Κουτσούμπας: Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί την επίταξη, τόσο μεγαλώνουν οι εγκληματικές ευθύνες της

Κουτσούμπας: Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί την επίταξη, τόσο μεγαλώνουν οι εγκληματικές ευθύνες της

«Οι ώρες, οι μέρες, είναι κρίσιμες και όσο κρίσιμο είναι να παρθούν μέτρα προστασίας παντού, ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς, να τρέξει ο εμβολιασμός του πληθυσμού με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, άλλο τόσο κρίσιμο είναι να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας. Αυτή τη στιγμή επείγει να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Με δεδομένη την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων ιδιαίτερα στην Αττική, επείγει η επίταξη χωρίς αποζημίωση, των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων για να βρεθούν κλίνες, κλίνες ΜΕΘ για όλα τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία και εντατική θεραπεία» υπογραμμίζει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου.

«Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί την επίταξη μη τυχόν και ζημιωθούν οι μεγαλοκλινικάρχες, τόσο μεγαλώνουν οι ευθύνες της και είναι εγκληματικές. Ούτε οι δικές της ευθύνες μπορούν να παραγραφούν ούτε οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που έβαλαν τη σφραγίδα τους στο σημερινό χάλι του δημόσιου συστήματος υγείας.

Όλοι τους με ευαγγέλιο την εμπορευματοποίηση της υγείας, θυμιάτιζαν τη δήθεν αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας για να θησαυρίζουν τελικά οι όμιλοι της ιδιωτικής υγείας» προσθέτει.

Σημειώνει ότι συνολικά το θέμα της υγείας του λαού, «μπορεί να βρει λύση μόνο μέσα από ένα θωρακισμένο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες σε κάθε γωνιά της χώρας μας».

Ερωτηθείς για το κλείσιμο σειράς δραστηριοτήτων, απάντησε ότι «αν η κυβέρνηση είχε υλοποιήσει τις προτάσεις του ΚΚΕ, των νοσοκομειακών γιατρών, των εργατικών σωματείων, άλλων μαζικών φορέων, όχι μόνο δεν θα έμεναν κλειστά τα σχολεία, τα πανεπιστήμια αλλά θα είχαν ήδη ανοίξει αρκετές δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές.

Η «αποθέωση» των μέτρων περιορισμού στο λιανικό εμπόριο, στην εστίαση κλπ, τα επαναλαμβανόμενα lockdown, η χρήση της καταστολής, από τα πρόστιμα μέχρι την απρόκλητη αστυνομική βία, είναι επιλογές της κυβέρνησης που έφτασαν τον κόμπο στο χτένι».

«Εργαζόμενοι ζούν στα όρια της επιβίωσης, μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής. Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης είναι αποδεδειγμένα ανεπαρκή. Δεν αντιμετωπίζουν υποχρεώσεις και τρέχουσες ανάγκες.

Κυρίως μετατοπίζουν τα αδιέξοδα των επαγγελματιών την επόμενη μέρα» σημειώνει ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου με συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης «και γι’ αυτό οι επαγγελματίες με τον αγώνα τους χρειάζεται να πιέσουν για την υλοποίησή τους».

Υπογραμμίζει ότι «οργανωμένη απειθαρχία» σημαίνει «προστατευόμαστε και προστατεύουμε από τον κορωνοϊό, αλλά δεν πειθαρχούμε στην άδικη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που υπηρετεί τους λίγους σε βάρος των πολλών. Σημαίνει πως δεν αποδεχόμαστε στο όνομα της πανδημίας, να επιβάλλεται σιγή νεκροταφείου απέναντι στους εργαζόμενους, την νεολαία και τους δίκαιους αγώνες τους».

«Η κυβέρνηση ξέρει ότι απέναντί της έχει τον λαό, τους φορείς και τις διεκδικήσεις του. Επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ ως εύκολο αντίπαλο, παρότι και οι πέτρες ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κηρύξει εδώ και έναν χρόνο μορατόριουμ στην κυβέρνηση και την επικίνδυνη πολιτική της. Δεν είναι να απορεί κανείς για αυτή την επιλογή της ΝΔ. Και οι δύο βολεύονται για να παίζεται το δικομματικό παιχνίδι» προσθέτει.

Τονίζει ότι «η αστυνομική βία και ο κρατικός αυταρχισμός εντείνονται, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ακόμα και σε αυτές που κυβερνούν – κατ’ όνομα – προοδευτικές δυνάμεις (πχ Ισπανία). ‘Αρα δεν μιλάμε απλά για μία εμμονή της ΝΔ, όπως της καταλογίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα. Κοινός στόχος ΕΕ – κυβερνήσεων είναι να επιβληθεί “πάση θυσία” η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και η πολιτική που φορτώνει τα βάρη της νέας οικονομικής κρίσης ξανά στους πολλούς».

