυμπέρης επανέφερε το ζήτημα της επανεξέτασης των μικροζωνικών μελετών για τις οποίες πρέπει όπως είπε να υπάρξει πρόβλεψη.

Ο κ. Καλογιάννης επικεφαλής της παράταξης Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας πρέπει να είναι πολιτικός και κοινωνικός και ότι πρέπει να δοθούν άμεσα κονδύλια και αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς υπάρχουν πολλές επείγουσες ανάγκες συντήρησης και υποδομών που δεν μπορούν να περιμένουν γραφειοκρατικές διαδικασίες και εγκρίσεις.

Το θέμα των κονδυλίων χρηματοδότησης μέσω επιτελικής δομής της Γενικής Γραμματείας Π.Π και Περιφερειών έβαλε επιτακτικά και ο Δήμαρχος 3Β κ. Κωνσταντέλλος καθώς όπως είπε ένας δήμος δεν μπορεί να είναι «η Φιλιπινέζα» της Περιφέρειας και να περιμένει χρηματοδοτήσεις υπό την κρίση του Περιφερειάρχη και με ανάλογα τις σχέσεις που έχει με τον δήμαρχο.
Ο κ. Κωνσταντέλλος είπε ότι πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση και αυτονομία του δήμου να σχεδιάσει και να διαχειριστεί καταστάσεις κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, στην παρέμβασή του εκτίμησε ως πολύ θετική την κίνηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για το νέο νομοσχέδιο.
Σημείωσε ότι πλέον τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας μετά τις καταστροφικές συνέπειες που εισπράττει ήδη ο πλανήτης, αλλά και η χώρα μας λόγω της κλιματικής αλλαγής, αποκτούν τεράστια σημασία.
Σε ότι αφορά την Αυτοδιοίκηση, αυτή πρέπει να έχει πιο ενεργό συμμετοχή στο σχεδιασμό πρόληψης καταστροφικών φαινομένων, να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες και να ενισχυθεί τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τους αναγκαίους πόρους. Τέλος τόνισε ότι η ΚΕΔΕ είναι έτοιμη να συμβάλλει δημιουργικά και αποφασιστικά στην εφαρμογή του νέου σχεδίου νόμου, με στόχο τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε κάθε φυσικό κίνδυνο.

Στο τέλος της συζήτησης του θέματος παρενέβει και ο καθηγητής κ. Λέκκας ο οποίος είναι και σύμβουλος της ΚΕΔΕ για την Πολιτική Προστασία, και ο οποίοις επεσήμανε ότι διαφωνεί με τα 4 στάδια οργάνωσης της Π.Π. καθώς όπως είπε παγκοσμίως υπάρχουν 3: Προκαταστροφικό, Συνκαταστροφικό και Μετακαταστροφικό και επιφυλάχτηκε να καταθέσει πλήρη έκθεση παρατηρήσεων στον κ. Χαρδαλιά ενώ ζήτησε να υπάρχει παρουσίαση στην ΚΕΔΕ.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ

Google+ Linkedin