Μετά από σοβαρή καθυστέρηση , δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια επίταξε το υπουργείο Υγείας στη Θεσσαλονίκη

Μετά από σοβαρή καθυστέρηση , δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια επίταξε το υπουργείο Υγείας στη Θεσσαλονίκη

Εννέα μήνες από το ξεκίνημα της πανδημίας και ενώ η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, και όχι μόνο, έχει φτάσει σε οριακή κατάσταση, η κυβέρνηση επιτάσσει δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ. Πρόκειται για τη Γενική Κλινική Λυσίμαχος και την Euromedica Θεσσαλονίκης.

«Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια» σημειώνει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η επίταξη είναι επί πληρωμή σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ της απόφασης.

5. Η διοίκηση και το προσωπικό των αναγκαστικά δεσμευόμενων επιχειρήσεων υποχρεούνται στην παροχή κάθε αναγκαίας σύμπραξης για την υλοποίηση των σκοπών της παρούσας αναγκαστικής δέσμευσης, παρέχοντας κάθε αναγκαία συνδρομή στην εισαγωγή ασθενών από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή δημόσιες δομές υγείας, στη μετακίνηση νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς και στην ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης και του προσωπικού της για τον ανωτέρω περιγραφόμενο σκοπό,από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
6. Ο τρόπος αποζημίωσης των αναγκαστικά ως άνω δεσμευμένων κλινικών εν συνόλω, θα οριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, όπως ορίζει η παρ. 4 του άρθρου τέταρτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), όπως αντι-καταστάθηκε με το άρθρο 85 του ν. 4

Να σημειωθεί ότι οι κλινικάρχες αρνούντο να διαθέσουν κλινικές, γιατί όπως υποστηρίζουν έχουν κόστος.

Δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός δήλωσε ο Γπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών

Δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός δήλωσε ο Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, μετά την ανακοίνωση για επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη.

Ανέφερε ότι κανείς, ούτε η κυβέρνηση ούτε οι ιδιοκτήτες των κλινικών, δεν περίμενε να φτάσει η πανδημία σε αυτή την κατάσταση και πως «είχαμε εφησυχάσει όλοι». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία προετοιμασία του προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών και ότι είναι ανεκπαίδευτο στη νοσηλεία Covid-19.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πώς θα γίνει η επίταξη, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών είναι μια ακόμα απόδειξη ότι έλειπε και ο σχεδιασμός και η έγκαιρη υλοποίηση μέτρων θωράκισης του συστήματος Υγείας.

Google+ Linkedin