Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ καθημερινά κάνει μομφή σε κυβέρνηση, αντιλαϊκή πολιτική και σάπιο σύστημα

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ καθημερινά κάνει μομφή σε κυβέρνηση, αντιλαϊκή πολιτική και σάπιο σύστημα

Τη μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην αντιλαϊκή πολιτική και στο σάπιο σύστημα, το ΚΚΕ τη δίνει κάθε μέρα, δεν περίμενε τη συζήτηση στη Βουλή ούτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι μομφή ήταν το συλλαλητήριο του Σαββάτου στο Σύνταγμα για μέτρα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, όπου συναντήθηκαν εργαζόμενοι από Αττική και Πάτρα. Μομφή είναι οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών την επόμενη Τρίτη και οι αγώνες μαθητών και φοιτητών για ασφαλή ανοιχτά σχολεία και σχολές.
Αναφερόμενος στον πρόσφατο χιονιά και τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε, υπογράμμισε ότι η αιτία είναι το αστικό κράτος που είναι ικανό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και ανίκανο όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες.

Ολόκληρη η ομιλία

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην πολιτική της, στο αντιδραστικό κράτος, στο σάπιο σύστημα που υπηρετεί, μαζί με τα άλλα κόμματα, κάνουμε κάθε μέρα, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στις σχολές, στα νομοσχέδια που φέρνετε στη Βουλή. Δεν περιμέναμε τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, άλλωστε ήταν και το χτεσινό μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα που κάλεσαν εκατοντάδες εργατικά σωματεία και φορείς διεκδικώντας υποδομές και μέτρα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές.

Εκεί στο Σύνταγμα, οι εργαζόμενοι της Αττικής συναντήθηκαν με τους μαζικούς φορείς της Πάτρας που έφτασαν στην Αθήνα μαζί με τη δημοτική αρχή και το Εργατικό Κέντρο που παλεύουν για τα δικαιώματα του λαού της πόλης τους με 100% δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις.

Μομφή επίσης, στην κυβέρνηση της ΝΔ, είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία την ερχόμενη Τρίτη, που μπορεί να έχουν εξαντληθεί, γονατίσει από την κούραση, όμως συνεχίζουν να κάνουν το καθήκον τους και επιμένουν ταυτόχρονα να απαιτούν:

– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,

– Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας,

– Επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Απαιτούν δηλαδή, τα αυτονόητα για να συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη της πανδημίας, να μπορούν να σώζουν ανθρώπινες ζωές.

Μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, είναι οι αγώνες των μαθητών, των φοιτητών, που θέλουν ανοιχτά τα σχολεία και τις σχολές τους:

– Με αραίωση των τμημάτων,

– Με προσλήψεις καθηγητών που λείπουν,

– Με προσωπικό καθαριότητας που δεν υπάρχει.

Αυτά είναι ορισμένα παραδείγματα μόνο των τελευταίων ημερών, τα οποία εμείς, το ΚΚΕ, όπως και άλλοι αγωνιστές, κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να πολλαπλασιαστούν, για να παίρνει και η μομφή συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική, μόνιμο και ουσιαστικό περιεχόμενο. Θα καταλάβετε τι εννοώ, όσοι ακόμα αναρωτιέστε.

Τρεις μέρες τώρα, ακούμε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την «ανικανότητα», τα «λάθη», για την «αναλγησία της κυβέρνησης», για την «αποτυχία του επιτελικού κράτους».

Μάλιστα. Να συμφωνήσουμε. Μόνο που δεν λέτε, ότι όλα αυτά που περιγράφετε, είναι γνωρίσματα κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης, που έχει περάσει από αυτό εδώ τον τόπο, μηδενός εξαιρούμενου, ασφαλώς και της προηγούμενης δικής σας.

Όλα όσα εντοπίζετε, ακουμπούν στον ίδιο το χαρακτήρα και τη λειτουργία του σημερινού αστικού κράτους, το οποίο έχει ως προτεραιότητα μόνο τη θυσία των λαϊκών αναγκών της πλειοψηφίας, για να ικανοποιήσει το αδηφάγο καπιταλιστικό κέρδος μιας μικρής μειοψηφίας.

Αυτό είναι το αστικό κράτος. Αυτό ήταν και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ και επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ που τώρα λέγεται ΚΙΝΑΛ.

