Κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων ΔΕΗ – Η θέση του Σωματείου Ενέργειας στο Δ.Σ. Μεγαλόπολης στις 11/11/2019

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ     11/11/2019               

 Συμπολίτισσες και συμπολίτες καλησπέρα σας, μαζευτήκαμε σήμερα  εδώ στη Μεγαλόπολη για να δούμε πως μπορούμε να οργανώσουμε την πάλη μας και την αντίδραση μας στο κύκνειο άσμα της πόλης. Το κύκνειο αυτό άσμα έχει ονοματεπώνυμο όσο και αν προσπαθούν οι περισσότεροι εδώ μέσα να το αποκρύψουν, ο τίτλος του σχεδίου νόμου το απαντάει μόνος του: πολίτικη της απελευθέρωσης της ενέργειας λέγεται και  έχει σαν συνέπεια το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και του ορυχείου της Μεγαλόπολης όπως και της δυτικής Μακεδονίας.

             Όπως και στο σχολείο οι καθηγητές μας ανέλυαν τις αιτίες και τις αφορμές των πολέμων έτσι και εμείς σήμερα θα θέλαμε να κάνουμε μια αναδρομή στην αιτία που προκαλεί το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, την απελευθέρωση δηλαδή και μια μικρή αναφορά στην αφορμή που κλείνουν τις λιγνιτικές μονάδες και δεν είναι άλλη από το ‘’πιασάρικο΄΄ θέμα της εποχής μας το περιβάλλον.

 Η αιτία του κλεισίματος  των λιγνιτικών μονάδων έχει ονοματεπώνυμο όπως προείπαμε και το γράφει και ο τίτλος του σχεδίου νόμου, λέγετε απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μιας διαδικασίας της ΕΕ η οποία ξεκίνησε το 1990 και σαν σκοπό  είχε την αύξηση των κερδών διαφόρων λιμναζόντων οικονομικών κεφαλαίων μέσω της μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας σε εμπόρευμα.

Για να πραγματοποιηθεί λοιπόν η λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε από το 1990 μια σειρά από οδηγίες και νόμους που μετατρέπουν το ρεύμα από μια σχετικά φθηνή ενεργεία που προσφερόταν από το κράτος σε ένα εμπόρευμα που η τιμή του συνέχεια ακριβαίνει, που οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους τη στιγμή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται υπό καθεστώς ενεργειακής φτώχειας και δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα. 

Θα αναφέρουμε τρεις μεγάλους σταθμούς στην διαδικασία της απελευθέρωσης. Πρώτος ήταν η συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 όπου αναφερόταν για πρώτη φορά σε ανοιχτές αγορές και ανταγωνιστικότητα στην ηλεκτρική ενεργεία, δεύτερος σταθμός στην απελευθέρωση ήταν το ξεπούλημα του ασφαλιστικού το 1999 όπου οι εργαζόμενοι τη στιγμή εκείνη είχαν περιουσία αξίας 3.4 τρισεκατομμυρίων δραχμών μέσα στην ΔΕΗ μέσω των παρακρατήσεων των ασφαλιστικών εισφορών τους. Το ξεπούλημα αυτό έγινε για να διευκολυνθεί η μετοχοποίηση της ΔΕΗ που ακολούθησε μετά από λίγους μήνες. Τέλος τρίτος σημαντικός σταθμός στην απελευθέρωση ήταν  η τριχοτόμηση της ΔΕΗ σε ΑΔΜΗΕ –ΔΕΔΔΗΕ –ΔΕΗ το 2011. Ο σταθμοί αυτοί δυστυχώς πέρασαν με ευρεία συναίνεση από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ και φυσικά τη συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών σωματείων και συνδικαλιστών της Μεγαλόπολης παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και προειδοποιήσεις για το τι θα επακολουθήσει από τις ταξικές δυνάμεις των σωματείων.

Στεκόμαστε πολύ στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το παρελθόν της γιατί θεωρούμε ότι έχει μεγάλη σημασία για τον κάθε πολίτη να γνωρίζει πως φθάσαμε στο προδιαγεγραμμένο σήμερα το οποίο χτίζετε σιγά σιγά εδώ και 29 χρόνια, πραγματικά αξίζει να μελετήσει κανείς αυτήν την εξέλιξη.

