Νίκος Γόντικας : Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου για τα κρούσματα στη δομή μεταναστών στο Κρανίδι

Ισχυρές ρωγμές στο κυβερνητικό αφήγημα των τελευταίων ημερών ότι ο ιός “φθίνει και εξαφανίζεται” έρχεται να φέρει η είδηση πως στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στη δομή μεταναστών στο Κρανίδι, σε διαμένοντες κι εργαζόμενους, αλλά και στο κέντρο υγείας της περιοχής εντοπίστηκαν 150 θετικά κρούσματα επί 475 ελέγχων. Με δεδομένο μάλιστα ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο ιός ανιχνεύεται αργότερα, δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί τις επόμενες μέρες λιγότερο ή περισσότερο.

Από μόνο του το γεγονός των μαζικών κρουσμάτων σε μια δομή που επικρατεί συνωστισμός και αμφίβολα μέτρα υγιεινής και προστασίας δεν προκαλεί έκπληξη, αφού συνάδει με την εμπειρία που υπάρχει διεθνώς, από δομές αστέγων στη Βοστώνη μέχρι τις τραγωδίες στα γηροκομεία, τα οποία ευτυχώς στην Ελλάδα είναι λιγοστά και ως τώρα με την εξαίρεση ιδρύματος στη Νέα Μάκρη δε φαίνεται να έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα. Πριν λίγες μόνο μέρες διαπιστώθηκε ότι σε προσφυγική δομή στη Γερμανία οι μισοί περίπου είχαν βρεθεί θετικοί. 

Όλα αυτά τα δεδομένα η ελληνική κυβέρνηση τα γνώριζε πολύ καλά, ωστόσο αντί να διασφαλίσει μέτρα αποσυμφόρησης των δομών, να παρέχει μέσα προστασίας σε διαμένοντες και εργαζόμενους και κυρίως να προβεί σε μαζικούς ελέγχους στις δομές όλης της χώρας, περιορίστηκε σε λίγους ή και σε εκ των υστέρων ελέγχους, όπως στη δομή της Ριτσώνας και της Μαλακάσας, όπου από τύχη η διασπορά φαίνεται να μην είναι ανεξέλεγκτη.

Το εξοργιστικό μάλιστα είναι ότι ειδικά στη δομή του Κρανιδίου εδώ και μέρες είχε διαπιστωθεί κρούσμα σε εργαζόμενη του ξενοδοχείου “Γαλαξίας” στο Πόρτο Χέλι, ωστόσο δεν έγινε έγκαιρα έλεγχος, με προφανές αποτέλεσμα ο ιός να διασπαρεί. Εξάλλου, η ανακάλυψη του κρούσματος σε έγκυο μετανάστρια ήρθε τυχαία, καθώς εκείνη ήταν ασυμπτωματική και προσήλθε στο νοσοκομείο απλά για επιπλοκές στην κύηση.   Σημειώνεται ότι στην ίδια δομή πέθανε το βράδυ το Μ. Σαββάτου 39χρονη γυναίκα από το Κογκό, με τα αίτια του θανάτου της επισήμως να μην αποδίδονται σε κορονοϊό.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες 20 Απρίλη  ο Περιφερειακός Σύμβουλος του ΚΚΕ Νίκος Γόντικας, σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε(δείτε ΕΔΩ),ανέδειξε τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου ,που (κατά τον κ. Γόντικα) θεωρεί ότι ο  ρόλος της είναι η ωραιοποίηση της κατάστασης και η στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής. 

Google+ Linkedin