Βλάσης Τσιώτος : “Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους μέλισσες και όχι κηφήνες”

Βλάσης Τσιώτος : “Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους μέλισσες και όχι κηφήνες”

Μια πολιτική κουβέντα, στο φίνις των εκλογών, έχει πάντα το ενδιαφέρον της. Ειδικά αν απέναντί σου έχεις έναν υποψήφιο δήμαρχο, που ήδη προβάλλει από αναλυτές ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί έναντι των αντιπάλων του έχοντας πάρει σαφές προβάδισμα από το ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

“Η «καλή χημεία» στην αυτοδιοίκηση είναι ζητούμενο” μας λέει ο Χημικός Μηχανικός και υποψήφιος δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος και συνεχίζει “Τα διαφορετικά πολιτικά «συστατικά» του συνδυασμού μου φτιάχνουν μια πολύ καλή «χημεία», γι αυτό είμαι αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα.

Τα υπόλοιπα, στη συνέντευξη που ακολουθεί και που σίγουρα θα τροφοδοτήσουν με αυτοδιοικητικό περιεχόμενο το προεκλογικό  τοπίο στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Κύριε Τσιώτο, σε εποχές οικονομικής αβεβαιότητας,όπως οι ημέρες που διανύουμε, τι μπορεί να είναι αυτό που οδηγεί κάποιον να θέσει σε δεύτερη μοίρα την επαγγελματική του σταδιοδρομία και να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση ;

Στη δική μου περίπτωση, το ακριβές είναι ότι πήρα τη δύσκολη απόφαση να διακόψω μια 25χρονη επιτυχημένη επαγγελματική  σταδιοδρομία στην πιο παραγωγική ηλικία των 48 ετών. Αν οι συνδημότες μου μας αναθέσουν την τεράστια ευθύνη ανασυγκρότησης του Δήμου, η αποκλειστική ενασχόληση με τα συσσωρευμένα προβλήματα της περιοχής αποτελεί μονόδρομο.

Η απόφασή μου αυτή είχε σαν αφετηρία την ακλόνητη πεποίθησή μου ότι η πορεία του Δήμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία των ανθρώπων που τον απαρτίζουν. Τίποτα δεν μπορεί να ανθίσει σε ένα προβληματικό περιβάλλον. Ο Δήμος μας εδώ και χρόνια δυστυχώς έχει καταστεί ουραγός και παρατηρητής των εξελίξεων και αυτό με πληγώνει και με θυμώνει. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε μοιρολατρικά την στασιμότητα και το τέλμα. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν το αλλάξουμε εμείς. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει από την ασφάλεια της “ασφαλούς κριτικής” και του καναπέ.

Είναι γνωστό ότι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης έχετε κάποια κομματική ταυτότητα. Ποια η άποψή σας για το συσχετισμό που πρέπει ή δεν πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση με τα πολιτικά κόμματα;

Έχω άποψη και ιδεολογία, ψηφίζω στις εθνικές εκλογές, όμως η τοπική αυτοδιοίκηση, η συμμετοχή στα κοινά του τόπου μου είναι πέρα και πάνω από κόμματα, είναι μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, τα αποτελέσματα της οποίας πρέπει να  είναι μετρήσιμα και χειροπιαστά. Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί για μένα έναν ανεξάρτητο φορέα λήψης αποφάσεων και παραγωγής αποτελεσμάτων από ανθρώπους που δεν έχουν ανάγκη τον Δήμο για να επιβιώσουν. Από ανθρώπους μέλισσες  και όχι από ανθρώπους κηφήνες.

Προσωπικά δεν είχα στο παρελθόν οποιαδήποτε κομματική εμπλοκή ή ενασχόληση, δεν έχω λάβει ούτε ένα ευρώ από κομματικές θέσεις ή υπηρεσίες. Δεν είμαι παιδί οποιουδήποτε κομματικού σωλήνα,  είμαι ένας σκληρά εργαζόμενος πολίτης που σέβεται τον ρόλο των κομμάτων αλλά δεν έχω οποιαδήποτε κομματική δέσμευση ή εξάρτηση. Συνεπώς, η μόνη ταυτότητα την οποία διαθέτω είναι η αστυνομική μου.

