Καμπόσος στην ΚΕΔΕ : «Δεν γίνεται να έχουμε γκαουλάιτερ τον περιφερειάρχη πάνω από τα κεφάλια μας»

Καμπόσος στην ΚΕΔΕ : «Δεν γίνεται να έχουμε γκαουλάιτερ τον περιφερειάρχη πάνω από  τα κεφάλια μας»

Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 26 Νοέμβρη , μέσω τηλεδιάσκεψης, η Συνεδριακή Διαδικασία της ΚΕΔΕ με ψηφιακό «οικοδεσπότη» την ΠΕΔ Πελοποννήσου. Στη Διάσκεψη πήραν μέρος 55 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, δήμαρχοι, αιρετοί και στελέχη της ΠΕΔ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου ανέδειξε το ζήτημα της αλλαγής του Νόμου 4412 που αφορά τις προμήθειες, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης και εμπόδιο για την γρήγορη υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων. Παράλληλα, υπήρξε αναφορά στο περιεχόμενο της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία παραδόθηκε πριν λίγες μέρες στην κυβέρνηση, στην οποία περιγράφεται ποιος πρέπει να είναι ο σύγχρονος ρόλος της αυτοδιοίκησης και ποια βήματα πρέπει να γίνουν στη χώρα, ώστε οι Δήμοι να συμβάλουν ουσιαστικά στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Ελλάδος.

Καμπόσος : «Δεν γίνεται να έχουμε γκαουλάιτερ τον περιφερειάρχη πάνω από τα κεφάλια μας και να μοιράζει όπως του αρέσει».

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου , Δημήτρης Καμπόσος, τόνισε την ανάγκη να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και οι ίδιοι οι δήμοι να αναλάβουν να διαχειρίζονται μόνοι τους τα χρηματοδοτικά προγράμματα είτε αυτά αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ,είτε στα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα ο κ. Καμπόσος αφού σημείωσε ότι οι δήμοι «αποτελούν τον πυλώνα που κρατούν την κοινωνία όρθια», τόνισε πως παρότι έχουμε δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης , με το ισχύον σύστημα έχουμε ετεροδιοίκηση και τον περιφερειάρχη που δημιουργεί προβλήματα. «Δεν μπορεί να έρχεται ο καθένας να κάνει τον κουρέα στου Κασίδη το κεφάλι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπόσος.

Επίσης τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί αυτοδυναμία στο πρώτο συνδυασμό.(ολόκληρη η εισήγηση του Προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου)

Σταματόπουλος : Να μπει οριστικό τέλος στη σύγχυση και τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια

Την αναγκαιότητα αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας υπογράμμισε ο δήμαρχος Σικυωνίων και πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας της ΚΕΔΕ, Σπυρος Σταματοπουλος , αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα ” εκπονούμε μελέτες για στοχευμένα έργα στις τοπικές κοινότητες και αποσπασματικά γίνονται άλλα έργα πελατοκεντρικής προσέγγισης από τους αντιπεριφερειάρχες σε συνεννόηση με τοπικούς προέδρους.

Ο κ. Σταματόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του ζητώντας από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να καταγραφεί στα συμπεράσματα της Συνεδριακής Διαδικασίας η πρότασή του για διοργάνωση Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεολαίας και παράλληλα εξέφρασε την προσδοκία αυτή η πρόταση να αγκαλιαστεί κατ’ αρχήν απο την ΠΕΔ Πελοποννήσου και το συμβούλιο της ΚΕΔΕ , στο οποίο θα κατατεθεί η πρόταση τον Γενάρη.

Στη συνέχεια ο κ. Σταματόπουλος έθιξε το θέμα της άδικης τιμολόγησης ρεύματος από την ΔΕΗ στις ΔΕΥΑ και την υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών , ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του υπενθυμίζοντας στους συναδέλφους του ότι παρότι είναι …αριστερών πεποιθήσεων η πάγια θέση του είναι υπέρ της άρσης της μονιμότητας των υπαλλήλων! (πάλι καλά που δεν έκανε λόγο και για άρση της «μονιμότητας» των δημάρχων).

Δείτε το βίντεο όλης της διάσκεψης (Ο Σταματόπουλος στο 4:53:00)

Google+ Linkedin