«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»* Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αφιερωμένη στο Σωτήρη Σιώκο

  «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ»

«Πέλαγο μέγα πολεμά το δόλιο καλυβάκι» (Δ.Σολωμός)

Η πρωτοβουλία του «Μαρξιστικού Χώρου Μελέτης και Έρευνας» (ΜΑΧΩΜΕ), να διοργανώσει ειδική εκδήλωση για το έργο του Διονυσίου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»,αφιερωμένη στο σύντροφο Σωτήρη Σιώκο που απροσδόκητα έφυγε από κοντά μας πριν λίγο διάστημα, έφερε στο προσκήνιο διαχρονικά μηνύματα του έργου του εθνικούς μας ποιητή, που αποκτούν ξεχωριστική σημασία στις δύσκολες ημέρες που περνάει ο ελληνικός λαός.

Βασικά σημεία από την ομιλία του Γιάννη Τόλιου,
στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
αφιερωμένη στο Σωτήρη Σιώκο

Ο ελληνικό λαός βιώνει τα τελευταία χρόνια τις συνέπειες των πολιτικών του Μνημονίου που τον έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση, κατάργηση θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και πάνω από όλα σε ουσιαστική κατάργηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Σε συνθήκες ευρωζώνης, ο ελληνικός λαός όπως και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, ιδιαίτερα της περιφέρειας, βιώνουν καθεστώς«Ελεύθερων Πολιορκημένων». Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυρίαρχης ελίτ του αστικού συστήματος για αυτήν την εξέλιξη.Βαθύτερη πεποίθηση του Σωτήρη Σιώκου ήταν ότι το έργο των εθνικών ποιητών και πρώτα από όλα του Διονυσίου Σολωμού, ανήκει στον ελληνικό λαό και εκφράζει διαχρονικά τους πόθους και τους αγώνες του για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. 

Η Αριστερά αγκαλιάζει και το τιμά το έργο τους, όπως και κάθε τι γνήσια λαϊκό και πατριωτικό, σε αντιδιαστολή με το λαϊκίστικο και πατριδοκάπηλο τρόπο που κατά κανόνα κάνουν εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης.

Η αναγκαιότητα της ανατροπής των πολιτικών του Μνημονίου και το άνοιγμα του δρόμου στην παραγωγική ανασυγκρότηση, την πολιτιστική αναγέννηση και τη σοσιαλιστική προοπτική,προβάλλει ως αναγκαία συνθήκη προοδευτικής εξόδου της χώρας από την κρίση. 

Μια υπόθεση για την οποία αγωνιζόταν ο Σωτήρης Σιώκος, ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, συντονιστής του Τμήματος Πολιτισμού, αλλά και ως ιδρυτικό μέλος του ΜΑΧΩΜΕ.

Κι αυτό το όραμα αποκτά σε κάθε επέτειο της 25ης Μαρτίου μια ιδιαίτερη φόρτιση, όταν έρχονται στο προσκήνιο τα διαχρονικά μηνύματα της επετείου, για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία, τα οποία συνδέονται αναπόσπαστα με τα διαχρονικά μηνύματα της Αριστεράς για δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό.

Τα λόγια του ποιητή στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»

«Δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά και ελεύθεροι να μείνουν…

….Θύρες ανοίξτε ολόχρυσες για την γλυκιά ελπίδα»

αποκτούν στις σημερινές συνθήκες έντονο συμβολισμό, την στιγμή κατά την οποίαν στην ελληνική κοινωνία ωριμάζουν οι συνθήκες μιας μεγάλης ανατροπής. Όλος ο κόσμος της Αριστεράς και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμούν να πάρουν τέλος τα Μνημόνια και να ανοίξει ο δρόμος προοδευτικής εξόδου από την κρίση, για ένα ελπιδοφόρο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Google+ Linkedin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

*
*
*