Κουτσούμπας: «Γιατί δε δίνετε έκτακτο επίδομα στους ανέργους; »

Κουτσούμπας: «Γιατί δε δίνετε έκτακτο επίδομα στους ανέργους; »

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων. Για την ερώτηση τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Γ.Γ. του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

“Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους μοιάζει με ναρκοπέδιο. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ισορροπήσουν, προσπαθώντας να προστατέψουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους, αλλά και να αποκρούσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει πραγματικά ξεσαλώσει, αξιοποιώντας τα εργαλεία που εσείς της έχετε δώσει. Άλλοι εργαζόμενοι πρέπει να ζήσουν με μειωμένους μισθούς, άλλοι με ψίχουλα, άλλοι χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα”.

Αυτό ανέφερε ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, στη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, που κατέθεσε στη Βουλή η ΚΟ του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι “η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με την επίκαιρη ερώτησή της, αναδεικνύει ακριβώς αυτό το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας του εισοδήματος των εργατικών οικογενειών, το οποίο βέβαια έχει τσακιστεί τα τελευταία 10 χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες της πανδημίας”.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τόνισε:

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι στο όνομα του εκσυγχρονισμού η κυβέρνηση απέρριψε τροπολογία του ΚΚΕ για ενίσχυση όλων των ανέργων, που έδινε ανάσα σήμερα, εδώ και τώρα. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις νόμου, τροπολογίες, τις οποίες απέρριψε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

“Και σήμερα, με την επίκαιρη αυτή ερώτηση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και απαιτούμε:

– Την κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4172/2013, με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με υπουργική απόφαση, και την αύξηση με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

– Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης, που είναι χρήματα δεδουλευμένα, χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, των συνταξιούχων.

– Διεκδικούμε μέτρα για να υποχρεώνονται οι εργοδότες να πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους τούς μισθούς των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης δουλειάς.

– Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

– Απαιτούμε να μην περικοπεί το Δώρο Χριστουγέννων, να δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.

– Διεκδικούμε μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις.

– Αύξηση στο ατομικό αφορολόγητο όριο από τα σημερινά φορομπηχτικά επίπεδα, όπου φορολογούνται και όσοι έχουν μοναδικό εισόδημα το σημερινό βασικό μισθό των 650 ευρώ”, επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

“Για μας, εκσυγχρονισμός δεν είναι οι εργαζόμενοι να γυρίζουν πίσω στον Μεσαίωνα, αλλά να προχωρούν μπροστά, να απολαμβάνουν σύγχρονα δικαιώματα, αυτά που μπορούν σήμερα να έχουν με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας.

Και σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε μπροστά, ανυποχώρητοι, παντού, και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν στους χώρους δουλειάς, μόρφωσης, υγείας, κατοικίας, στους δρόμους του καθημερινού αγώνα”, κατέληξε, στην ομιλία του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Google+ Linkedin