Το προεκλογικό σκηνικό στο δήμο σας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος σας και πώς κρίνετε τον προεκλογικό αγώνα μέχρι σήμερα;

Είναι πια πανθομολογούμενο ότι η εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας φέρνει στην πρώτη θέση των εκλογών της 26 Μαΐου. Διαθέτουμε μια εξαιρετική ομάδα με εμπειρία και ενθουσιασμό και ζητούμε πλέον να κατακτήσουμε το υψηλότερο δυνατό ποσοστό, ώστε να μπορέσουμε να εκλέξουμε μεγάλο μέρος αυτής στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν ζητάμε <<λευκή επιταγή>>, αλλά εμπιστοσύνη στη βάση των προτάσεων και των δεσμεύσεων μας. Ζητάμε να εκλεγούν οι άνθρωποι με τους οποίους θα εργαστούμε για την προοπτική του τόπου μας.

Όσον αφορά τον προεκλογικό αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την ευπρέπεια και την σοβαρότητα. Άλλωστε όλοι μας διεκδικούμε να αναλάβουμε ένα τεράστιο όγκο προβλημάτων. Η θέση της Δημοτικής αρχής δεν είναι βελούδινη, είναι ηλεκτρική για αυτούς που έχουν στόχο την προσφορά και όχι την προσωπική καταξίωση.

Πλησιάζοντας προς το τέλος της περιόδου αυτής θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια παλαιοκομματικής λογικής. Πιέσεις και ψυχολογικοί εκβιασμοί, ψεύτικες υποσχέσεις επαγγελματικής αποκατάστασης και άλλες υπόγειες τεχνικές και τακτικές, αποτελούν το σκοτεινό πρόσωπο του παρελθόντος που μας οδήγησε στην σημερινή κατάσταση. Σεβασμός λοιπόν στην δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν πολλοί συνδημότες μας και εμπιστοσύνη στην κρίση τους, είναι ο πυρήνας του δικού μας προεκλογικού αγώνα.

Αν αναλάβετε τη διοίκηση του Δήμου  Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, ποιες θα είναι οι πρώτες και βασικές σας προτεραιότητες και τι θα επιδιώξετε να πετύχετε ή να αλλάξετε τις πρώτες 100 μέρες της δημαρχίας σας;

Ο πρώτος βασικός άξονας προτεραιότητας αποτελεί για εμάς η επαναφορά στην κανονικότητα των καθημερινών ζητημάτων, που αφορούν την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Αυτονόητες ανταποδοτικές υπηρεσίες για τις οποίες οι δημότες πληρώνουν από το υστέρημα τους σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, έχουν μετατραπεί πλέον σε βασικό ζητούμενο. Καθαριότητα, φωτισμός, δημοτικοί οδικοί άξονες, αγροτική οδοποιία, αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και συντηρήσεις κοινοχρήστων χώρων, απαιτούν σωστό επανασχεδιασμό και μεθοδικότητα ώστε να επανέλθουν στο επίπεδο που αρμόζει σε έναν δήμο- προορισμό, που εμείς έχουμε ως στρατηγικό στόχο. Έχουμε προτείνει ως μειοψηφία συγκεκριμένες, κοστολογημένες και εφαρμόσιμες λύσεις τις οποίες θα ακολουθήσουμε πιστά ως υπεύθυνη δημοτική αρχή.

