Η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε- η κυβέρνηση απογυμνώθηκε

Η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε-  η κυβέρνηση απογυμνώθηκε

Απορρίφθηκε με ψήφους 156 κατά, 142 υπέρ και 1 παρών, η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, επί 299 ψηφισάντων, 156 βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ υπήρξαν και 1 “παρών” του ανεξάρτητου βουλευτή Κ. Μπογδάνου. Σημειώνεται ότι απουσίαζε από την ψηφοφορία η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου λόγω έκτακτης εισαγωγής της στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Ωστόσο προηγήθηκε έντονο σφυροκόπημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που κράτησε τρεις ημέρες και αποκάλυψε τις εμφανείς αδυναμίες του περίφημου επιτελικού κράτους να διαχειριστεί σημαντικά θέματα, ενώ επιβεβαίωσε τη συνειδητή επιλογή του Μαξίμου να επενδύει σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες πλήττουν τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήρθαν στο προσκήνιο τόσο το θέμα του πρόσφατου χάους από την κακοκαιρία, όσο και τα ζητήματα της πανδημίας και της ακρίβειας.

Ιδιαίτερη αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αναφορά στην υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη, θέμα για το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε εκτενώς κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις σχέσεις της με τον υπόδικο παρουσιαστή. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανώς σε δύσκολη και αμήχανη θέση, επιχείρησε να αποδράσει, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας εξέθεσε περαιτέρω το Μαξίμου που επιχείρησε ματαίως να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω του για όλα τα θέματα, επενδύοντας στο γνωστό αφήγημα πως «όλα και καλώς καμωμένα», καθώς και πως οι όποιες «αστοχίες» απλώς βοηθούν την κυβέρνηση να γίνει καλύτερη.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, “πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών”.

Google+ Linkedin