Διήμερο με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στους Δελφούς

Διήμερο με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στους Δελφούς

Η «έξοδος» από την τραγωδία της πανδημίας και η επανεκκίνηση της δια ζώσης πολιτιστικής δραστηριότητας, κορυφώνεται στους Δελφούς το ερχόμενο διήμερο με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και διαλέξεων (17-18 Ιουλίου) σε διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας.

Προσκεκλημένος της διοργάνωσης με τίτλο «ΕΞΟΔΟΣ, Η Τέχνη μετά την Πανδημία» είναι ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ,ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της εποχής μας, διακεκριμένος διεθνώς για την ενασχόληση του με τα θεμέλια της δραματικής τέχνης.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος θα είναι βασικός ομιλητής σε συζητήσεις και διαλέξεις που θα πραγματοποιηθούν και θα βάλει τη σκηνοθετική του υπογραφή σε μια παράσταση που όλοι θα θέλαμε να δούμε από κοντά, με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Χιλλ.

Το Σάββατο 18 Ιουλίου (7.30 μ.μ.) μέσα στο υποβλητικό τοπίο του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, Πλάτωμα ανατολικής πλευράς ναού του Απόλλωνα, η χαρισματική ηθοποιός Σοφία Χίλλ θα ερμηνεύσει μονολόγους από τις τραγωδίες Μήδεια, Αντιγόνη και Άλκηστις, καθώς και χρησμούς της Πυθίας.

Η παράσταση «Έξοδος» συμπυκνώνει την ουσία της εκδήλωσης, εκκινώντας τον στοχασμό περί «εξόδου», από τη χαοτική δυναμική της ιστορίας έως την αέναη επαναφορά της τραγωδίας.

Ωστόσο, κατά τον σκηνοθέτη: «Έξοδος είναι και η στιγμή της συνειδητοποίησης, του αναστοχασμού, το κοίταγμα πέρα από τον ορίζοντα μετά τον κατακλυσμό των παθών. Ο τραγικός ήρωας αποχωρεί από την σκηνή έχοντας διανύσει τον δρόμο του δύσβατου πεπρωμένου του. Βγαίνει αφήνοντας το αποτύπωμά του μέσα μας».

Η αξιοποίηση του αποτυπώματος της πανδημίας, υπ’ αυτό το πρίσμα, αποτελεί λιγότερο «έξοδο» από μια δύσκολη συγκυρία και περισσότερο «είσοδο» σε μια νέα εποχή.

Μια ακόμα παράσταση που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του διημέρου είναι η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, από τη θεατρική ομάδα Σημείο Μηδέν.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα τον περασμένο χειμώνα στο Νέο Άττις και σηματοδοτείτε τόσο από τη σκηνοθεσία ενός διαρκώς εξελισσόμενου σκηνοθέτη, μαθητή του Θεόδωρου Τερζόπουλου, όσο και από το δυναμικό ανσάμπλ νέων ηθοποιών που αξίζουν την προσοχή μας: Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Άννα Μαρκά-Μπονισέλ, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη, Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος. Η παράσταση θα φιλοξενηθεί στο θέατρο «Φρύνιχος» την Παρασκευή 17 Ιουλίου 7 μ.μ.

Το πρωί της ίδιας μέρας στον υπαίθριο χώρο του Κέντρου Δελφών (12 μ.), θα δοθούν διαλέξεις και θα γίνει συζήτηση με θέμα «Η Τέχνη μετά την Πανδημία», όπου θα αναπτύξουν τη σκέψη τους προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες, σε σχέση με τον επαναπροσδιορισμό του πολιτιστικού γίγνεσθαι στη σκιά της εμπειρίας του κορονοϊού.

Google+ Linkedin