Λίγα λόγια για την ΔΕΗ, και όχι μόνο….

Λίγα λόγια για την ΔΕΗ, και όχι μόνο….

Του Τάκη Κόλλια *

Αρκετές φορές, μας καλούν στο τηλέφωνο και απαντώντας ακούμε τους πωλητές να μας λένε, ότι εκπροσωπούν ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας που μας προτείνουν, να γίνουμε συνδρομητές τους.

Τάκης Κόλλιας

Ας σκεφτούμε, τι γινόταν μερικά χρόνια πίσω, από τους υπαλλήλους των τραπεζών, που μας καλούσαν μέσα στο καταμεσήμερο σε ώρες ξεκούρασης, για να μας ανακοινώσουν, ότι εγκρίθηκε το δάνειο μας, αυτό που ποτέ, δεν είχαμε ζητήσει.

Εκείνα τα δάνεια, που οι περισσότεροι δεν πήραμε, τα πληρώσαμε και τα πληρώνουμε ακόμα όλοι, με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και μας έφεραν τις ζωές μας προς τα κάτω, αφού πάλι τότε δεν αντιληφθήκαμε, δεν αντιδράσαμε σε ένα ακόμα βήμα, για την στοχευμένη σχεδίαση υποδούλωσης της χώρας.

Η απάτη σήμερα επιτρέπουμε να συνεχίζεται, με την κλοπή της περιουσίας των συμπατριωτών μας, αφού εκείνα τα δάνεια ξεπουλήθηκαν στο 7% της αξίας τους σε ξένα funds.

Αρκετές φορές, όταν μια φωνή εργαζομένου αρχίσει να μου λέει για τα καλούδια της ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας, τον διακόπτω όσο πιο ευγενικά μπορώ, με την εξής ερώτηση.

Γνωρίζεται ότι η ενέργεια είναι αγαθό και είναι συνυφασμένη με την ΔΕΗ ολόκληρη, που την έφτιαξαν οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας, την έχει πληρώσει όλος ο Ελληνικός λαός.

Δεν ανήκει στην εταιρεία που μου αναφέρεται, πρόκειται για αποικιοκρατικής μορφής εκχώρηση, πραγματική κλοπή εις βάρος του λαού μας, με την απόφαση για την ενέργεια από αγαθό να ενταχθεί στις χρηματιστηριακές αξίες, γιαυτό θα παραμείνω στην ΔΕΗ, αυτή που έχει απομείνει έτσι όπως αθροιστικά, την έχουν καταντήσει.

Άσχετα πως στοχευμένα δούλευε, με όλες τις αγκυλώσεις και τα πελατειακά βαρίδια που της επέβαλαν, όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν διαχρονικά.

Βλέπεις ότι είναι δικό μας, όλου του λαού, το θεωρούνε λάφυρο, έτσι το διαχειρίζονται, αφού στοχευμένα το απαξιώσουν, το ξεπουλάνε όταν έλθουν στην εξουσία, δυστυχώς.

Θα είμαι ο τελευταίος που θα φύγει από αυτήν, μόνο όταν θα καταφέρουν οριστικά να την κλείσουν. Λέτε ?

Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόστηκε:

Μέσα από τα μνημόνια για τις αποκρατικοποιήσεις μέσω του υπέρ-ταμείου την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε που υποθήκευσε όλη την περιουσία του Δημοσίου για 99 χρόνια.

Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που υιοθέτησαν, με το χρηματιστήριο ενέργειας που έστησαν.

Με την χωρίς λόγο σταδιακή άκαιρη απολιγνινοτοποίηση που έκαναν, με το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών ενεργειακών ρύπων, το ΦΠΑ, κυνηγώντας πράσινα άλογα όπως τους υπαγόρευσαν, σε μια χώρα υποθηκευμένη με φτωχοποιημένο τον λαό της από τα μνημόνια και τα αιματηρά πλεονάσματα, με την ρήτρα αναπροσαρμογής που εφάρμοσαν, για να πλουτίζουν κάποιοι δικοί τους.

Δυστυχώς έχει στηθεί πάλι ένα ακόμα σχέδιο παραπλάνησης, αποποίησης με την αλληλομετάθεση των ευθυνών, κυρίως από όλους αυτούς που είχαν σημετοχή από το μακρινό 1999 όταν ξεκίνησαν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μέχρι σήμερα και όπως πάντα τους ξεπλένουν τα ΜΜΕ, κυρίως μένουν ατιμώρητοι……

Σήμερα δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν πρέπει να τους επιτρέπουμε να μιλάνε για άλλη πολιτική, παρά να επιστρέψει και η ΔΕΗ εξ ολοκλήρου στο κράτος με την ακύρωση της υποθήκευσης-κλοπής της Δημόσιας Περιουσίας μέσω όλων των ληστρικών αποικιακού χαρακτήρα συμβάσεων, τον λαό δεν μπορεί και δεν να τον αφορούν οι επιμέρους αλχημικού τύπου και εξαπάτησης λύσεις, που προτείνουν.