Ένας στυγνός μηχανισμός της εξουσίας των λίγων για τα δικά τους άπληστα συμφέροντα.

Εμείς λοιπόν θα επιμένουμε να αναδεικνύουμε τον ταξικό χαρακτήρα αυτού του κράτους- τέτοιος είναι κι ας ξινίζουν ορισμένοι τα μούτρα τους εδώ μέσα.

Γιατί εμείς δεν θα ξεπλύνουμε την κυβέρνηση της ΝΔ από τις εγκληματικές ευθύνες της, όπως κάνουν άλλοι εδώ μέσα, πετώντας την μπάλα σε επιμέρους αστοχίες και επιλογές μόνο, αθωώνοντας συνολικά το ταξικό κράτος που υπηρετείτε όλοι σας.

Αυτός είναι ο λόγος, που η κυβέρνηση άφησε χιλιάδες ανθρώπους στο έλεος μιας αναμενόμενης χιονόπτωσης, εργαζόμενους απροστάτευτους, εγκλωβισμένους για ώρες στην Αττική Οδό και σε άλλες λεωφόρους, νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και θέρμανση και με προβλήματα που ακόμα και σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί!

Έλεος, πέρασε ήδη μια βδομάδα.

Αποδεικνύεται κάθε φορά, ότι αυτό το κράτος όταν πρόκειται να προστατέψει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, είναι επιτελικό, ταχύτατο και ικανό.

Αλλά, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, τότε γίνεται δυσκίνητο, ανίκανο, χωρίς σχέδιο και συντονισμό, χωρίς μέσα, υποδομές και προσωπικό.

Γι’ αυτό κι εσείς της ΝΔ, έχετε κάνει δόγμα σας την “ατομική ευθύνη”, που ανάλογα με την περίσταση, τη μια λέτε στον κόσμο «φύγετε για να σωθείτε», όπως το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και την άλλη τους λέτε «μείνετε στα σπίτια για να σωθείτε», όπως τώρα από το χιονιά και την κακοκαιρία.

Και μη μας πείτε ξανά, για τις ευθύνες της “Αττικής Οδού”. Τώρα θυμηθήκατε το – όχι ευκαταφρόνητο αχόρταγο κέρδος αυτής της εταιρείας κύριε Μητσοτάκη; Τώρα ανακαλύψατε τις συμβάσεις παραχώρησης;

Τόσα χρόνια, δεν ξέρατε τι μυθώδη κέρδη έχει βγάλει η εταιρία από τα χρυσοπληρωμένα διόδια, αυτά που πληρώνουν κάθε μέρα χιλιάδες εργαζόμενοι για να πάνε και να γυρίσουν από τη δουλειά τους;

Ξέρετε και παραξέρετε, όπως και εμείς ξέρουμε, όσα γράφονται για τη «σύγκρουση» των επιχειρηματικών ομίλων για τη νέα σύμβαση της “Αττικής Οδού” και για τις επεκτάσεις της, για την «προίκα» που ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνησή σας για μια ακόμα φορά και από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης.

Και μη μας πείτε ξανά, για τις αποζημιώσεις των 2000 ευρώ, ότι αυτό έγινε μετά και από δική σας παρέμβαση.

Σας απαντάμε αυτό που ήδη γνωρίζετε: Καμιά αποζημίωση δεν μπορεί να εξαγοράσει τη σιωπή, να κατευνάσει την οργή, να κρύψει ότι αυτές οι τραγικές καταστάσεις θα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, όσο δεν μπαίνει σε προτεραιότητα η πολιτική προστασία με κριτήριο τις ανάγκες του λαού.

Ανακαλύψατε -και σωστά- αστοχίες, ανεπάρκειες και έλλειψη συντονισμού. Όμως, πώς γίνεται, όλα αυτά να εμφανίζονται μόνο όταν πρόκειται να προστατευτεί η ζωή του λαού;

Κι όταν πρόκειται να προστατεύσετε τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων τότε όλα να “δουλεύουν ρολόι”;

Αστοχίες, για παράδειγμα, δεν είδαμε, όταν οι κρατικές υπηρεσίες, τα υπουργεία σας, σε άψογη συνεργασία και συντονισμό, μέσα σε λίγους μήνες, ολοκλήρωσαν και κατέθεσαν στην Κομισιόν το σχέδιο διαχείρισης των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το κεφάλαιο από το Ταμείο Ανάκαμψης!

