Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Θρόμβωση έπειτα από χορήγηση του εμβολίου, έχει καταγραφεί και στην Ελλάδα. Τι ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΕΜΑ.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες φέρονται να συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της CoViD-19.

Έπειτα από την απόφαση της Γερμανίας, οι αρχές της Γαλλίας αποφάσισαν να αναστείλουν “για προληπτικούς λόγους” τη χορήγησή του, εν αναμονή της αυριανής γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Την ανακοίνωση έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως “ελπίζει να ξεκινήσει εκ νέου και γρήγορα” ο εμβολιασμός, εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ΕΜΑ.

Ανάλογη απόφαση έλαβε και η Ιταλία, με τον Ιταλικό Οργανισμό Φαρμάκων Αifa να αποφασίζει πως, για επίσης προληπτικούς λόγους, σταματά η χορήγηση του εμβολίου ΑstraZeneca σε όλην τη χώρα.

Θρόμβωση έπειτα από χορήγηση του εμβολίου έχει καταγραφεί και στην Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό την περασμένη Παρασκευή.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στη χώρα μας, που κυκλοφόρησαν σήμερα, αναφέρουν πως ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοινώθηκε την Κυριακή πως ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

ΕΜΑ

Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ανακοινώθηκε σήμερα πως σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο, έχουν καταγραφεί συμβάντα που αφορούσαν θρόμβους αίματος, μερικά με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων.

Οι ειδικοί του Οργανισμού σημειώνουν πως πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναπτύσσουν ετησίως θρόμβους αίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για διαφορετικούς λόγους. Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων συνολικά σε εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να μην είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.

O EMA – αναφέρουν – συνεργάζεται στενά με την εταιρεία, με ειδικούς σε διαταραχές του αίματος και με άλλες υγειονομικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του MHRA του Ηνωμένου Βασιλείου, με βάση την εμπειρία του με περίπου 11 εκατομμύρια χορηγηθείσες δόσεις του εμβολίου.

Η έρευνα του EMA συνεχίστηκε το σαββατοκύριακο και θα γίνει προσεκτική ανάλυση όλων των δεδομένων που σχετίζονται με θρομβοεμβολικά συμβάντα τις επόμενες ημέρες.

Οι ειδικοί εξετάζουν με μεγάλη λεπτομέρεια όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και τις κλινικές περιστάσεις που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις για να προσδιορίσουν εάν το εμβόλιο μπορεί να συνέβαλε ή εάν το συμβάν πιθανότατα οφείλεται σε άλλες αιτίες.

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) θα επανεξετάσει περαιτέρω τις πληροφορίες την Τρίτη και κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη, προκειμένου να αξιολογήσει πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν και να εισηγηθεί περαιτέρω ενέργειες.

Πηγές: Reuters, ΕΜΑ

Google+ Linkedin