             Φθάνοντας στο σήμερα λοιπόν μετά από τόσα χρόνια απελευθέρωσης έχουμε τα εξής αποτελέσματα : χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χιλιάδες άλλοι να προσπαθούν να μπουν σε ρύθμιση, ξεχαρβαλωμένες εργασιακές σχέσεις σε ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ- ΑΔΜΗΕ μέσω εργολαβικών, οκτάμηνων και ενοικιαζόμενων εργαζομένων, εργασιακούς μεσαίωνες σε εργοστάσια και εργολάβους που ασχολούνται με την ηλεκτρική ενέργεια, το ρεύμα κάθε μέρα να ακριβαίνει, η ΔΕΗ να απαξιώνετε χρόνο με το χρόνο και οι ιδιώτες παραγωγοί κεφαλαιοκράτες να είναι οι μοναδικοί ωφελημένοι αυξάνοντας τα κέρδη τους.

                29 χρόνια τώρα όλες αυτές οι οδηγίες οι νόμοι και οι αποφάσεις είχαν  την στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των φορέων πολιτικά κόμματα, βουλευτές, νομάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, συνδικαλιστές της πλειοψηφίας στήριξαν την απελευθέρωση.                     

Εμείς ακόμα και σήμερα καλούμε των κάθε τίμιο εκλεγμένο να καταδικάσει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και να παλέψει μαζί μας στο δίκαιο και τίμιο αγώνα για ηλεκτρικό ρεύμα που να αποτελεί αγαθό και όχι εμπόρευμα με τα σημερινά αποτελέσματα.

Γιατί το ζητάμε αυτό?

Γιατί όταν έχεις καθαρές θέσεις καθαρό παρελθόν και δίκαια αιτήματα τότε όλα είναι δυνατόν να γίνουν γιατί έχεις το ηθικό ανάστημα να διεκδικήσεις με όλες σου τις δυνάμεις το δίκιο σου και όχι να συμβιβαστείς. Ειδικότερα σήμερα , η εποχή αυτή απαιτεί ανθρώπους που να φοράνε παντελόνια και να εμπνέουν τους συμπολίτες τους να αγωνιστούν και όχι να συναινούν και να διαχειρίζονται τη φτώχεια που μας έχουν επιβάλει τα συμφέροντα των μονοπωλίων.                         

     Αναλύοντας τώρα την αφορμή του κλεισίματος των μονάδων, το προωθούμενο κλείσιμο τους γίνεται με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος όπως διαλαλούν παντού πρωθυπουργός και υπουργός ενέργειας, αλήθεια ποιοι είναι αυτοί που θα προστατέψουν το πλανήτη από τη ρύπανση? Είναι ακριβώς οι ίδιοι που έφτασαν σε αυτό το σημείο τον πλανήτη!

Ε δεν είναι δυνατόν συμπολίτες μας αυτοί που κατέστρεψαν τον πλανήτη να βάζουν και τους όρους του πως θα σωθεί ο πλανήτης, αλήθεια αυτοί για τη ρύπανση της καύσης άνθρακα που καίνε από το 1850 πλήρωσαν? Φυσικά και θέλουμε την προστασία του περιβάλλοντος αλλά αυτό προϋποθέτει και ένα κράτος που φροντίζει να έχει εξασφαλισμένο το αγαθό της ενέργειας δωρεάν σε όλους τους πολίτες του.

     Κλείνοντας η άποψη μας σε ότι αφορά την οργάνωση του αγώνα για το προωθούμενο κλείσιμο των μονάδων πρέπει να ξεκινάει από έναν αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Για να μπορέσεις να πολεμήσεις κάτι τόσο δυνατό θα πρέπει βέβαια να έχεις και τους ανάλογους συμμάχους.

Ποιους μπορεί να περιμένει σήμερα σαν συμμάχους η τοπική κοινωνία και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ?

Τη περιφέρεια και τους υπουργούς?