Ούτε ανεπάρκειες εντοπίσαμε στα κυβερνητικά επιτελεία, όταν ήταν να ετοιμάσουν και να φέρουν για ψήφιση στη Βουλή με fast track διαδικασίες νόμους για έξτρα προνόμια, φοροαπαλλαγές και κίνητρα για επενδύσεις στον τομέα της Πράσινης Ενέργειας!

ΜΟΜΦΗ, λοιπόν, στην κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί άφησε απροστάτευτο το λαό από τις φυσικές καταστροφές, την κακοκαιρία.

ΜΟΜΦΗ όμως στην κυβέρνηση και γιατί δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση με πάνω από 100 θανάτους καθημερινά!

Ενώ υπάρχει πλέον, και η εμπειρία και η επιστημονική γνώση, να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα αυτή η περιπέτεια και χωρίς άλλες απώλειες, εσείς το χαβά σας: καμιά ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, κανένα μέτρο στους βασικούς χώρους υπερμετάδοσης!

ΜΟΜΦΗ στην κυβέρνηση, γιατί η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, στερεί από τις λαϊκές οικογένειες ακόμα και τα βασικά, τα στοιχειώδη.

Φτάσαμε στο σημείο σήμερα το 2022 να στερείται η λαϊκή οικογένεια τη θέρμανση, γιατί το κόστος της έχει εκτοξευτεί.

Πόσο διαφορετική, όμως, θα ήταν η κατάσταση, αν δεν είχε προχωρήσει η απελευθέρωση της ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση και τα “πράσινα άλογα” της δικής σας ανάπτυξης;

Πόσο αλήθεια θα μπορούσαν να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά, εάν έστω είχαν καταργηθεί οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στα καύσιμα;

ΜΟΜΦΗ στην κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί ναι, τρία χρόνια τώρα, έχει δώσει κάθε δυνατότητα στην μεγαλοεργοδοσία να ξεσαλώνει σε βάρος των εργαζομένων με τα 10ωρα, τις απλήρωτες υπερωρίες και δε συμμαζεύεται…

ΜΟΜΦΗ, γιατί την ίδια ώρα, έχει ενισχύσει και συνεχίζει να ενισχύει το νομικό οπλοστάσιο ενάντια στις αγωνιστικές διεκδικήσεις, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας, – όπως κάθε αστική κυβέρνηση – απόδειξη πως η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι – χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Αυτούς τους νόμους, όπως το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, το νόμο Χατζηδάκη που επιχειρεί να βάλει στο γύψο τη συνδικαλιστική δράση, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, δίνουν τη μάχη για να τους αδρανοποιήσουν τώρα, για να τους ακυρώσουν τώρα και στην πράξη…

Γιατί ξέρουν, πως κάθε μέρα που περνάει, στοιχίζει. Κάθε μέρα χωρίς αντίσταση, είναι μέρα κατοχύρωσης, νομιμοποίησης αυτού του αντεργατικού εκτρώματος και της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας.

Σκέφτεστε, πόσοι μπορεί να είχαν σκοτωθεί στο λιμάνι της COSCO, αν οι εργαζόμενοι, αμέσως μετά το χαμό του συναδέλφου τους, δεν προχωρούσαν σε απεργία, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, κουρελιάζοντας τον νόμο σας για να επιβάλουν τα μέτρα ασφάλειας;

Σκέφτεστε πόσες άλλες επιχειρήσεις μετά την e- food, εφαρμόζοντας το νόμο σας, μέσα σε μια νύχτα, θα άλλαζαν συμβάσεις, θα βάφτιζαν τους εργαζομένους – δήθεν συνεργάτες, θα τσάκιζαν δηλαδή κάθε δικαίωμά τους;

Ότι κέρδισαν το κέρδισαν με τον αγώνα τους, κανένας σας, καμιά κυβέρνηση δεν τους το χάρισε.

Το αντίθετο. Όλοι σας, όλο και κάτι από τα δικαιώματά τους, τους παίρνατε πίσω.

Αυτές οι απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και άλλες κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς, είναι η μεγαλύτερη μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ και σε κάθε κυβέρνηση που νομοθετούσε σε βάρος τους.

