Ποιος αυτοδιοικητικός θα μπορούσε να «δέσει» μια έδρα για το ΚΙΝΑΛ στην Κορινθία;

Ποιος αυτοδιοικητικός θα μπορούσε να «δέσει» μια έδρα για το ΚΙΝΑΛ στην Κορινθία;

Αναμφίβολα το προηγούμενο διάστημα το ΚΙΝΑΛ ήταν στο κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος με τις εσωκομματικές εκλογές και αυτό αποτυπώθηκε στο δημοσκοπικό άλμα του 15,2% (από 9% ) ,που αφενός δείχνει ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του είναι σε μεγέθη που είχαμε πάρα πολύ καιρό να τα δούμε και αφετέρου υποδηλώνει μια προσδοκία για πολλούς πολίτες, καθώς επίσης και ένα κενό στον κεντρογενή χώρο.

Η αλήθεια είναι ότι το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, διαχρονικά το έχει ψηφίσει ένα ποσοστό της τάξης του 60% του ελληνικού λαού, έστω και μια φορά.

Ίσως γι’ αυτό και ο Νίκος Ανδρουλάκης προσερχόμενος το βράδυ της εκλογικής του νίκης στη Χαριλάου Τρικούπη αναφώνησε «Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ, ενωμένο – δυνατό».

Υπάρχουν όμως οι προϋποθέσεις και κυρίως το καθαρό πολιτικό αισθητήριο στη νέα ηγεσία να διαχειριστεί τις πολιτικές αρχές και θέσεις του παλιού και πατροπαράδοτου ΠΑΣΟΚ στην πράξη;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μέχρι σήμερα έχει φροντίσει με επιμέλεια να μην κάνει ευρύτερα γνωστό το σύνολο των πολιτικών του θέσεων, με αποτέλεσμα αυτή η στρατηγική να του δίνει μεν το δικαίωμα να έχει ευρύτερο περιθώριο χειρισμών στην πολιτική σκακιέρα – ταυτόχρονα όμως να δυσκολεύει όσους θέλουν να «αποκωδικοποιήσουν» τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις…

Αυτό βέβαια θα φανεί στη συνέχεια…

Μέχρι τότε αναγκαστικά θα περιοριστούμε σε υποθέσεις και εκτιμήσεις που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση του κόμματος ή με παραπολιτικές ειδήσεις που άπτονται της συγκρότησης των κομματικών ψηφοδελτίων.

Ειδικά στη συγκρότηση των κομματικών ψηφοδελτίων της επαρχίας το ζητούμενο είναι αν η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα στηριχθεί κυρίως στους γνωστούς «μονιμάδες» της πολιτικής ή θα προσπαθήσει να αναπτύξει μια πιο ανοικτή πολιτική «φλερτάροντας» με νέες πολιτικές προσωπικότητες που ήδη είναι πρωταγωνιστές στις τοπικές «σκηνές» και αποδεδειγμένα διατηρούν ζωντανούς κοινωνικούς ή αυτοδιοικητικούς δεσμούς με αυτούς που ο Ανδρέας Παπανδρέου αποκαλούσε «μη προνομιούχους»…

Αυτό το λέμε γιατί παρακολουθώντας την προεκλογική εκστρατεία του κ. Ανδρουλάκη στην επαρχία διαπιστώσαμε ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κινήθηκε πολύ πιο έντονα -κι αθόρυβα- σε όσους ο Ανδρέας αποκαλούσε «μη προνομιούχους». Ίσως αυτό να εξηγεί και το γεγονός ότι στις εκτός Αθήνας περιοχές είχε πολύ υψηλά ποσοστά και προηγούνταν όλων.

Εύλογα λοιπόν συμπεραίνεται ότι και στην συγκρότηση τουλάχιστον των κομματικών ψηφοδελτίων της επαρχίας ο κ. Ανδρουλάκης έχει κάθε λόγο να επιλέξει υποψήφιους βουλευτές που μπορούν πειστικά να συνομιλήσουν με τον κατ’ εξοχήν κοινωνικό χώρο όπου το ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά διέθετε μια αδιαμφισβήτητη υπεροχή , ώστε το κόμμα πέρα από την δυναμική που θα αναπτύξει σε κεντρικό επίπεδο να πιστωθεί και την πολιτική υπεραξία υποψηφίων που πέρα απο το πασοκικό DNA που διαθέτουν έχουν και έντονη διάσταση του κοινωνικού στοιχείου.

Αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει  με «φθαρμένες πολιτικές προσωπικότητες» που δήθεν έχουν αυθεντικές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες αλλά ενδεχομένως  θα μπορούσε να συμβεί με αναγνωρίσιμες προσωπικότητες που μπορούν να παράξουν πολιτική υπεραξία στη βάση μιας «αυτοδιοικητικής λογικής» σε σχέση με το κεντρικό πολιτικό σύστημα.

Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι Κοινοβούλιο και Αυτοδιοίκηση ανέκαθεν αποτελούσαν «συγκοινωνούντα δοχεία» και αυτή την διαδρομή την έχει διανύσει πλήθος προσωπικοτήτων της πολιτικής ιστορίας της χώρας.

Πόσω μάλλον για το ΠΑΣΟΚ , που η Τοπική Αυτοδιοίκηση πάντα υπήρξε ένα προνομιακό πεδίο και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν εν ενεργεία αυτοδιοικητικοί που αποδεδειγμένα κυλάει ΠΑΣΟΚ στις φλέβες τους…«Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;»!

Συμπερασματικά, λοιπόν, το δημοσκοπικό άλμα του Κινήματος Αλλαγής , αν δεν ξεφουσκώσει , δίνει μια ευκαιρία στη νέα ηγεσία του κόμματος να συνεργαστεί με στελέχη της αυτοδιοίκησης στις προσεχείς εκλογές, που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής,.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Κορινθία το ΚΙΝΑΛ με την απλή αναλογική μάλλον κερδίζει σίγουρα την μια βουλευτική έδρα της Νέας Δημοκρατίας και στο ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών την κάνει ντέρμπι…

Το ζητούμενο βεβαίως δεν είναι ποια πολιτική προσωπικότητα και δη ποιον πετυχημένο δήμαρχο θα ήθελε διακαώς το ΚΙΝΑΛ για το κομματικό ψηφοδέλτιο της Κορινθίας ,ώστε να «δέσει» ακόμα περισσότερο την βουλευτική έδρα, στο ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών.

Αυτό είναι ηλίου φαεινότερον… πέστε τον πιο δημοφιλή. Πέσατε διάνα!

Το πολιτικό ζητούμενο είναι αν η πυξίδα του «περήφανου σοσιαλδημοκράτη» Νίκου Ανδρουλάκη δείχνει σταθερά προς το παλιό και πατροπαράδοτο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα ή σε περίπτωση διψήφιου ποσοστού δείχνει και συγκυβέρνηση με την «επάρατο» Δεξιά…που ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ απέτυχε να την βάλει στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Google+ Linkedin