Όχι βέβαια αυτοί ψηφίζουν και στηρίζουν την ενεργειακή μας φτώχεια. Η μόνη δύναμη στην οποία μπορούμε να ελπίζουμε είναι οι πολίτες της χώρας που βιώνουν στο πετσί τους όλη αυτή τη πολιτική. Θα πρέπει λοιπόν να ξεκινήσουμε των αγώνα μας με αιτήματα που αγγίζουν και μπαίνουν στο κάθε σπίτι της Ελληνικής κοινωνίας για να έχουμε μαζί μας πρώτα απ όλα την κοινωνία γιατί ξέρεται όλοι ότι απέναντι μας θα έχουμε όλο το μιντιακό σύστημα των μέσων μαζικής εξαπάτησης τα οποία με τη δύναμη που έχουν ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις και διαμορφώνουν συνειδήσεις μιας και η Ελληνική κοινωνία έχει χαμηλό επίπεδο ταξικής συνείδησης.

Όλοι άλλωστε γνωρίζουμε ότι τα ΜΜΕ ελέγχονται από τους ίδιους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι κερδίζουν από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όταν λοιπόν πεις στην κοινωνία ότι αγωνιζόμαστε για δωρεάν ενέργεια για όλους τότε όλη η κοινωνία θα σε αγκαλιάσει θα σε στηρίξει και όση προπαγάνδα και να χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πιάσει τόπο η προπαγάνδα τους.

Συνεπώς άποψη μας είναι ότι τα αιτήματα με τα οποία θα ξεκινήσουμε τον αγώνα μας θα πρέπει να έχουν σαν βάση καταρχάς το εξής αίτημα που θα το αγκαλιάζει όλη η Ελληνική κοινωνία: 

  • Ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας μέσα στον οποίο θα λειτουργεί η ΔΕΗ με όλες τις δραστηριότητές της, Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή, Εμπορία που θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα λειτουργεί προς όφελος των λαϊκών αναγκών μετατρέποντας το ρεύμα από εμπόρευμα σε αγαθό. Αυτό το αίτημα θα μπεί σε κάθε σπίτι της χώρας και θα διεκδικηθεί από κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα και φυσικά όλοι αυτοί θα είναι συμπαραστάτες μας.

Και στη συνέχεια τα αιτήματα των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας

  • Αποκατάσταση των ορυχείων και επιστροφή στην κοινωνία. Καμία σκέψη για καύση σκουπιδιών και μετατροπή των ορυχείων σε χώρο ταφής επικίνδυνων αποβλήτων.
  • Άμεση υπογραφή ΣΣΕ της ομοσπονδίας μεταλλωρύχων Ελλάδος που να καλύπτει όλο το προσωπικό των εργολάβων και των 8μηνιτών.

               Σ.σ.  Όπως πολύ καλά ξέρεται η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (πλην των συνδικαλιστών που στηρίζουν το ΠΑΜΕ) με απόφαση της σε συνεννόηση με την διοίκηση και τους τοπικούς  φυσικά συνδικαλιστές της στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης αποκλείουν από τη σύμβαση της ΓΕΝΟΠ τους 8μηνιτες και τους εργολαβικούς εργαζόμενους.

  • ¨Άμεση μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού (8μηνίτες εργολαβικοί) που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για εργασίες της και τους έχει σε καθεστώς ομηρίας για πάρα πολλά χρόνια με μόνο σκοπό το κέρδος μειώνοντας το μισθολογικό κόστος.  
  • Κανένα κλείσιμο των σταθμών και του ορυχείου της Μεγαλόπολης πριν την εξάντληση όλων των κοιτασμάτων της περιοχής.
  • Καμία σκέψη για παράκαμψη του ΑΣΕΠ και κατάργηση της εντοπιότητας όσον αφορά τις προσλήψεις εκτάκτου και μόνιμου προσωπικού.

       Σαν σωματείο δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε δυναμικά με όλες μας τις δυνάμεις σε όλες τις κινητοποιήσεις οι οποίες θα προγραμματιστούν, επιφυλασσόμαστε όμως όσον αφορά το πλαίσιο αιτημάτων με το οποίο θα συμμετέχουμε. 

Google+ Linkedin