Κιάτο : Βραδιές πολιτισμού με αριστουργήματα του ισπανόφωνου σινεμά από τον πολιτιστικό σύλλογο “Αγκαλιά-Ζω”

Ο πολιτιστικός σύλλογος Κάτω Διμηνιού-Νεάπολης Κιάτου “Αγκαλιά-Ζω” σε συνεργασία με τις πρεσβείες της Ισπανίας και της Ουρουγουάης,στα πλαίσια του 2ου Κύκλου Ισπανόφωνου Σινεμά παρουσιάζει σήμερα Σάββατο 2 Απρίλη,στο Δημοτικό Θέατρο Κιάτου, την αντιφασιστική ταινία του E. Martinez Lazaro «Τα 13 Τριαντάφυλλα».

Δείτε το trailer της ταινίας

Η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία της εκτέλεσης 48 ανδρών και 13 γυναικών από το αυταρχικό καθεστώς του δικτάτορα Φράνκο στις 5 Αυγούστου 1939, μια περίοδο όπου άλλα γεγονότα στην Ευρώπη επισκίασαν τα γεγονότα αυτά. Περιγράφει τις ζωές πέντε γυναικών από τις 13 που εκτελέστηκαν, οι οποίες αποκαλέστηκαν ως τα “13 τριαντάφυλλα”. Περιγράφει τις στιγμές τους από την άνοδο της δικτατορίας ως τη φυλάκιση και την εκτέλεσή τους, με ορισμένες αναφορές και στο πρόσφατο παρελθόν. Τα γεγονότα αυτά έγιναν γνωστά πολύ αργότερα, μέσα από μαρτυρίες επιζώντων.

Η ταινία περιγράφει την ταραγμένη εκείνη εποχή στη Μαδρίτη. Άνθρωποι λιγόψυχοι άλλαζαν ιδεολογία προκειμένου να σώσουν το τομάρι τους, γίνονταν πληροφοριοδότες του καθεστώτος, κατέδιδαν συγγενείς, γείτονες, φίλους, είτε επειδή ήθελαν είτε επειδή αναγκάζονταν. Ήταν μια εποχή που δεν μπορούσε κανείς να ξέρει ποιον μπορεί να εμπιστευτεί, μια εποχή που το παραμικρό να υποπτευόταν το καθεστώς για κάποιον, η επόμενή του κατοικία θα ήταν τα βασανιστήρια ή οι φυλακές. Την εποχή, όμως, αυτή, οι 13 αυτές γυναίκες συγκλόνισαν με το φρόνημά τους και την πίστη τους σ’ αυτό και παρόλο που γνωρίστηκαν οι περισσότερες κάτω από τις τραγικές αυτές συνθήκες, έμειναν μαζί ως το τέλος ενωμένες γιατί ήξεραν ότι ο αγώνας τους ήταν δίκαιος.
Η ταινία απέσπασε 4 βραβεία Goya, ενώ η 17χρονη τότε Nadia de Santiago απέσπασε βραβείο Turia για την εξαιρετική ερμηνεία της στο ρόλο της Κάρμεν, ενώ συγκλονιστικός στο ρόλο του πατέρα που αναγκάζεται να παραδώσει την κόρη του είναι και ο José Manuel Cervino. Στη χώρα μας προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2010 στα πλαίσια αφιερώματος σε ταινίες για τον Ισπανικό Εμφύλιο.

Google+ Linkedin