Οι ανακοινώσεις Κικίλια με τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου

Οι ανακοινώσεις Κικίλια με τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου

Τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες ανακοινωσε ο υπουργός Υγείας , Βασίλης Κικίλιας.Στις ανακοινώσεις συμμετείχε και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

«Ζούμε μέσα στο τείχος ανοσίας που χτίζουμε, ή μένουμε έξω από αυτό» είπε ο υπουργός Υγείας. Στη συνέχεια είπε ότι ζούμε την πανδημία των ανεμβολίαστων είπε ακόμα και τόνισε ότι πάνω από το 90% των ασθενών που είναι σε ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι.

Ακόμα ξεκαθάρισε ότι τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά.

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι θα τηρηθεί το μέτρο της αναστολής εργασίας από 1/9 των εργαζομένων σε δομές υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με πρόστιμα και κυρώσεις.

Από 13 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2022, υποχρεωτικά τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα με δαπάνη εργαζομένου και 10 ευρώ το τεστ.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα.

Οι μαθητές 2 self test την εβδομάδα δωρεάν.

Οι φοιτητές δυο υποχρεωτικά rapid την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή.

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες με αεροπλάνο πλοίο τρένο και ΚΤΕΛ πρέπει να κάνουν ένα rapid test έως και 48 ώρες πριν το ταξίδι με self test για τους ανήλικους 5 με 12 ετών.

Από 13 Σεπτεμβρίου τεστ στις δημόσιες δομές μόνο για τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν συμπτώματα.

Κλειστοί χώροι

Οι κλειστοί χώροι εστίασης, μπαρ, καφετέριες κ.α. θα είναι ανοιχτοί μόνο για τους εμβολιασμένους ή τους νοσήσαντες με έλεγχο στην είσοδο

Για τα γήπεδα η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο για εμβολιασμένους.

Στους κλειστούς χώρους θεάτρων, μουσείων, για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ή και για ανεμβολίαστους με rapid test 48 ωρών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα κλειστά γυμναστήρια και τα αθλητικά σωματεία η είσοδος θα επιτρέπεται για τους εμβολιασμένους ή τους νοσήσαντες αλλά και για ανεμβολίαστους με rapid test 48 ωρών.

Στους υπόλοιπους χώρους εργασίας ο εργοδότης μπορεί να ελέγχει αν οι εργαζομενοι είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Παράλληλα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Οι ανακοινώσεις του Βασίλη Κικίλια:

Google+ Linkedin