Όπως έκανε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πριν του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ που έχουν γεμίσει παράσημα από τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις.

Και για να είμαστε εξηγημένοι… Η μομφή του ΚΚΕ, δεν αφήνει απ’ έξω καμιά πτυχή, μικρή ή μεγαλύτερη της αντιλαϊκής διακυβέρνησης της ΝΔ. Αφορά όλα τα πεπραγμένα της, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε την πρόταση μομφής με περιορισμένο περιεχόμενο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα ξέρουν, πως ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν ούτε εκατοστό να βγουν έξω από το κάδρο της αντιλαϊκής πολιτικής. Το αντίθετο. Μοιράζεστε με τη ΝΔ μια θέση στο κέντρο του κάδρου αυτού.

Θέλετε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσουμε για τα 5 χρόνια της δικής σας διακυβέρνησης;

Πώς στρώσατε το έδαφος στη ΝΔ για να έρθει και να συνεχίσει από κει που εσείς σταματήσατε;

Θέλετε να μιλήσουμε, για το ότι 2,5 χρόνια τώρα, ως αντιπολίτευση, σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, της δίνετε χέρι βοηθείας, για να περάσει τα όποια εμπόδια που μπορεί να δημιουργήσει η λαϊκή αγανάκτηση;

Ή μήπως δεν είναι χέρι βοηθείας στη ΝΔ, η ψήφος που τις δίνατε σε όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια; Πάνω από τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ ως κυβέρνησης, έχετε ψηφίσει.

Χέρι βοηθείας στη ΝΔ δεν ήταν το “σας στηρίζουμε τώρα, αλλά θα λογαριαστούμε μετά” στην αρχή της πανδημίας, όταν η κυβέρνηση ήθελε να επιβάλει σιωπητήριο στο λαό, τότε που το κρίσιμο ήταν να μπει στο επίκεντρο ο αγώνας για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας;

Δείτε τώρα πού φτάσαμε!

Χέρι βοηθείας δεν ήταν η συναίνεση που της προσφέρατε, όταν ακόμα οι φωτιές έκαιγαν τη μισή Εύβοια, για να αλλάξει η συζήτηση, να φύγει από τις ευθύνες όλων σας και να περάσει στην «επόμενη μέρα», όπως λέγατε;

Ενώ το κρίσιμο ήταν να μπουν στο επίκεντρο τα έργα, οι υποδομές, το σχέδιο και το προσωπικό στον τομέα της πολιτικής προστασίας!

Όταν ο ένας βοηθάει τον άλλο, πώς λέγονται αυτοί οι δύο; Στη δική μας πάντως γλώσσα, λέγονται «σύμμαχοι». Σύμμαχοι είστε και το χέρι βοηθείας που προσφέρατε στη ΝΔ είναι στήριξη της κοινής στρατηγικής σας που πάση θυσία πρέπει να υλοποιηθεί.

Το χρησιμοποιείτε όμως με τα αντιπολιτευτικά δήθεν σόου που κάνετε και σαν εμπόδιο στη λαϊκή αμφισβήτηση, για να μη γίνει τελικά αναζήτηση μιας άλλης εναλλακτικής, που θα ξεπερνάει εσάς και τους ομοίους σας.

Γιατί αυτή η εναλλακτική υπάρχει, αλλά βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Βρίσκεται με καθαρότητα, εντιμότητα και σαφήνεια στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Κυρίες και κύριοι,

Εμείς, κάνουμε μομφή και σε σάς, στον ΣΥΡΙΖΑ, για τη συνολική στάση σας. Γιατί πραγματικά ψάχνουμε να βρούμε ένα ζήτημα, ένα κρίσιμο μέτωπο, όχι από τα επιμέρους για τα οποία τσακώνεστε, αλλά από τα μεγάλα και σημαντικά, απ’ αυτά που καθορίζουν τη ζωή, την καθημερινότητα και το μέλλον του λαού μας, που να μην υπάρχει, πότε μεγάλη ταύτιση, πότε επιμέρους σύγκλιση ανάμεσα στη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ.

