“Κόσμε που να σε γυρίσω…” | Νέος δίσκος απο τον Γιώργο Μεράντζα

“Κόσμε που να σε γυρίσω…” | Νέος δίσκος απο τον Γιώργο Μεράντζα

Κόσμε που να σε γυρίσω…» είναι ο τίτλος του νέου δίσκου του Γιώργου Μεράντζα που κυκλοφόρησε από Ogdoo Music Group.

Ο σπουδαίος ερμηνευτής συνεχίζει την ευδόκιμη και ασυμβίβαστη καλλιτεχνική του πορεία, καταθέτοντας μια νέα σημαντική δισκογραφική δουλειά για την οποία ο μόνος κατάλληλος να μιλήσει είναι φυσικά ο ίδιος:

«Και έτσι έφτασα ως εδώ. Μια πορεία μοναχική και κοινωνική ταυτόχρονα, συνήθως κόντρα στο ρεύμα αλλά γεμάτη εμπειρία, ωραία συναισθήματα, συγκινήσεις πολλές φορές απίστευτες, όνειρα που καρποφόρησαν κι άλλα που τα κουβαλάω στο δισάκι μου γιατί ξέρεις πως κάποια στιγμή θ’ αναστηθούν.

Αν με ρωτήσετε ποιο είναι το πιο σημαντικό και το πιο δύσκολο πράγμα που έμαθα στη ζωή μου θα σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια (συγχωρήστε μου τη φράση), ότι έμαθα να αγαπάω.

Έμαθα να αγαπάω τους ανθρώπους, τα λάθη τους, τις αμφισβητήσεις τους, όχι όμως την σιγουριά και την βεβαιότητα που δεν οδηγούν πουθενά. Κι έτσι αγάπησα τον εαυτό μου. Είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος γι’ αυτό που μου συμβαίνει σήμερα, γι’ αυτή τη δουλειά που κρατάτε στα χέρια σας.

Ζούμε βάρβαρες και απάνθρωπες μέρες στη χώρα μας και σε όλο τον πλανήτη. Οι κοινωνικές κατακτήσεις πέφτουν σαν ντόμινο. Από τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων «ενημέρωσης» δεν περνάει τίποτα αν ενοχλεί τους χρηματοδότες τους, καμιά αλήθεια, μόνο κατασκευασμένες ψεύτικες ειδήσεις, κι έτσι πάνω από δέκα χρόνια τώρα οι φασίστες κυκλοφορούνε στο δρόμο ανενόχλητοι, σκορπίζοντας τον τρόμο.

Η εμπροσθοφυλακή των νεοναζί πήρε το δρόμο για τα κελιά.

Όμως εκείνοι που χρηματοδότησαν, προώθησαν, κάλυψαν με πολλούς τρόπους την εγκληματική οργάνωση, μαζί με τους ένστολους που έκαναν κοινές επιδρομές σε διαδηλωτές και μετανάστες παραμένουν στη θέση τους.

Και όλα αυτά, όταν οι περισσότεροι από εμάς παρατηρούμε το φαινόμενο, χωρίς να αναγνωρίζουμε τη δική μας ευθύνη.

Αν ήμουν ζωγράφος θα έκανα ένα πίνακα.

Ο δικός μου ήχος είναι η συμμετοχή μου ενάντια σ’ αυτή τη βαρβαρότητα.

Τι ωραία εικόνα, να γεμίζει η Αλεξάνδρας με δεκάδες χιλιάδες, κυρίως νέους ανθρώπους με καθαρά πρόσωπα και αστραφτερά μάτια. Είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη για τις μεγάλες φωτιές του μέλλοντος που θα έρθουν. Θέλω να αφιερώσω τα τραγούδια αυτού του δίσκου στο πιο συγκλονιστικό πρόσωπο της εποχής μας. Στην γυναίκα σύμβολο αγάπης, πίστης και αντοχής. Στην Μάγδα Φύσσα, τη μάνα όλων των παιδιών, που αν και μικρότερή μου είναι και δικιά μου μάνα.