Για κάθε νοήμον πολίτη αυτής της χώρας, που στοιχιωδώς σκέφτεται και σέβεται την ύπαρξη του όπως και των υπολοίπων, είναι πεποίθηση πια ότι δεν μπορεί να υπάρχει για τους λαούς ο επιβαλλόμενος αδιέξοδος μονόδρομος της ΤΙΝΑ*, υπάρχει εναλλακτική και αυτή είναι, πρώτα ο άνθρωπος και όχι οι αριθμοί.

Είναι αδιανόητο σήμερα, να ευημερούν οι αριθμοί και να πεθαίνουν οι άνθρωποι.

Έτσι πρέπει να αναγκάσουμε τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν σαφή θέση, να ζυγιστούν, να καταδείξουν με ποιον είναι, να σταματήσουν να κρύβουν την διαχείρηση στο εδώ προτεκτοράτο που πιστά υπηρετούν, όπως τους έχουν επιβάλει, ώστε να επιστρέψει η ΔΕΗ και όχι μόνο, πάλι σε εμάς.

Άσχετα αν πολλοί φίλοι μας, (αρκετοί έχουν προϊστορία με το χρηματιστήριο και με τα δάνεια), έσπευσαν να φύγουν από την ΔΕΗ για να παραλάβουν τις χάνδρες και τα καθρεφτάκια, χωρίς ίχνος σκέψης, ότι με αυτόν τον τρόπο απεμπολούσαν το δικαίωμα, από το κοινό περιουσιακό στοιχείο μας στην ενέργεια, αλλά μετά τις ληστρικές χρεώσεις τώρα πια, αρκετοί σκέπτονται την επιστροφή τους στην ΔΕΗ.

Την πολυπόθητη ανάπτυξη που επικαλούνται όλοι, δυστυχώς δεν γίνεται με αυτές τις απαγορευτικές τιμές στην ενέργεια, όπως έχουν διαμορφώσει με τις πολιτικές που ακολούθησαν και κυρίως με την εξωτερική πολιτική που σήμερα ακολουθούν, κυρίως και πρωτίστως γνωρίζουμε ότι την κάνεις, με τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε όλους μας, στο κράτος (εαν κάτι έχει μείνει), με κρατικές επενδύσεις, με επωφελείς διακρατικές συμβάσεις.

Ξεκάθαρα δικά μας πρέπει να είναι τα αγαθά, το νερό, η ενέργεια μέσα από την ΔΕΗ, όπως επίσης πρέπει να ανήκουν στο κράτος και όχι στους ιδιώτες, η Υγεία, η Παιδεία, η ΕΡΤ, ο σιδηρόδρομος, τα αεροδρόμια, οι εθνικοί οδοί, τα λιμάνια, ο ΟΤΕ, τα απορρίμματα με την ανακύκλωση τους και η γη που βρίσκονται οι βάσεις του θανάτου, που έπρεπε να έχουν φύγει χθες από την χώρα μας, ξεκάθαρα όλη η Περιουσία του Δημοσίου.

Η ανάπτυξη πρέπει κυρίως να γίνει, μέσα από κρατικές επενδύσεις σε περιουσιακά μας στοιχεία, με μόνιμες προσλήψεις και σταθερή εργασία.

Επιτέλους, όλοι εμείς να σταματήσουμε να τρέχουμε στα καθρεφτάκια και στις χάντρες, που κάθε φορά μας φέρνει προκλητικά το κάθε πολιτικό προσωπικό, να ωριμάσουμε για να επιβάλουμε εμείς την πολιτική, που θα μας επιτρέπει να ζούμε αξιοπρεπώς.

Γιατί δεν ξεχνάμε, ότι αυτήν την χώρα που πατάμε που αναπνέουμε, την έχουν ποτίσει με αίμα έχουν δώσει τις ζωές τους (μέσα στους αιώνες) κάποιοι, για να την παραδόσουν σε εμάς Ελεύθερη.

Σήμερα όπως την ζούμε λέτε να είναι ελεύθερη?

Να σηκωθούμε όρθιοι, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να δώσουμε ένα τέλος, κυρίως στα λάθη μας………

Κώστας Βάρναλης

Άιντε θύμα άιντε ψώνιο άιντε σύμβολο αιώνιο

αν ξυπνήσεις μονομιάς θα `ρθει ανάποδα ο ντουνιάς

θα `ρθει ανάποδα ο ντουνιάς

Άιντε θύμα άιντε ψώνιο…

ΤΙΝΑ*

Η ΤΙΝΑ προέρχεται από ένα παλιό σλόγκαν της Μάργκαρετ Θάτσερ, το «There Is No Alternative», με το οποίο ήθελε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ο μοναδικός δρόμος προς την οικονομική επιβίωση ή/και πρόοδο περνά μέσα από την ελεύθερη αγορά, το ελεύθερο εμπόριο, τον ανταγωνισμό, και την παγκοσμιοποίηση.

Στα Ελληνικά κυρίως μεταφράζεται (δεν υπάρχει εναλλακτική).

* Ο Τάκης Κόλλιας είναι πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιάτου
Google+ Linkedin