Γιάννης Κελλάρης: Πόλεμος επιχειρηματικών συμφερόντων για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας!

Γιάννης Κελλάρης: Πόλεμος επιχειρηματικών συμφερόντων για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας!

Η πολιτική προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ισχυροποιεί και πλουτίζει τους εμποροβιομηχάνους!

Αποκαλυπτική όσο αφορά το μέγεθος του πολέμου μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών  συμφερόντων αλλά και την υποκρισία απέναντι στα μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα των μικρών αγροτοπαραγωγών, είναι η κουβέντα που έχει ανάψει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας!

Γράφει ο Γιάννης Κελλάρης

Και  τι δεν έχει η ταμπακιέρα. Απαράδεκτα εξώδικα, με δικηγόρους συμβούλους υπουργών, απεγνωσμένες εκλύσεις να συνεδριάσει το Πε.Συ., «σκυλοκαυγάδες» ανάμεσα σε επιχειρήσεις, δήμους, μεταποιητές, εξαγωγείς, βουλευτές, συνεταιρισμούς και πολλούς άλλους! 

Τσακώνονται οι βιομήχανοι- μεταποιητές – εισαγωγείς και εξαγωγείς που στην αρχή της χρονιάς εκβίαζαν όλοι μαζί τους αγρότες για να αγοράσουν κοψοχρονιά τα προϊόντα τους πολύ κάτω και από το κόστος παραγωγής και τώρα δεν αγοράζουν καθόλου το προϊόν που έχουν οι παραγωγοί στις αποθήκες τους, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και μεγάλες ποσότητες ελιών Καλαμάτας – ΠΟΠ, με αποτέλεσμα να πετιέται στους σκουπιδότοπους!!

Από κοντά οι δυνάμεις της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ και λοιποί «αριστερίζοντες», στη Βουλή, την Περιφέρεια και τους Δήμους, που στοιχίζονται πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα μικρά ή μεγάλα, να κοροϊδεύουν τους παραγωγούς, να «κόβονται» δήθεν για τις αθρόες εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις. 

Μήπως όλοι αυτοί δεν γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη κατάσταση διαμορφώνεται στο έδαφος της παγκοσμιοποίησης, της ελεύθερης αγοράς, της ΚΑΠ, που συναποφασίζεται και εφαρμόζεται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις διαχρονικά; Ότι στα πλαίσια της πολιτικής που επί της ουσίας έχουν συμφωνήσει:

– Επιτρέπονται οι αθρόες εισαγωγές ελιών τη στιγμή που δεν έχει εξασφαλιστεί η διάθεση της εγχώριας παραγωγής. Αυτές οι ελιές, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία, εισάγονται και πωλούνται ως «Καλαμών» ή ακόμα και ως «Καλαμάτας» (Kalamata olives), ενισχύοντας την κερδοφορία εμποροβιομηχάνων που εκμεταλλεύονται τη χαμηλότερη τιμή αυτών των εισαγόμενων προϊόντων για να ρίχνουν την τιμή και της ντόπιας παραγωγής στα τάρταρα.

– Απαγορεύεται ο καθορισμός κατώτερων εγγυημένων τιμών που να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης στον αγροτοπαραγωγό και ικανοποιητικές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Επιτρέπονται όμως οι εγγυημένες ποσότητες για εγγυημένη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς  ή την διαχείριση των απορριμμάτων.   

Στην ουσία το καθεστώς προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ούτε έσωσε, ούτε προστάτευσε τους μικρούς παραγωγούς, που η μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκεται σήμερα σε τραγικό αδιέξοδο, αλλά ούτε και τα λαϊκά στρώματα που περιμένουν κάποια προσφορά των σούπερ μάρκετ μήπως και καταφέρουν να δουν στο τραπέζι τους ένα προϊόν ΠΟΠ! Γιατί αυτά φθάνουν τελικά στα ράφια σε τιμές από πενταπλάσιες έως δεκαπλάσιες σε σχέση με την τιμή που δίνουν οι μεγαλέμποροι στους αγρότες! Από τη μια μη ζήτηση και εξευτελιστικές τιμές για τις ελιές καλαμών και στην Αιτωλοακαρνανία και την Φθιώτιδα και στην Μεσσηνία και στην Λακωνία και από την άλλη αθρόες εισαγωγές προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας και ελληνοποιήσεις.

Οι επιχειρηματίες είτε απευθείας είτε μέσω των ανθρώπων τους (πολιτικό προσωπικό, δικηγόρους κλπ), είχαν και έχουν πάντα άμεση επαφή με όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά για να κάνουν τις δουλειές τους στην πλάτη των βιοπαλαιστών αγροτών! Η πολιτική  που αβαντάρει τα συμφέροντά τους, τους δίνει το δικαίωμα να στέλνουν εξώδικα, να απειλούν ακόμα και θεσμούς του αστικού κράτους, όταν νιώσουν ότι κινδυνεύουν τα κέρδη τους!

Όμως, δεν είδαμε όλους αυτούς που σήμερα ξιφουλκούν, να παίρνουν θέση υπέρ των δίκαιων αιτημάτων τους αγροτικού  κινήματος το προηγούμενο διάστημα. Σφύριζαν κλέφτικα όταν η Λαϊκή Συσπείρωση τα έφερνε για στήριξη μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο θεωρώντας τα ανέφικτα και ουτοπικά! 

Κλαίνε και τσακώνονται για τα συμφέροντα στα αποκαϊδια της πολιτικής τους για τους μικρούς και φτωχούς αγρότες, αλλά ταυτόχρονα συμπλέουν στον στρατηγικό τους στόχο που είναι, όχι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, αλλά η κερδοφορία των μεταποιητικών βιομηχανικών εταιρειών της περιοχής! Γι αυτό και δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συμφωνήσουν Νίκας και Τατούλης στην πρόταση Πετράκου στο Πε.Συ. για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας! 

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν τίποτα να ωφεληθούν από το να στοιχηθούν πίσω από τους μεν ή τους δε επιχειρηματίες, μικρούς ή μεγάλους, Λάκωνες, Μεσσήνιους ή Αιτολοακαρνάνες, ντόπιους ή ξένους, να στοιχηθούν πίσω από το πολιτικό τους προσωπικό, τα στελέχη της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ. Γιατί αυτοί είναι οι δυνάστες τους, αυτοί είναι που βλέπουν ανέφικτα και μαξιμαλιστικά τα δίκαια αιτήματά τους!

Γι αυτό και πρέπει να βάλουν μπροστά και να παλέψουν τα δικά τους αιτήματα, που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους. 

Γιατί σήμερα  έχουν ανάγκη από: 

  • εξασφάλιση  τιμών που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μένει κάποιο ικανοποιητικό εισόδημα. 
  • το χτύπημα της κερδοσκοπίας ώστε να φτάνουν σε φτηνές τιμές τα προϊόντα τους στους καταναλωτές. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην ελιά Καλαμών και στα άλλα προϊόντα ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια παραγωγή. 
  • μέτρα που μειώνουν το κόστος παραγωγής όπως αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση 50% του ηλεκτρικό ρεύματος, επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα αγροεφόδια.  
  • αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με δραστική μείωση των ασφαλίστρων.

Σε αυτή τη κατεύθυνση χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα και να πιστέψουν στη δύναμή τους. Να δυναμώσουν τους αγροτικούς-κτηνοτροφικούς συλλόγους, να φτιάξουν καινούργιους όπου δεν υπάρχουν και μαζί με το οργανωμένο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους.

 

Άρθρο Γιάννη Κελλάρη

Περιφερειακός Σύμβουλος

 

Google+ Linkedin