Υ.Γ. Ίσως να μην ξαναγύριζα ποτέ στο επάγγελμα και στην δισκογραφία αν δεν είχα γνωρίσει αυτά τα υπέροχα πλάσματα τους αγαπημένους μου φίλους που μαζί τους δεν κάνω επάγγελμα αλλά ψυχοθεραπεία. Σας ευχαριστώ θερμά Μανώλη, Δημήτρη, Ντάσο, Βασίλη, Δέσποινα.»

Καλή ακρόαση,

Γιώργος Μεράντζας

Ο δίσκος περιέχει οχτώ τραγούδια του εκλεκτού στιχουργού – ποιητή Βαγγέλη Βελώνια, ένα ποίημα του Κώστα Βάρναλη, ένα του προλετάριου ποιητή Φώτη Αγγουλέ και ένα του Δημήτρη Λέντζου, σημαντικού εκπροσώπου της νεοελληνικής ποίησης. Τη μουσική οι (αλφαβητικά): Τάσος Γκρους (2 τραγούδια), Παντελής Θαλασσινός (2), Ντάσο Κούρτι (2), Δημήτρης Σίντος (2) και οι Γιώργος Καζαντζής, Δημήτρης Μπάκουλης και Μανώλης Πάππος από ένα τραγούδι – όλοι εξαιρετικοί δεξιοτέχνες μουσικοί, συνθέτες ή/και τραγουδοποιοί.

Ανάμεσα στα 11 διαλεχτά τραγούδια ξεχωρίζει το «Απ’ το Στρόμπολι», που έγραψε ο Βαγγέλης Βελώνιας για τον Θάνο Μικρούτσικο, αγαπημένο φίλο και συνεργάτη του Γιώργου Μεράντζα, αμέσως μετά τον πρόωρο χαμό του μεγάλου μας συνθέτη και μελοποίησε με έμπνευση και ευαισθησία ο Γιώργος Καζαντζής.

Τα εννιά από τα έντεκα τραγούδια που περιέχει ο δίσκος ηχογραφήθηκαν στο παραδοσιακό ξενοδοχείο «Ξενείον» που δημιούργησε και διατηρεί ο Γιώργος Μεράντζας στον οικισμό Tσόπελα (κοντά στα Πράμαντα), στους πρόποδες της Στρογγούλας, στα μαγευτικά Τζουμέρκα. Άλλα δυο ηχογραφήθηκαν στις εγκαταστάσεις των Antart Studios, στην Αθήνα, που κάλυψαν εξ ολοκλήρου τις απαιτήσεις του ερμηνευτή και του εγχειρήματος στο σύνολό του.

Όλα τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν «ζωντανά», δηλαδή με τον παλιό αυθεντικό τρόπο που ηχογραφούνταν οι δίσκοι: Οι μουσικοί παίζουν ταυτόχρονα και ο τραγουδιστής ανάμεσά τους τραγουδά σε πραγματικό χρόνο.

Αξίζει ν’ αναφερθούμε στους καταπληκτικούς μουσικούς και όσους συνέπραξαν στη δημιουργία του νέου δίσκου του Γιώργου Μεράντζα με τίτλο «Κόσμε πού να σε γυρίσω…», που ο καθένας τους αποτελεί μια αυτόφωτη, καταξιωμένη προσωπικότητα στο χώρο του ως εκτελεστής αλλά και ως δημιουργός (αλφαβητικά): Εύα Ατματζίδου (κιθάρα), Διονύσης Θεοδόσης (κλαρίνο), Ντάσο Κούρτι (ακορντεόν), Βασίλης Προδρόμου (κιθάρες, μπαγλαμάς), Νίκος Σαμαράς (τρομπέτα), Δημήτρης Σίντος (πιάνο, λαούτο, κιθάρα, όρθιο μπάσο), Δέσποινα Σπανού (βιολοντσέλο και φωνητικά), Μανώλης Πάππος (μπουζούκι, ακουστική κιθάρα), Θάνος Τσελεμπής (κρουστά), Αναστασία Χατζηαποστολίδου (φωνητικά) και Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου σε ένα τραγούδι. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Δημήτρης Σίντος.

Ο δίσκος «Κόσμε που να σε γυρίσω…», τίτλος που προέρχεται από στίχο του Βαγγέλη Βελώνια, κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group και είναι διαθέσιμος σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Google+ Linkedin