Και η αλήθεια είναι ότι δεν βρίσκουμε ούτε ένα. Γιατί να πρωτομιλήσουμε;

– Να μιλήσουμε για το κρίσιμο μέτωπο της υγείας; Που όλες οι κυβερνήσεις είχαν κάνει σημαία τους την αρμονική συνύπαρξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα και ήρθε η πανδημία και τα σκόρπισε αυτά στους τέσσερις ανέμους, αποδεικνύοντας ότι όσο υπάρχει επιχειρηματική δράση στην υγεία, τόσο ο δημόσιος τομέας θα υπονομεύεται και θα καταρρέει;

– Να πούμε για την ακρίβεια και την μεγάλη ενεργειακή φτώχεια, όταν από κοινού κι εναλλάξ, υπηρετήσατε την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης της χώρας μας και τα διάφορα «πράσινα άλογα» με τα οποία παραμυθιάζετε τον κόσμο ως δήθεν “πράσινη μετάβαση”;

Και σήμερα, βλέπουμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, όχι μόνο στο ζήτημα της ακρίβειας, αλλά και στα παλαιωμένα και κακοσυντηρημένα δίκτυα που καταρρέουν μετά από φυσικά φαινόμενα, καταδικάζοντας στην παγωνιά και το σκοτάδι νοικοκυριά, ακόμη και λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας!

– Να πούμε για τη διάλυση κάθε έννοιας πολιτικής προστασίας, για τα κρίσιμα έργα και τις υποδομές, στην αντιπλημμυρική, την αντιπυρική, την αντισεισμική θωράκιση;

Έργα και υποδομές που δεν σχεδιάζονται και δεν υλοποιούνται ποτέ, με καμιά κυβέρνηση και με καμιά περιφερειακή διοίκηση. Για όλους εσάς, αυτά τα άκρως απαραίτητα έργα, δεν είναι «ελκυστικά». Και δεν είναι ελκυστικά για εσάς, μόνο και μόνο γιατί στα έργα αυτά, δεν μπορείτε να βάλετε διόδια και χαράτσια για να τα μασάνε τα ¨φτωχαδάκια», οι μέτοχοι των ιδιωτικών μονοπωλιακών εταιρειών!

– Να πούμε για τα εργασιακά που πριν 10 χρόνια ακριβώς, η τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατέβασε σ’ ένα βράδυ, με υπουργική απόφαση, τον κατώτατο μισθό και αφαίρεσε απ’ τα συνδικάτα τη δυνατότητα και το δικαίωμα να διαπραγματεύονται και να παλεύουν για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση;

Για να έρθει μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο δεν επανέφερε τον κατώτατο μισθό στα 751, αλλά υιοθέτησε αυτόν τον άθλιο, αυτόν τον απαράδεκτο μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο, ο εκάστοτε Υπουργός Εργασίας θα είναι αυτός που θα αποφασίζει για τον κατώτατο μισθό, με βάση τα κέρδη του κεφαλαίου που τα ονομάζετε μάλιστα, χωρίς να ντρέπεστε όλοι σας, …«αντοχές της οικονομίας»!

– Να πούμε για τις ιδιωτικοποιήσεις, που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε πάντα ως σήμα κατατεθέν και που ο ΣΥΡΙΖΑ την συναγωνίστηκε επάξια;

Ελληνικό, αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, και πολλά ακόμα άλλα… Μακρύς ο κατάλογος.

Και το αποτέλεσμα; Στην -ιδιωτικοποιημένη απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ- ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο συρμός του τραίνου προχθές με τη χιονόπτωση δεν κατάφερε να φτάσει ούτε μέχρι την Οινόη.

Γιατί μια προβλέψιμη κακοκαιρία «έπιασε το τρένο απ’ το αυτί, μην την περνάς τη Γευγελή…», όπως λέει κι ένα όμορφο τραγουδάκι του Μάλαμα. Πάμε παρακάτω…

– Να πούμε για την νέα Ιερή Αγελάδα όλων σας, το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, που το ψηφίσατε από κοινού, στα μουλωχτά, μέσα στο κατακαλόκαιρο; Και που δεν είναι τίποτα άλλο απ’ το νέο υπερμνημόνιο για τον ελληνικό λαό, αλλά όλους τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Και κρύβετε, ότι αυτό το Ταμείο, δεν είναι ένας κουμπαράς που μοιράζει χρήμα αβέρτα, αλλά συμπυκνώνει μια ολόκληρη στρατηγική.

