Νικολάκου: Άνθρακας… ο θησαυρός από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Πελοπόννησο

Νικολάκου: Άνθρακας… ο θησαυρός από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Πελοπόννησο

Όπως ενημερωθήκαμε  από την επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας, ο κ.Νίκας την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022 συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο (2) ημέρες πριν την επίσκεψη του τελευταίου στην Καλαμάτα, για το Αναπτυξιακό Συνέδριο παρουσίασης του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο κ.Περιφερειάρχης είχε θέσει στον Πρωθυπουργό τρία (3), όπως ο ίδιος αναφέρει, πρώτιστης σημασίας έργα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

  • Την ολοκλήρωση του δρόμου Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, 
  • την επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου, 
  • τη δημιουργία Νομαρχιακού Νοσοκομείου στην Αργολίδα.

Με έκπληξη είδαμε κατά τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην Καλαμάτα ότι για τα συγκεκριμένα έργα στρατηγικής σημασίας που του έθεσε  ο κ.Νίκας, ο κ.Πρωθυπουργός δεν είχε να πει ούτε μια κουβέντα! Δεν τα έθεσε ούτε καν σαν απλή αναφορά!

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ.Νίκας εκτός από τα τρία (3) πρώτιστης σημασίας έργα, έθεσε στον Πρωθυπουργό και επιμέρους ζητήματα με έργα που ο ίδιος θεωρεί ως προτεραιότητα για την Αργολίδα, την Αρκαδία, την Κορινθία, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία.

Ο κ.Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του κ.Νίκα για κάθε Περιφερειακή Ενότητα επίσης δεν έκανε ουδεμία απολύτως αναφορά!

 Εκ του αποτελέσματος λοιπόν προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα, τα οποία οφείλει ο κ.Νίκας να απαντήσει.

  • Σε τι ωφέλησε τους Πελοποννήσιους πολίτες η επίσκεψη του στο Μέγαρο Μαξίμου και η κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό (η οποία συνοδευόταν από φωτογραφία με έντονη διάθεση ευθυμίας);
  • Γιατί για κανένα από τα έργα που έθεσε  ο κ.Περιφερειάρχης στον κ.Μητσοτάκη δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά;
  • Μήπως το περιεχόμενο της συνάντησης ήταν εντελώς διαφορετικό, από τα όσα ανακοινώσε ο κ.Νίκας ότι συζητήθηκαν;
  • Μήπως αφορούσε καθαρά προσωπικές πολιτικές αναζητήσεις και αγωνίες του κ.Νίκα για το μέλλον του;
  • Μήπως ο κ.Μητσοτάκης έχει διαφορετική άποψη από τον κ.Νίκα για τα έργα στρατηγικής σημασίας της Πελοποννήσου;

Άνθρακας… ο θησαυρός!

Είναι γεγονός ότι από την επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στην Πελοπόννησο προέκυψε ότι ο θησαυρός… ήταν άνθρακας! Ήρθε, είδε και απήλθε ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να δεσμευθεί για τίποτα απολύτως. Το Συνέδριο για το ΕΣΠΑ μετατράπηκε σε κομματική φιέστα, με φωτογραφίες, χαμόγελα αλλά και ηχηρές απουσίες!

Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία ο κ.Πρωθυπουργός περιορίστηκε στο να ανακοινώσει για ακόμη μια φορά τρία (3) έργα, για τα οποία έπρεπε να απολογηθεί για την καθυστέρηση υλοποίησης τους. 

  • Τι καινούργιο ανακοίνωσε ο κ.Πρωθυπουργός  για το έργο Καλαμάτα -Ριζόμυλος –Πύλος-Μεθώνη; Είναι γνωστό σε όλους ότι το έργο έχει πλέον προσωρινό ανάδοχο.
  •  Τα Δίκτυα Φιλιατρινού Φράγματος είναι έργο ενταγμένο σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Γιατί καθυστερούν οι διαγωνισμοί κ.Πρωθυπουργέ ;
  •  Το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογεί την αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Πόσα χρόνια άραγε απαιτούνται για τη δρομολόγηση;

Τα έργα για την Αρκαδία, την Αργολίδα, τη Λακωνία και την Κορινθία ήταν εντελώς ανύπαρκτα, αφού ο Πρωθυπουργός δεν καταδέχτηκε να πει ούτε μια κουβέντα για αυτές τις περιοχές.

Ούτε ένα (1) ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ για οδικούς άξονες στην Πελοπόννησο!

Σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ και τα έργα υποδομών που αφορούν τους οδικούς άξονες στην Πελοπόννησο είναι ξεκάθαρο ότι στη νέα Προγραμματική Περίοδο δεν υπάρχει ούτε ένα (1) ευρώ διαθέσιμο, αφού όλο το νέο πρόγραμμα στο συγκεκριμένο άξονα είναι δεσμευμένο από το τρέχον ΕΣΠΑ.

Με ευθύνη του κ.Νίκα για την κακή διαχείριση του προγράμματος, η Πελοπόννησος για την περίοδο 2021-2027 θα στερηθεί εντελώς οποιοδήποτε έργο σε επίπεδο υποδομών-οδικών αξόνων.

Τελικά αποδείχθηκε ότι ίσως ο κ.Νίκας, όπως συνεχώς ανακοινώνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο να είναι με την Κυβέρνηση αλλά απ’ότι προέκυψε από την ομιλία του κ.Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση δεν είναι ούτε με τον κ.Νίκα, ούτε με την Πελοπόννησο!

Πολιτικά ανίσχυρος & «αδύναμος» κρίκος για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου ο κ.Νίκας!

Ο κ.Περιφερειάρχης αποδείχθηκε ότι είναι πολιτικά ανίσχυρος αφού δεν κατάφερε να διεκδικήσει ούτε ένα (1) από τα έργα που ο ίδιος θεωρεί στρατηγικής σημασίας.

Ο κ.Νίκας πλέον είναι ο «αδύναμος» κρίκος για την ανάπτυξη του τόπου μας. Η επιτυχία του περιορίζεται στις επισκέψεις και στις φωτογραφίες με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς της Κυβέρνησης.

Και όπως λέει ο θυμόσοφος λαός «Όλο λάδι λάδι… και από τηγανίτα τίποτα!» 

Τρία χαμένα χρόνια για την Πελοπόννησο!

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Πελ/σου

Ντίνα Νικολάκου

Google+ Linkedin