ΗΠΑ: «Ομοβροντία» κατά Τραμπ στο συνέδριο των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: «Ομοβροντία» κατά Τραμπ στο συνέδριο των Δημοκρατικών

Με ένα δριμύ κατηγορώ της Μισέλ Ομπάμα εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ άρχισε το διαδικτυακό συνέδριο των Δημοκρατικών.Μιλώντας έξω από τα «δόντια», η πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών στηλίτευσε τους χειρισμούς του Τραμπ στο ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων, των κοινωνικών ανισοτήτων και της πανδημίας.

Τα φαινόμενα ρατσισμού που οδήγησαν στη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ και την εξάπλωση του νέου κορονοϊού με χιλιάδες θύματα, αξιοποιεί το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ, με αφορμή την έναρξη του εθνικού συνεδρίου του κόμματος, ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη.

Το συνέδριο που ξεκίνησε χθες και διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται να επικυρώσει και επίσημα τις υποψηφιότητες του 77χρονου Τζο Μπάιντεν για Πρόεδρο και της Καμάλα Χάρις για αντιπρόεδρο της χώρας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμμετοχή μελών της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ μετά την έναρξη των εργασιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο στόχαστρο όλων των ομιλητών βρέθηκε η διοίκηση του σημερινού Ρεπουμπλικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της υποψηφιότητας Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Τραμπ για «αυταρχική μορφή διακυβέρνησης». Ο Σάντερς, που θεωρείται ότι προέρχεται από τη λεγόμενη «αριστερή πτέρυγα» των Δημοκρατικών, απευθύνθηκε ξεκάθαρα στους υποστηρικτές του -ορισμένοι από τους οποίους βλέπουν επιφυλακτικά τον Μπάιντεν- τονίζοντας ότι πολλά από τα ζητήματα της δικής τους ατζέντας πλέον μεταφέρθηκαν στο «επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου». Αλλά «δεν θα έχει καμία σημασία, αν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ», προειδοποίησε.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Ρεπουμπλικάνου πρώην κυβερνήτη της πολιτείας Οχάιο στο συνέδριο των Δημοκρατικών υπέρ της υποψηφιότητας Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας τις βαθιές και σύνθετες αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, τα αδιέξοδα και τη διαπάλη μπροστά στην οικονομική κρίση και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Ο Τζον Κέισιτς -ένα από τα γνωστά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων που εμφανίστηκαν στο συνέδριο των Δημοκρατικών- σημείωσε πως εξακολουθεί να είναι Ρεπουμπλικάνος, «αλλά η κομματική μου ταυτότητα έρχεται δεύτερη, μετά την ευθύνη προς τη χώρα μου», ενώ εκτίμησε ότι ο Μπάιντεν «μπορεί να μας κάνει να δούμε την ανθρώπινη υπόσταση του άλλου».

Εξάλλου, στο συνέδριο οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να δώσουν έμφαση στο πλήγμα που δέχονται οι επιχειρήσεις και οι οικογένειες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Μια γυναίκα ο πατέρας της οποίας υπέκυψε στην COVID-19 κατηγόρησε χωρίς περιστροφές τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι με τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση, χειροτέρεψε την κατάσταση.

Πάντως ο Τραμπ ισχυρίστηκε σήμερα ότι μόνο με νοθεία θα χάσει τις εκλογές του Νοέμβρη.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA, AFP)

Google+ Linkedin