Τη στρατηγική της λεγόμενης “πράσινης” και «ψηφιακής μετάβασης», με ζεστό χρήμα που κατευθύνεται στους αντίστοιχους επιχειρηματικούς ομίλους και με τους λαούς να φορτώνονται νέα προαπαιτούμενα, αλλά και νέα “πράσινα” αυτή τη φορά χαράτσια.

– Ή μήπως θέλετε να μιλήσουμε για το χειρότερο και το πιο επικίνδυνο όλων, την ταύτισή σας κυρίως στην εμπλοκή της Ελλάδας σε επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια;

Είτε αυτό αφορά εξοπλισμούς, που τους ακριβοπληρώνει ο ελληνικός λαός για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια των στρατιωτικών όπλων, που παρέα ψηφίσατε στη βουλή. Είτε αυτό αφορά τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, άλλους επικίνδυνους παίκτες.

Και θυμίζουμε το εξής: Όταν δρομολογήθηκε η συμφωνία με τις ΗΠΑ, απ’ την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε, για τις νέες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας, την οποία συμφωνία σήμερα, επεκτείνει και μονιμοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, σας λέγαμε ότι σε μια πορεία κλιμάκωσης του ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία, Κίνα, αυτές οι βάσεις, που είναι κέντρα προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη για την περικύκλωση της Ρωσίας, θα γίνουν στόχος αντιποίνων και μαγνήτης κινδύνων για τον ελληνικό λαό.

Και τότε γελούσατε χαζοχαρούμενα, μέχρι που ήρθαν οι αντίστοιχες επιθετικές προειδοποιήσεις εκ μέρους της Ρωσίας και πάγωσε για λίγο το χαμόγελο στα χείλη σας και τρέχατε διπλωματικά να καταλαγιάσετε τα πράγματα.

Και το λέμε για να τ’ ακούσει ο ελληνικός λαός από τώρα και να πάρει τα μέτρα του. Να παλέψει ώστε κανένας Έλληνας φαντάρος, κανένα ελληνικό μέσο, καμιά υποδομή σ’ ελληνικό έδαφος να μην χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση μιας πολεμικής σύγκρουσης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας, άλλων, είτε στην Ουκρανία, είτε οπουδήποτε αλλού.

Και σας προειδοποιούμε, ότι θα έχετε εγκληματικές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό, όσες κυβερνήσεις βάλατε την υπογραφή σας σε μια τέτοια πολιτική – συνειδητή επιλογή.

Να σας θυμίσουμε τι άλλο μας λέγατε τότε, και οι μεν και οι δε; Ότι αυτές οι συμφωνίες δήθεν θωρακίζουν την άμυνα, την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας… Όπως την θωρακίζουν και οι αγωγοί τύπου East Med, που κι αυτό το ψηφίσατε παρέα.

Και «πριν αλέκτωρ φωνήσαι…», ήρθαν οι σύμμαχοι, οι Αμερικάνοι, να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό, για να σας αδειάσουν μεγαλοπρεπώς.

Γιατί βλέπετε, εν όψει ιδιαίτερα του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα, η Τουρκία τους είναι «πολύτιμος παίχτης» για τη συνοχή της Ν. Α. πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Κι επειδή πλέον μοιάζετε όλο και περισσότερο στις βασικές πολιτικές επιλογές σας, είναι απόλυτα φυσιολογικό, να αρχίζετε να μοιάζετε και στη φυσιογνωμία και στη λειτουργία των κομμάτων σας.

Ξεκίνησε παλιότερα το ΠΑΣΟΚ τις γνωστές “αμερικανιές” με την περιβόητη ψηφοφορία απ’ τη βάση.

Τις συνέχισε η ΝΔ και μετά το ΚΙΝΑΛ ως απαύγασμα δημοκρατίας! Τώρα τις μιμείται και ο ΣΥΡΙΖΑ… Είναι και αυτή μια ακόμα απόδειξη, ότι έχει πάρει οριστικό κι αμετάκλητο διαζύγιο με ό,τι μπορεί να θυμίζει “αριστερά”, όπως την αισθάνονται γνήσια απλοί άνθρωποι του λαού μας, αγωνιστές, άνθρωποι της αριστεράς.

Αφού μια τέτοια «αριστερά» δεν θα είχε καμία σχέση με τα αστικά κόμματα που βλέπουν τη συμμετοχή του λαού στις πολιτικές εξελίξεις ως χειροκροτητή, ως προεκλογικό ντεκόρ, ως ακόλουθους στα Social Media ή ως ένα άθροισμα σε διαδικασίες ανάδειξης αρχηγικών κομμάτων, σε ένα κακέκτυπο του «Star system» ελληνιστί.

