Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: Θα γίνει της «Μπέλμπερης»

Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: Θα γίνει της «Μπέλμπερης»

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
για να μη γίνει η ευρύτερη περιοχή στα Βαλτετσοχώρια «η Φυλή» της Πελοποννήσου. Θα γίνει της «Μπέλμπερης».

Πριν ακόμη κατασκευαστεί το σκουπιδοεργοστάσιο στην Παλαιόχουνη, άρχισαν να ξετυλίγονται οι σχεδιασμοί για μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε ζώνη υποδοχής δραστηριοτήτων υψηλής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Στα μουλωχτά την Τετάρτη 26-5-2021 έρχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με θετική εισήγηση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση στο Αθήναιο της Δ.Ε Βαλτετσίου του Δήμου Τρίπολης, μονάδας με πολύ υψηλούς ρυπαντές και θα έχουμε και συνέχεια.

Πρόκειται για μονάδα παραγωγής κρεατάλευρων και άλλων τέτοιων ζωοτροφών για «ζώα συντροφιάς» από ανεπεξέργαστα ζωικά υποπροϊόντα.

Θα παράγει ζωοτροφές από μεγάλες ποσότητες προϊόντων σφαγείων (εντόσθια κόκαλα κλπ), σάπια κρέατα, υπολειμμάτων εστίασης, ακόμη και νεκρά ζώα που θα συγκεντρώνει από ολόκληρη τη χώρα. 

Ουσιαστικά πρόκειται για μεταφορά των δραστηριοτήτων μιας εταιρείας που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε στο Νομό Ηλείας και της αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας ακόμα και με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για λόγους υψηλής ρύπανσης στην περιοχή εγκατάστασης. 

Σε όλη τη διάρκεια που λειτουργούσε υπήρχαν έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία λόγο των μεγάλων προβλημάτων ρύπανσης του περιβάλλοντος και της υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. 

Η αφόρητη βρώμα και δυσοσμία, που ήταν πολλαπλάσια από όση μπορεί να υποφέρει ο ανθρώπινος οργανισμός, ήταν αισθητή και απειλούσε την υγεία των κατοίκων σε απόσταση 8 και 10 χιλιομέτρων από την μονάδα. 

Πολύ σοβαρά ήταν και τα προβλήματα ρύπανσης των υδάτων, επιφανειακών και υπόγειων.

Μετά τον γενικό ξεσηκωμό των κατοίκων οι αρχές προχώρησαν στην αναστολή λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων από τον Φλεβάρη του 2019.

Αυτές οι δραστηριότητες απειλούν τώρα «ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ» την ευρύτερη περιοχή της Ασέας. 

Η εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας στην μέση του κάμπου είναι μεγάλη απειλή για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων. 

Είναι απειλή για την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα όχι μόνο της Ασέας και της Μεγαλόπολης, αλλά και όλης της Πελοποννήσου, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Είναι απειλή όχι μόνο για τις μικρές οικονομικές οικογενειακές δραστηριότητες στη περιοχή, αλλά και για την υγεία των κατοίκων. 

Δεν μπορεί να υπάρξει σκέψη για συναίνεση, ούτε καν για συζήτηση, ενός τέτοιου εγκλήματος.

Θα γίνει της «Μπέλμπερης».

Δεν θα επιτρέψουμε κάτοικοι και φορείς, να γίνει η περιοχή «η Φυλή» της Πελοποννήσου.    

     

Google+ Linkedin