Μια διάλεξη για την Αρχαία Τενέα γοητεύει το Λονδίνο π.κ. (προ κορωνοϊού)

Μια διάλεξη για την Αρχαία Τενέα γοητεύει το Λονδίνο π.κ. (προ κορωνοϊού)

Προτού ακόμα ο κορωνοϊός επιβάλει τις δικές του απαγορεύσεις, η ελληνική και κυπριακή παροικία του Λονδίνου, καθώς και οι Βρετανοί φιλέλληνες, πρόλαβαν να απολαύσουν μια εξαιρετική διάλεξη για την Αρχαία Τενέα. Ηταν η τελευταία μεγάλη σύναξη της ομογένειας στη βρετανική πρωτεύουσα. Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα τελετών του Ελληνικού Κέντρου στο Λονδίνο, η δρ Έλενα Κόρκα, προσκεκλημένη της προέδρου της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής της Μεγάλης Βρετανίας, δρος Ζέττας Θεοδωροπούλου-Πολυχρονιάδη, παρουσίασε τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνάς της σε ομιλία με τίτλο «Οπου ο Οιδίποδας συνάντησε τον Αγαμέμνονα: Η ανακάλυψη της Αρχαίας Τενέας».

Η πρόεδρος της επιτροπής Ζέττα Θεοδωροπούλου-Πολυχρονιάδη.

Η πρόεδρος, αφού προλόγισε την ομιλήτρια, αναφέρθηκε στο εθνικής σημασίας έργο που επιτελεί η Επιτροπή, με τη χορήγηση υποτροφιών σε αριστούχους Έλληνες και Κυπρίους μεταπτυχιακούς φοιτητές Αρχαιολογίας. Στα 34 χρόνια λειτουργίας του θεσμού που ίδρυσε η Μάτι Εγκον-Ξυλά, 68 υπότροφοι ευεργετήθηκαν και διέπρεψαν.

Στην περίοδο του Brexit, τέτοιες συνεπείς πρωτοβουλίες κρατούν ζωντανούς τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα μέχρι σήμερα ανασκαφικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν σε σημαντικό βαθμό τις ιστορικές μαρτυρίες και τη διαχρονική ιστορία της Τενέας, από τους μυκηναϊκούς έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν και εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των επιδρομών των Αβαροσλάβων. Αυτά ακριβώς τα αρχαιολογικά τεκμήρια, που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα της δρος Κόρκα και της ομάδας της, αλλά και τα συμπεράσματα από τις νομισματικές μαρτυρίες που παρέθεσε ο δρ Κωνσταντίνος Λαγός, συνεργάτης της ανασκαφής, παρουσιάστηκαν στην κατάμεστη, κυριολεκτικά, αίθουσα του Ελληνικού Κέντρου στο Λονδίνο.

Η αρχαιολόγος Ελένη Κόρκα στο βήμα της εκδήλωσης.

Η Τενέα, σύμφωνα με τον μύθο, υπήρξε ο τόπος όπου ανατράφηκε ο Οιδίποδας, ως θετός γιος του βασιλιά Πολύβου της Κορίνθου και της γυναίκας του Μερόπης. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι η πόλη ιδρύθηκε από Τρώες αιχμαλώτους που μετέφερε ο Αγαμέμνων από την Τένεδο μετά τη λήξη του Τρωικού Πολέμου και τους εγκατέστησε στην πεδιάδα από την οποία διερχόταν η συντομότερη οδός που ένωνε την Κόρινθο με το Αργος. Εκτοτε, εξελίχθηκε σε σημαντική κώμη στην Περιφέρεια της Κορίνθου. Τον 8ο αι. π.Χ. συμμετείχε στον αποικισμό των Συρακουσών και ακολούθησε την εξέλιξη της μητρόπολης Κορίνθου κατά τους ιστορικούς χρόνους, φθάνοντας ακόμη και στο σημείο να διεκδικήσει την αυτονομία της, κόβοντας δικό της νόμισμα, κατά την ελληνιστική περίοδο. Η αυτονομία της Τενέας επετεύχθη τελικά την περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όταν, το 146 π.Χ., υπήρξε η μοναδική πόλη της Κορίνθου που δεν καταστράφηκε από τους Ρωμαίους και συνέχισε την αδιάλειπτη ακμή της, εκμεταλλευόμενη τις θρυλούµενες κοινές ρίζες µε τους κατακτητές.

ΠΗΓΗ

Google+ Linkedin