Όλα όσα δηλαδή, καμία σχέση έχουν με την πραγματική δημοκρατία και ενεργητική συμμετοχή. Γιατί η αρχή του ενός που δεν υποχρεούται ως εκλεγμένος από τη βάση να δώσει λόγο σε κανένα συλλογικό όργανο δεν είναι δημοκρατία είναι η μέγιστη υποκρισία. Κι αυτό το βλέπουμε στα άλλα κόμματα, θα το δούμε, το βλέπουμε και σε σας ήδη.

Γι’ αυτό σας ξαναθυμίσουμε ότι μαθήματα πραγματικής δημοκρατίας και συμμετοχής μπορούν να δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα στο κίνημα με τις συλλογικές διαδικασίες τους, τις ζωντανές συνελεύσεις, το ίδιο και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες μέσα από τους συλλόγους τους, οι μαθητές και οι φοιτητές στα αμφιθέατρα.

Εκεί μπορεί να ακουστεί δυνατά, και η αντιπαράθεση των απόψεων, οι προβληματισμοί και να καταλήγονται τα ζητήματα, οι μορφές και το περιεχόμενο της πάλης τους. Εκεί μπορεί να ακουστεί δυνατά αυτό που το ΚΚΕ λέει απ’ την πρώτη στιγμή και σήμερα μέσα στη Βουλή και έξω απ’ αυτή:

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ που δε λογαριάζει τίποτα ούτε τη ζωή μας, μπροστά στα κέρδη των λίγων, που μας καταδικάζει στη φτώχεια, τη μιζέρια, τη δουλειά ήλιο με ήλιο, που βάζει εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών μας, σε ένα σχολείο και σε ένα πανεπιστήμιο που λειτουργεί για τους επιχειρηματίες και γι αυτό χρειάζεται και την αστυνομία, που μας μπλέκει στα σχέδια των πολεμοκάπηλων συμμάχων της.

Σήμερα όμως, το ίδιο δυνατά με το καμιά εμπιστοσύνη στη ΝΔ, μπορεί και πρέπει να ακουστεί και το καμιά προσδοκία από τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει ξανά να γίνει “χαλίφης στη θέση του χαλίφη”, για να κάνει τα ίδια με ίσως κάπως διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης.

Αυτό το έργο το έζησε ο λαός μας ξανά και ξανά. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ – ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, και πάει λέγοντας η εναλλαγή ίδιων η παρεμφερών αντιλαϊκών πολιτικών.

Τώρα, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάτε για “πολιτική αλλαγή” και ο Τσίπρας έβαλε ξανά το φωτοστέφανο του “σωτήρα”, λες και μπορεί ο λαός να ξεχάσει τις μεγάλες ευθύνες του.

Ναι. Σήμερα ο λαός μας, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη την πολιτική αλλαγή. Όχι, όμως αυτή που εναλλάσσει διαχειριστές στην ίδια αντιλαϊκή πολυκατοικία που είναι σάπια από τα θεμέλια. Έχει ανάγκη την πολιτική αλλαγή που θα γκρεμίσει το παλιό και σάπιο, για να χτίσει το νέο, με τον ίδιο το λαό κυρίαρχο να κάνει κουμάντο.

Ο ελληνικός λαός κουράστηκε από “σωτήρες”, δεν έχει ανάγκη από άλλους σωτήρες και σταρ.

Το σύνθημα του ΚΚΕ «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό», δεν είναι απλά ένα σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στη μάχη και την αλληλεγγύη, στην οποία δίνουν όλες τους τις δυνάμεις τα μέλη και οι φίλοι, οι αγωνιστές που συμπορεύονται με το ΚΚΕ, όπως αποδείχτηκε στη μάχη για την προστασία από τις πυρκαγιές στην Εύβοια και αλλού, όπως αποδείχτηκε και τις δύσκολες ώρες της εγκατάλειψης στο χιονιά της Αττικής Οδού, πρώτοι πριν ακόμα εμφανιστεί το κράτος, ο στρατός -που και σ’ αυτά τα παιδιά βέβαια μετά αξίζει μπράβο γι’ αυτό που έκαναν- πάλι όμως εκεί πρώτα βρέθηκαν περπατώντας χιλιόμετρα μέσα στο χιόνι, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, από τις οργανώσεις γειτονικών δήμων και συνοικιών της Αττικής Οδού, μοίραζαν ότι μπορούσαν να βρουν εκείνη την ώρα το βράδυ, από τρόφιμα και νερό σε όσους είχαν εγκλωβιστεί σε πούλμαν και αυτοκίνητα γυρνώντας από τις δουλειές τους…

Το «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» είναι μια θέση που φωτίζει την προοπτική για να ζήσουμε με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας στη σημερινή εποχή.

