Η δημοτική παράταξη Καραβά αιτιολογεί γιατί ζητά ακύρωση της απευθείας ανάθεσης των 3.600.000 €

Η δημοτική παράταξη Καραβά αιτιολογεί γιατί ζητά ακύρωση της απευθείας ανάθεσης των 3.600.000 €

Με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η δημοτική παράταξη του κ. Σπύρου Καραβά «Ορίζοντες Δημιουργίας» αιτιολογεί την απόφασή της να ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την ανάκληση απόφασης της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και παραθέτει τους ουσιαστικούς λόγους ακύρωσης της σχετικής σύμβασης , που αφορά την απευθείας ανάθεση του έργου «Βελτίωση υφιστάμενων αγροτικών δρόμων Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης» προϋπολογισμού 3.600.000 €.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι “Ορίζοντες Δημιουργίας” στο πλαίσιο του θεσμικού αντιπολιτευτικού μας ρόλου δημοσιοποιούν τα ακόλουθα:
Για το έργο με τίτλο
“Βελτίωση υφιστάμενων αγροτικών δρόμων Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης” προϋπολογισμού 3.600.000 με ΦΠΑ 24% που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” δηλώνουμε ότι :
Είναι ένα έργο που όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουμε ψηφίσει και συμφωνήσει ότι πρέπει να γίνει και θα γίνει με νόμιμο τρόπο και όχι με διασταλτικές ερμηνείες εκτός λογικής. Η παράταξή μας δεν αποδέχεται την απ’ ευθείας ανάθεσης μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για ένα τόσο μεγάλο έργο καθότι η διαδικασία αυτή αναδεικνύει σοβαρά θέματα αρχών.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να αλλάξει πορεία και να προχωρήσει το γρηγορότερο στη δημοπράτηση του έργου, έτσι ώστε όλοι οι δημότες μας να επωφεληθούν τόσο του φυσικού αντικειμένου όσο και των εκπτώσεων που απορρέουν απ’ αυτήν τη διαδικασία.
Έχουμε ήδη δηλώσει ότι θέλουμε το έργο να υλοποιηθεί με τον καλύτερο και προσφορότερο για τον τόπο τρόπο.
Με πρόσφατο δελτίο τύπου μας, είχαμε δημοσιοποιήσει ότι καταψηφίσαμε στην Οικονομική επιτροπή τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης-απ’ ευθείας ανάθεσης και είχαμε τονίσει ότι θα προσπαθήσουμε χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο δυνατό τρόπο το έργο αυτό να δημοπρατηθεί κανονικά και να αποφύγουμε τις δυο προσφορές των 1,00 και 1,03% σε έργο 3,6 εκατ ευρώ που κατατέθηκαν στην επιτροπή διαπραγμάτευσης!!!
Στην Κορινθία οι δήμοι Σικυωνίων και Νεμέας, αλλά και άλλοι δήμοι πανελλαδικά, έχουν ήδη δημοπρατήσει έργα αγροτικής οδοποιίας του “Αντώνης Τρίτσης”, με εκπτώσεις κατά μέσο όρο 30%.
Η παρελκυστική επίκληση του άρθρου 32 της παρ. 2 παρ. γ’ του ν. 4412/2016 για την προσφυγή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση για ένα τόσο μεγάλο ποσό συνιστά αρνητική μεθόδευση που εγείρει θέματα πολιτικής ηθικής και κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος άνω του ενός εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε στις 17/8/2022 την ένσταση μας κατά του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου ζητώντας την ακύρωση της 229/2022 απόφασης της οικονομικής επιτροπής του Δήμου.
Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν υφίσταται κανένας αιτιώδης σύνδεσμος ανάμεσα στα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2018 και της επικαλούμενης κατεπείγουσας ανάγκης που αναφέρεται σήμερα, εν έτει 2022, που να δικαιολογεί αυτήν την απ’ ευθείας ανάθεση. Η επισκευή και η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας είναι τακτική ετήσια ανάγκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με έργα που πρέπει να εκτελούνται σε τακτική βάση και σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές βάσει των επιτρεπόμενων καιρικών συνθηκών.
Όσον αφορά τη γνωστή τακτική της διασποράς “φημών” θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής :
-Η χρηματοδότηση του έργου δεν χάνεται από την αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης που καταθέσαμε. Σταματήστε την λάσπη και την συκοφαντία.
Με την ένσταση αυτή επιδιώκουμε το έργο να γίνει με τη νόμιμη δημοπράτηση αυτού διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον.
-Η ξαφνική “βιασύνη” της δημοτικής αρχής για την εκτέλεση του έργου, λόγω τοπικών αναγκών που επικαλείται, αναδεικνύει ακριβώς την αδυναμία και ανεπάρκεια της!!!Στο γειτονικό Κιάτο και στην Νεμέα υπέβαλλαν,ενέταξαν και δημοπράτησαν το ίδιο έργο στο ίδιο πρόγραμμα και οσονούπω ξεκινούν εργασίες, όταν εμείς θα δημοπρατήσουμε τώρα έναν χρόνο μετά από αυτούς!
Το πενιχρό έργο που έχει να επιδείξει ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών και η ανάγκη “να κάνει κάτι” μήπως διασωθεί πολιτικά, δεν επιτρέπει στη δημοτική αρχή τέτοιας έκτασης αυτοδιοικητικά ατοπήματα.
Ως “Ορίζοντες Δημιουργίας” θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο.
Καλούμε όλες τις λοιπές δημοτικές αντιπολιτεύσεις να συστρατευθούν σ’ αυτήν την προσπάθεια υιοθετώντας την κατεύθυνση της διαφάνειας, της διαβούλευσης και της εκτεταμένης λογοδοσίας.
Καλούμε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τους Κορίνθιους υπουργούς και βουλευτές, τις ανεξάρτητες αρχές ελέγχου, τα αρμόδια υπουργεία διαχείρισης του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” και την Κ.Ε.Δ.Ε. να αποτρέψουν ένα ακόμα πλήγμα στο τραυματισμένο κύρος της αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού με αρνητικό πρωταγωνιστή τον δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.
Θέλουμε να αλλάξουμε το Δήμο μας και θα τον αλλάξουμε.
Ξυλόκαστρο 22/08/2022
Ορίζοντες Δημιουργίας
Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
Google+ Linkedin