Η απόλυτη ανατροπή στις γαλλικές εκλογές – Πρώτη η Αριστερά , δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν

Η απόλυτη ανατροπή στις  γαλλικές εκλογές – Πρώτη η Αριστερά , δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι έκαναν για μία ακόμη φορά το «θαύμα» τους, καθώς αφενός ενώθηκαν μπροστά στον ακροδεξιό κίνδυνο ξανά και, αφετέρου, σημείωσαν και πάλι μία ιστορική συμμετοχή στις κάλπες.

Στην πρώτη θέση είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, στη δεύτερη θέση το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν να σημειώνει μεγάλες απώλειες και να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Συγκεκριμένα:
Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 172 – 192 έδρες
Μαζί (Εμανουέλ Μακρόν): 150 – 170 έδρες
Εθνικός Συναγερμός (Μαρίν Λεπέν): 132 – 152 έδρες.

Η συντριπτική ήττα της ακροδεξιάς έκανε χιλιάδες Γάλλους πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους, να πάνε στην πλατεία Δημοκρατίας, να ξεσπάσουν σε δάκρυα συγκίνησης και να ζητωκραυγάσουν για το εκλογικό αποτέλεσμα

Στις πρώτες του δηλώσεις του ο ηγέτης Ζαν Λικ Μελανσόν είπε πως «ο λαός μας απέτρεψε την χειρότερη λύση» και συμπλήρωσε πως «αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Γάλλου Προέδρου. Εδώ και 7 χρόνια αγωνιστήκαμε ενάντια στην κυβέρνησή του».

Το περιβάλλον του Μακρόν ανέφερε στο BFMTV ότι «το ερώτημα θα είναι αν μπορεί να συγκροτηθεί ένας συνεκτικός συνασπισμός, που θα φτάσει τους 289 βουλευτές».

«Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς», δήλωσε ο Μπαρντελά του κόμματος της Λεπέν. Υποστήριξε ότι μια «αφύσικη» και «άτιμη συμμαχία» «στέρησε από τον γαλλικό λαό» τη νίκη του κόμματος Λεπέν

«Το πολιτικό μου στρατόπεδο δεν έχει πλειοψηφία απόψε» είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ,και πρόσθεσε: «Αύριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτηση μου στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν».

Google+ Linkedin