Σημειώνει ότι καταστολή είναι και η τρομοκρατία της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, καθώς επίσης και το «νομοθετικό, επιχειρησιακό και θεσμικό οπλοστάσιο, που ήταν ήδη αυταρχικό και επιθετικό απέναντι στον λαό και τώρα η ΝΔ το πάει ένα βήμα παραπέρα».

«Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα κλιμάκωνε την κρατική καταστολή και δεν θα κουνιέται φύλλο. Υπολογίζει χωρίς τον ξενοδόχο. Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε για να ακυρωθούν οι απαράδεκτες απαγορεύσεις, όπως στο Πολυτεχνείο και για να ακυρώνεται πρακτικά ο άθλιος νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Δεν μπορεί να εφησυχάζει κανείς βέβαια. Ο λαός στον συνολικό του αγώνα ενάντια στην άδικη, αντιλαϊκή πολιτική εκφράζει και το αίτημα να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που αντιμετωπίζουν τον λαό ως “εχθρό”» προσθέτει.

Ως προς την τουρκική προκλητικότητα αναφέρει πως αυτή κλιμακώνεται, γιατί «έχει γερές πλάτες, που της παρέχουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ».

Επισημαίνει ότι «για άλλη μια φορά η Σύνοδος της ΕΕ παραπέμπει τις όποιες κυρώσεις για την Τουρκία στο απώτερο μέλλον, γιατί δυνάμεις της – όπως η Γερμανία – έχουν ισχυρές οικονομικές σχέσεις μαζί της».

Ο Δ. Κουτσούμπας τονίζει ότι «με μια φωνή Μπάϊντεν, ΝΑΤΟ, ΕΕ λένε να διατηρηθεί με κάθε κόστος η “πολύτιμη σύμμαχος” Τουρκία στη “Δύση”, κόβοντας τις παρτίδες που έχει ανοίξει με τη Ρωσία. Οι ίδιοι δηλαδή που παρουσιάζονται από την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. ως προστάτες του ελληνικού λαού, αυτοί στρώνουν και το τραπέζι του “διαλόγου”, της συνεκμετάλλευσης, του “συμβιβασμού”».

Προσθέτει μεταξύ άλλων, ότι «μεθοδεύεται συνολική διευθέτηση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που θα βγάλει ωφελημένους τους μεγάλους κολοσσούς των εξορύξεων και χαμένους τον ελληνικό και τους άλλους λαούς».

«Τέτοιου είδους “λύσεις” όμως, όχι μόνο δεν ακυρώνουν το ενδεχόμενο της σύγκρουσης αλλά αντίθετα προετοιμάζουν πιο σφοδρή σύγκρουση» αναφέρει, προσθέτοντας ότι «η οικοδόμηση σχέσεων ειρήνης, φιλίας, αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των δύο γειτονικών λαών, προϋποθέτει την αποδέσμευση της χώρας από τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά και ότι η συνεργασία των λαών θα γίνεται με κριτήριο της εργατικές – λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα μιας “ χούφτας” εκμεταλλευτών».

Σχετικά με τις προτάσεις του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, σημειώνει μεταξύ άλλων, πως «τα τεράστια κέρδη των μεγάλων ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων στον κλάδο, πάτησαν πάνω στη άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό».

«Τα μέτρα της κυβέρνησης συνέχισαν να στηρίζουν, αντί για τους εργαζόμενους, τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων», προσθέτει.

Αναφέρει ότι το ΚΚΕ όλο αυτό το χρόνο στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό, αλλά και τις μεταφορές με 10 ερωτήσεις, 5 επίκαιρες, ενώ αμέριστη ήταν η στήριξη του κόμματος στις δεκάδες κινητοποιήσεις των σωματείων του κλάδου σε όλη τη χώρα, από τον Απρίλη του 2020.

«Αυτοί οι αγώνες ανάγκασαν την κυβέρνηση να εντάξει στο μηχανισμό στήριξης εκατοντάδες χιλιάδες εποχικούς του κλάδου, να διασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όσων παρέμειναν άνεργοι, να έχουν ένσημα όσοι έκαναν μονομερή δήλωση αναστολής των συμβάσεών τους.

Αυτούς τους αγώνες θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, όπως στις 31 Μάρτη για τους διανομείς στον επισιτισμό και στις 9 Απρίλη για όλο τον κλάδο του τουρισμού, ως αναγκαία προϋπόθεση για να αναδειχτούν τα τεράστια προβλήματα των εργατικών οικογενειών και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Το σύνθημα των σωματείων “ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ”, χωρίς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, με ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας όχι μόνο μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να στηρίξουμε τις προσπάθειες τους και τους αγώνες τους», καταλήγει στη συνέντευξή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Google+ Linkedin