Η ταινία «Dance Fight Love Die» του Αστέρη Κούτουλα για τον Μ. Θεοδωράκη σε παγκόσμια πρεμιέρα στο ΗOF

Η ταινία «Dance Fight Love Die» του Αστέρη Κούτουλα πρόκειται να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ της Γερμανίας, το 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του HOF, που πραγματοποιείται φέτος 24 – 29 Οκτωβρίου 2017.

Πρόκειται για μια μεγάλη τιμή για το φιλμ που φτιάχτηκε από υλικό 600 ωρών και αποτελεί ένα οδοιπορικό στην μουσική του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

H ταινία είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερου Ντοκιμαντέρ (Hofer Dokumentarfilmpreis) “Granit” 2017.

Το «Dance Fight Love Die» είναι μια οπτική πανδαισία που ξεπερνά τα όρια των κινηματογραφικών ειδών, ένα road movie και παράλληλα ένα φιλμικό κολάζ. Περιστρέφεται γύρω από το σύμπαν του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεδωράκη, έναν πνευματικό αιρετικό του 20ού αιώνα που ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, το Enfant terrible της νεότερης ευρωπαικής μουσικής ιστορίας.

Ο Αστέρης Κούτουλας ακολούθησε τον Μίκη για τριάντα περίπου χρόνια, από το 1987 έως το 2017: τρεις δεκαετίες γυρισμάτων, τέσσερις ήπειροι, εκατό locations, εξακόσιες ώρες φιλμ. Είναι μια ταινία που περιέχει πολλές προσωπικές στιγμές του σκηνοθέτη με τον Μίκη από το αρχειακό υλικό, λήψεις ως ντοκιμαντέρ διανθισμένα με γκροτέσκ μυθοπλαστικά μέρη με προκλητικό χιούμορ.

Ο Αστέρης Κούτουλας, γεννήθηκε το 1960 στην Ρουμανία, από Έλληνες, πολιτικούς εξόριστους, γονείς. Από το 1981 μετάφρασε στα γερμανικά πολυάριθμα έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων, μεταξύ άλλων, ποίηση, δοκίμια και πεζογραφία των Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Εγγονόπουλου και την αυτοβιογραφία, αλλά και συγγράμματα του Μίκη Θεοδοράκη.

Το 1980 ξεκίνησε η συνεργασία του Αστέρη Κούτουλα με το Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο της οποίας παρήγαγε περίπου 40 CD με τη μουσική του και οργάνωσε πάνω από 150 συναυλίες σε όλον τον κόσμο. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και μουσικών έργων.

Ως διευθυντής της εταιρίας του Asti Music οργάνωσε όχι μόνο πολλές παραγωγές Ελλήνων καλλιτεχνών (Φαραντούρη, Νταλάρας, Πασπαλά, Πρωτοψάλτη), αλλά και εμφανίσεις τους στην Ευρώπη, ενώ συμμετείχε και στην διοργάνωση συναυλιών μεγάλων διεθνών καλλιτεχνών, όπως, του Στινγκ, τους Motοrhead, της Μερσέντες Σόσα, του Mike Oldfield, των Scorpions και του Ζουφλί Λιβανελί και πολλών άλλων.

Υπήρξε σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε παραγωγές ταινιών ντοκιμαντέρ καθώς και δραματουργός σε θεατρικές παραστάσεις. Το τελευταίο φιλμ του ήταν το «Ανακυκλώνοντας την Μήδεια»

Google+ Linkedin