Δεύτερο βραβείο απέσπασε η ταινία του Θόδωρου Μαραγκού,που είναι αφιερωμένη στον αξέχαστο ηθοποιό Κώστα Τσάκωνα.

Δεύτερο βραβείο απέσπασε η ταινία του Θόδωρου Μαραγκού,που είναι αφιερωμένη στον αξέχαστο ηθοποιό Κώστα Τσάκωνα.

Το δεύτερο βραβείο  στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest απέσπασε  η ταινία – ντοκιμαντέρ  του Θόδωρου Μαραγκού «Όλο γελούσε»,που είναι αφιερωμένη στον αξέχαστο ηθοποιό Κώστα Τσάκωνα.

 

Η ταινία  «Όλο γελούσε» προβλήθηκε  το Σάββατο 17 Νοέμβρη στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας , στο πλαίσιο του Διαγωνιστικού Τμήματος του  Φεστιβάλ που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα του Ευρίπου.

Φέτος οι ταινίες κρίθηκαν από δύο επιτροπές. Την Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μεγάλου Μήκους αποτελούσαν οι Ροδόλφος Μορώνης (Αντιπρόεδρος του ΕΣΡ), Δέσποινα Μουζάκη (Δ/ντρια Τμήματος Κιν/φου ΑΠΘ), Βασίλης Λεοντιάδης (Παραγωγός), Ευανθία Στιβανάκη (Καθηγήτρια Τμ. Θεατρικών Σπουδών), και Νίκος Παπαθανασίου (Σκηνοθέτης). Την Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μικρού Μήκους αποτελούσαν οι Μιχάλης Γρηγορίου (Συνθέτης), Βαγγέλης  Χριστουλάκης (Μοντέρ), και  Πάνος Κέκας (Σκηνοθέτης).

Οι επιτροπές απένειμαν συνολικά 7 Τιμητικές Διακρίσεις και 13 Βραβεία.

Την Τελετή Λήξης παρουσίασαν οι ηθοποιοί Μαίρη Μηνά και Μιχάλης Σαράντης.

Ο Κώστας Τσάκωνας γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1943 στην Αθήνα και αντλεί την καταγωγή του από τα Μποζικά Κορινθίας.  Από μικρό παιδί βρέθηκε στο μεροκάματο. «Δουλεύω από 11 χρονών. Από Αργυρούπολη μέχρι Ασπρόπυργο, πήγαινα με το ποδήλατο για το μεροκάματο. Το βράδυ πήγαινα σχολείο. Νυχτερινή σχολή. Αφού έβγαλα τη σχολή. Δούλεψα σε ένα σωρό εργοστάσια…Έχω δουλέψει τόσο πολύ στη ζωή μου. Έχω κάνει ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, μπογιατζής, πλακάς, τεντάς, μαραγκός. Ό,τι επάγγελμα θες. Και ηθοποιός. Είμαι 100% αυτοδημιούργητος!»

Φοίτησε στη «Δραματική Σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου» του Λεωνίδα Τριβιζά και στη Δραματική Σχολή Βεάκη. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε, με εντελώς τυχαίο τρόπο, σε μια ταινία μικρού μήκους του συμμαθητή του Κώστα Ζυρίνη.

Ο πρόωρα χαμένος ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας «Μάθε παιδί μου γράμματα» που γύρισε το 1981 ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός. Η σχέση των δύο ανδρών είχε αρχίσει πολλά χρόνια πριν – με τον Τσάκωνα να παίζει στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μαραγκού, το «Λάβετε Θέσεις», μια ταινία του 1973 που απέσπασε μια σειρά βραβείων και διακρίσεων στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Καλύτερης Καλλιτεχνικής Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Φωτογραφίας αλλά και Τιμητική Διάκριση). Ο Τσάκωνας όμως συνέχισε δίπλα στον Μαραγκό και στις δύο ταινίες που γύρισε ο σκηνοθέτης στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο (Από που πάνε για τη χαβούζα, 1978- Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι, 1980).

Ο Κώστας Τσάκωνας φεύγει από την ζωή το 2015. Τρία χρόνια αργότερα, το 2018  ο Θόδωρος Μαραγκός γυρίζει την ταινία – αφιέρωμα στον παλιό καλό συνεργάτη του. Τίτλος της ταινίας, «Όλο γελούσε» (διάρκεια 61΄).

Google+ Linkedin