Λαϊκή Συσπείρωση: Πρόταση απόφασης του Πε.Συ. Πελοποννήσου για τις αποζημιώσεις των αγροτών

Λαϊκή Συσπείρωση: Πρόταση απόφασης του Πε.Συ. Πελοποννήσου για τις αποζημιώσεις των αγροτών

Δίνουμε στη δημοσιότητα την πρόταση απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που καταθέσαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση για τις αποζημιώσεις των αγροτών της Αργολίδας που επλήγησαν από τον παγετό τον περασμένο Γενάρη.

 Πρόταση απόφασης του Πε.Συ. 17-10-2022 για τις «αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό στην Π.Ε. Αργολίδας».

Τα πορίσματα του ΕΛΓΑ  για το παγετό 26ης Ιανουαρίου 2022, που κατέστρεψε πορτοκάλια και άλλες καλλιέργειες στο νόμο της Αργολίδας και δίνονται αυτές στις μέρες στους βιοπαλαιστές αγρότες του νομού, είναι προκλητικά καθώς τα ποσοστά ζημιών απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και με την αποζημίωση να φτάνει να είναι πιο κάτω από την προκαταβολή που δόθηκε (300 ευρώ/στρέμμα).

Άλλωστε αυτοψία έγινε από τον ίδιο τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Λιβανό,  καθώς και από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και που διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής και συμφώνησαν. Παράλληλα δόθηκε συμπληρωματική λεπτομερή έκθεση για το ποσοστό των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ και τη ΔΑΟΚ Αργολίδας.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες της Αργολίδας βρίσκονται σε δυσχερή θέση αφού με αυτά τα αντιεπιστημονικά πορίσματα του ΕΛΓΑ, δεν θα αποζημιωθούν δίκαια για την απώλεια της περυσινής  παραγωγής τους και σε πολλές περιπτώσεις και της φετινής, λόγω ζημιάς στο φυτικό κεφάλαιο, τη στιγμή  που πληρώνουν ακριβά και μέχρι το τελευταίο ευρώ, την ετήσια ασφαλιστική τους εισφορά στον ΕΛΓΑ.

Επιπλέον η κατάσταση τους γίνεται πιο ασφυκτική αφού έχουν να αντιμετωπίσουν και την εκτόξευση του κόστους παραγωγής στην Ενέργεια, τα καύσιμα, στα μέσα και εφόδια που είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια. Γεγονός που σε συνδυασμό με τα απαράδεκτα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις θα οδηγήσει πολλούς στην εγκατάλειψη της γης και της παραγωγής.  

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου καλεί την Κυβέρνηση να παρέμβει, έτσι ώστε ο ΕΛΓΑ να μην παρακρατήσει ούτε ένα ευρώ από την προκαταβολή που δόθηκε για τον παγετό, να πάρει πίσω τα προκλητικά πορίσματα και να τα επαναφέρει σύμφωνα με την έκθεση της ΔΑΟΚ Αργολίδας, αλλά και των γεωπόνων του ΕΛΓΑ που έκαναν την αυτοψία. 

Επιπλέον να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτών λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί, με το υπέρογκο κόστος παραγωγής. Και φυσικά οι τιμές στα προϊόντα δεν μπορεί να είναι ούτε κάτω του κόστους στον παραγωγό, ούτε απλησίαστες στον καταναλωτή. Άρα απαιτείται παρέμβαση, για να μειωθεί το κόστος, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα κλπ. αλλά και για να είναι προσιτές οι τιμές των προϊόντων για το λαό.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στέκεται δίπλα στους βιοπαλαιστές αγρότες της Αργολίδας και όλης της Περιφέρειας, στηρίζει τους αγώνες τους και τα αιτήματα επιβίωσής τους και καλεί την κυβέρνηση να τα ικανοποιήσει χωρίς καμία καθυστέρηση!

  • Να μην παρακρατηθεί από τον ΕΛΓΑ ούτε ένα ευρώ από την προκαταβολή
  • Ο ΕΛΓΑ να πάρει τώρα πίσω τα πρόσφατα εξοντωτικά πορίσματα και να τα επαναφέρει σύμφωνα με την έκθεση της ΔΑΟΚ αλλά και των γεωπόνων του ΕΛΓΑ  που έκαναν την αυτοψία.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής για να εξασφαλίζεται εισόδημα επιβίωσης για τους βιοπαλαιστές αγρότες και φθηνά, ποιοτικά προϊόντα στη λαϊκή κατανάλωση.    

 

Google+ Linkedin