«Ιερό αντάρτικο» κατά των μέτρων για τις εκκλησίες την περίοδο των γιορτών

«Ιερό αντάρτικο» κατά των μέτρων για τις εκκλησίες την περίοδο των γιορτών

Το ζήτημα των μέτρων για τις εκκλησίες θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη 15 Δεκεμβρίου κατά τη συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου – Διχασμένα τα μέλη της.

«Ιερό αντάρτικο» για τη λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο των γιορτών ξεκινούν, όπως όλα δείχνουν, Ιεράρχες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι ναοί μόνο τα Χριστούγεννα και τα Φώτα και με αυστηρούς περιορισμούς.

Κατά τις τελευταίες ώρες αρκετοί μητροπολίτες και ιερωμένοι έχουν εκφράσει την έντονη αντίρρησή τους για τις κυβερνητικές αποφάσεις. Μάλιστα, δεν λείπουν οι φωνές που αναφέρουν πως οι λειτουργίες θα τελεστούν κανονικά μέσα στους ιερούς ναούς, με την παρουσία μεγαλύτερου αριθμού πιστών.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ , μιλώντας στην τηλεόραση του Open, όπου δήλωσε τα εξής: «Είναι ένας διωγμός. Το λέω με πόνο ψυχής… Δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο… Εμείς θα κάνουμε κανονικά τις λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν. Είμεθα αγανακτισμένοι».

«Οι εκκλησίες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές» δήλωσε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ (στο Open), προσθέτοντας με νόημα πως «κανένας κληρικός… δεν έχει διάθεση… να υποχωρήσει απέναντι στην πίστη του».

Σύμφωνα με το romfea.gr, ο μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος, σε διαδικτυακό και ραδιοφωνικό του μήνυμα και με αφορμή την εορτή του Άγιου Σπυρίδωνα, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα οι άνθρωποι έχουν μήνη κατά του προσώπου του Χριστού. Γι’ αυτό και αρνούνται να δεχτούν την αξία και την μοναδικότητα της θείας κοινωνίας. Ο Χριστός μας λυτρώνει από τις αμαρτίες μας και μας δίνει ζωή αιώνιο. Η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να μην κοινωνούμε. Στοχοποιείται η Εκκλησία».

«Οι ανακοινώσεις για την παρουσία εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού πιστών στις Εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές», είπε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος , υπογραμμίζοντας πως η Εκκλησία δεσμεύεται μόνο από τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν όλα τα απαραίτητα μέτρα «κάθε προφύλαξη, ώστε κανείς να μην ασθενήσει, επειδή θα εκκλησιαστεί τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνεια και τις υπόλοιπες ημέρες. Ξέρουμε να χειριστούμε τα πράγματα. Το έχουμε ξανακάνει και νομίζω ότι θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα, γιατί έτσι πρέπει, αλλά βεβαίως με απόλυτη, ασφάλεια για τους ανθρώπους».

Ο πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης (αντιπρόεδρος κληρικών Ελλάδος), αναφερόμενος στην κυβερνητική απόφαση, δήλωσε στον  ΑΝΤ1 πως «εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Τόσο καιρό κάνουμε υπακοή, υπομονή. Φτάνει… άλλο πια δεν μπορούμε. Είμαστε υπέρ των μέτρων αλλά όχι έτσι».

Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος στο μήνυμά του για την εορτή του Αγ. Σπυρίδωνα είπε με νόημα πως η Εκκλησία αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και με σκληρά μέτρα που επιβλήθησαν «όχι επειδή το θέλησε ο λαός του θεού, αλλά έξωθεν από την πίστη μας».

Google+ Linkedin