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό», οικοδομώντας το δικό του κράτος, το κράτος των εργατών, του λαού, για τις δικές του ανάγκες, κόντρα στη σημερινή βαρβαρότητα που αναβλύζει από παντού.

Όσο θα περνάει από το μυαλό σας, ότι αυτές οι δύο απλές κουβέντες «ο λαός μπορεί να σώσει το λαό στο δρόμο της ανατροπής σε συμπόρευση με το ΚΚΕ», τόσο τα επιτελεία σας, τα μέσα σας, θα ξεθάβουν όλον τον αντικομουνιστικό οχετό, όπως κάνετε και αυτές τις μέρες, όπου ανακαλύψατε δήθεν αποκαλυπτικά τάχα άγνωστα έγγραφα που το ΚΚΕ τα έχει δώσει στη δημοσιότητα εδώ και χρόνια.

Χώρια που είναι γνωστό ότι με τέτοιες ανυπόστατες επί της ουσίας κατηγορίες, εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες αγωνιστές από το 1944 έως το 1974 και μετά από το μετεμφυλιακό κράτος, μετά το 1949.

Και καλά αυτός ο ξένος ιστοριοδίφης; Αλλά οι εγχώριοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της Εστίας, της Δημοκρατίας, άλλων site; Δεν ήξεραν; Δε ρώταγαν;

Τώρα φταίω εγώ να πω: Που τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια; Μάλιστα ένα από αυτά τα φυντάνια, ο γνωστός αντικομμουνιστής Μαρατζίδης που έκανε καριέρα με το μίσος του για το ΕΑΜ και τον ΔΣΕ, σήμερα όλως τυχαίως αρθρογραφεί και στην Αυγή και στην Καθημερινή. Να τον χαίρεστε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αναφέρομαι στις γνωστές φασιστοφυλλάδες που κυκλοφορούν αλλά στις υποτίθεται ευυπόληπτες- έγκριτες αστικές εφημερίδες.

Τόσα έχει γράψει περί αυτών των φοβερών ντοκουμέντων ο Ριζοσπάστης. Ενώ βρίσκονται και στο εξάτομο δοκίμιο ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Τους συνιστούμε να το αγοράσουν από τη Σύγχρονη Εποχή, αφού διαβάσουν και το άρθρο του Ριζοσπάστη, το καταθέτω στα πρακτικά για να το διαβάσετε και σεις κύριοι βουλευτές.

Μια κουβέντα ακόμα: Μην προκαλείτε και πολύ γιατί αν ανοίξουμε κι εμείς το στόμα μας καμιά ώρα, με ονόματα όμως, και με διευθύνσεις, και για τη δεκαετία του ’40 και για όλη την περίοδο μετά του μετεμφυλιακού κράτους. Ε, δεν θα βγάλει πουθενά αυτή η κουβέντα.

Κυρίες και κύριοι,

Η συζήτηση αυτή σήμερα θα τελειώσει και ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του. Για μας όμως, δεν τελειώνει, αλλά συνεχίζεται στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά, στα σχολεία και στις σχολές για να εισπράξει η κυβέρνηση της ΝΔ, τα άλλα κόμματα – βαστάζοι της ίδιας πολιτικής, το σάπιο το σύστημα, την πραγματική μομφή και καταδίκη των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας.

Αυτή η πραγματική μομφή και καταδίκη μπορεί να γίνει δύναμη αντίστασης και ανατροπής. Αυτή τη μομφή φοβάστε, κι από αυτή δεν πρόκειται να γλυτώσετε!

Μην κουνάτε το κεφάλι! Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος, λέει ο λαός μας. Κι έχει απόλυτο δίκιο.»

Google+ Linkedin