Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας

Ο φόβος και η ανησυχία του ελληνικού λαού μπροστά στο ενδεχόμενο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις δεν ενισχύεται μόνο από τα αυξημένα νούμερα των κρουσμάτων, ενισχύεται κυρίως από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας καθώς και από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των εκπαιδευτικών και των παιδιών στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην αποψινή του ομιλία στη Βουλή.

Είπε ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της «να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων» τα «ρίχνει πάλι στην ατομική ευθύνη», η οποία δεν εμπεδώνεται όσο η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού συνολικά.

Σημείωσε ότι τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων προέκυψαν «και από το άνοιγμα του τουρισμού», όταν η κυβέρνηση «προσάρμοσε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα μέτρα των πολύ μεγάλων επιχειρηματιών του τουρισμού, των μεγαλοξενοδόχων και των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών» και όταν άφηνε «σχεδόν ανεξέλεγκτη την είσοδο στη χώρα».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε ελέγξει πλήρως την κατάσταση αν διέθετε εξοπλισμό και προσωπικό, αν από την αρχή εφάρμοζε σχέδιο που να απαιτεί πιστοποιητικό πριν την είσοδο στη χώρα.

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο στον οποίο συνέβαλε ο λαός τηρώντας τα μέτρα, προκειμένου να θωρακίσει συνολικά το δημόσιο σύστημα Υγείας στο ύψος των αναγκών και πρόσθεσε ότι όχι μόνο δεν θωρακίστηκαν οι μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά αφέθηκαν αποδεκατισμένες και υποστελεχωμένες και μέρος του προσωπικού τους μετακινήθηκε για τις ανάγκες εφημερίας των υπολοίπων δημοσίων νοσοκομείων.

«Σήμερα και πριν η πανδημία πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις είναι ανάγκη να παρθούν μέτρα αποφασιστικής στήριξης του συστήματος Υγείας» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

«Ιδιαίτερα τώρα, μπροστά στον επερχόμενο χειμώνα θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού άνω της ηλικίας των 6 μηνών με το αντιγριππικό εμβόλιο και βέβαια με ευθύνη του κράτους να γίνουν καθολικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό στον πληθυσμό» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να το εξασφαλίσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι απολύτως ρεαλιστικό και αναγκαίο να υλοποιηθεί και το αίτημα για 15 μαθητές ανά τάξη».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «μαζέψτε τα στελέχη σας, ακόμα και υπουργούς σας, που κάνουν προβοκατόρικες αναρτήσεις, όπως ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, που έχουν το θράσος να βάζουν στο ίδιο τσουβάλι το «όχι στη μάσκα» με το «ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ, ΟΧΙ στην ΕΕ» και άλλα ζητήματα, πολιτικά ζητήματα. Από πού κι ως πού μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι ο ανορθολογισμός, ο αποπροσανατολισμός, η συνωμοσιολογία, με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις, είτε συμφωνεί κανείς με αυτές είτε διαφωνεί;».

«Και στο ίδιο λάθος έπεσε σήμερα και η κα πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η κα Γεννηματά, που το συνέδεσε με την πάλη ενάντια στα μνημόνια. Βέβαια κάπως το μπουρδούκλωσε μετά και το διόρθωσε στη συνέχεια, αλλά το έμπλεξε» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια τη ομιλίας του, σχετικά με τα ΑΕΙ, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η αξιοποίηση των υποδομών και η άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού «είναι το βασικό που πρέπει να διασφαλιστεί για να έχουμε ανοιχτά ΑΕΙ, με όρους προστασίας της υγείας όλων και με συνέχεια της ουσιαστικής μορφωτικής διαδικασίας» και κάλεσε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες στην φοιτητική στέγη.

Είπε ότι οι εξελίξεις καθορίζονται από το ξέσπασμα, την εξέλιξη και το βάθος της οικονομικής κρίσης, η εκδήλωση της οποίας επιταχύνθηκε από την πανδημία και από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ακόμα και η ανακάλυψη και προμήθεια του εμβολίου για τον κορονοϊό «υποτάσσεται στους διάφορους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, ανάμεσα σε μεγάλες εταιρίες φαρμακευτικές του χώρου, ανάμεσα σε κράτη και χώρες», τόνισε προσθέτοντας ότι «πρόκειται τελικά για τα αδιέξοδα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος που όλοι σας υπηρετείτε με την πολιτική σας» .

Είπε ότι όλοι δουλεύουν προκειμένου «να δεχτεί ο ελληνικός λαός τον οδυνηρό συμβιβασμό της συνεκμετάλλευσης, λες και δεν πρόκειται για συνεκμετάλλευση ανάμεσα σε ενεργειακούς κολοσσούς. Να δεχτεί πως η χώρα του θα είναι ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο» και κάλεσε τον λαό να απορρίψει όλα τα εκβιαστικά διλήμματα.

«Προετοιμάζετε τον μεγαλύτερο και πιο επώδυνο συμβιβασμό σκοπιμότητας, αυτόν της συνεκμετάλλευσης των θαλασσίων ζωνών, με τις ευλογίες φυσικά και τα σχέδια των συμμάχων σας.

Μόνο που τα σχέδια των ισχυρών συμμάχων σας, έχουν μόνο τελικά και σε τελευταία ανάλυση αναβάθμιση της Τουρκίας στη μοιρασιά… Σας το έχουμε ξαναπεί, σας το ξαναϋπογράφουμε.

Εμείς απλά παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε όσο το μπορούμε, ο λαός να βάλει την δική του υπογραφή στις εξελίξεις. Κι αυτό το μπορεί, αρκεί να το αποφασίσει» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Google+ Linkedin