Δεύτερος άξονας προτεραιότητας αποτελεί για εμάς η σύνδεση του δήμου μας με τα μεγάλα ζητήματα που τον αφορούν και θα καθορίσουν την μελλοντική του φυσιογνωμία. Αστικός σχεδιασμός, εκσυγχρονισμός των δημοτικών υπηρεσιών με βάση την τεχνολογία και τον σεβασμό στο περιβάλλον,  μελέτη εξεύρεσης και αξιοποίησης υδάτινων πόρων, αντιπλημμυρική προστασία, διεκδίκηση βασικών οδικών υποδομών, καθορισμός τουριστικής ταυτότητας και ενοποίηση τουριστικών προορισμών, διάβρωση των ακτών, έχουν παραμείνει για χρόνια στο περιθώριο. Στόχος μας είναι να βάλουμε τις βάσεις για έναν σύγχρονο δήμο, που θα ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, για έναν δήμο με προοπτική.

Απλή αναλογική. Μια παλιά πολιτική απαίτηση ,κυρίως του αριστερού χώρου,έγινε νόμος του Κράτους και θα εφαρμοστεί με τον “Κλεισθένη”. Κάποιοι μιλούν για κίνδυνο ακυβερνησίας, για έναν δήμαρχο «όμηρο» την επόμενη μέρα των εκλογών, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει πλειοψηφία. Ποια η άποψή σας;  Θα μπορούσατε να συνεργασθείτε μετεκλογικά με κάποια άλλη δημοτική παράταξη και γενικά, με ποιο στίγμα θα κινηθείτε στο μετεκλογικό περιβάλλον;

Πιστεύω ότι η απλή αναλογική είναι ένα δίκαιο και απόλυτα δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, το οποίο όμως απαιτεί υψηλή παιδεία, κουλτούρα συνεργασιών και καθαρότητα προθέσεων. Εμείς είμαστε υπέρμαχοι ευρύτερων συνεργασιών και σύνθεσης απόψεων, στην βάση προγραμματικών συγκλήσεων  και ειλικρινούς διάθεσης παραγωγής έργου. Είμαστε υπέρμαχοι στην διεύρυνση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κοινωνία, στην ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων αδρανών δημοτικών δυνάμεων.

Βεβαίως το σύστημα αυτό θα δοκιμαστεί στην πράξη, περνώντας, όπως κάθε τι καινούργιο, από οδύνες και δυσκολίες. Από την πλευρά μας, δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια έχει σαν αφετηρία τυχοδιωχτικές προσδοκίες και φαντασιώσεις  συναλλαγής.

Έχετε ήδη παρουσιάσει τους υποψήφιους του συνδυασμού σας. Ποια πιστεύεται ότι είναι τα κοινά τους χαρακτηριστικά;

Ο συνδυασμός μας “Ανανεωτική Συνεργασία” είναι αποτέλεσμα ενός ειλικρινούς ανοίγματος στην κοινωνία.Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι δεν είναι επαγγελματίες της θεωρίας και της πολιτικής, αλλά σκληρά εργαζόμενοι δημότες που έχουν μάθει να μοχθούν, να παράγουν, να δημιουργούν. Γιατί οι προθέσεις δεν αρκούν, αν δεν συνοδεύονται από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αποτελεσματικότητα και η αποφασιστικότητα αποτελούν βασικά ζητούμενα στις δύσκολες καταστάσεις που διανύουμε.

Είμαστε ένα σύνολο ανθρώπων όλων των κοινωνικών και παραγωγικών στρωμάτων καθώς και όλων των ηλικιών. Καταφέραμε να συνδυάσουμε την εμπειρία με την νεανική  δυναμική, δημιουργώντας ένα συμπαγές σύνολο έτοιμο να αναλάβει το τεράστιο έργο που μας περιμένει.

Κυρίως όμως θα έλεγα, ότι είμαστε ένα σύνολο ανθρώπων οι οποίοι επιθυμούν να ζήσουν στον Δήμο και όχι από τον Δήμο. Κοινό χαρακτηριστικό μας είναι η ανιδιοτελής διάθεση προσφοράς και η ειλικρινής αγωνία για την πορεία του τόπου στον οποίο ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας.

Μπορείτε να μας δώσετε ένα  πλαίσιο αξόνων πάνω στους οποίους κινείστε ζητώντας την ψήφο των συμπολιτών σας ;

Πάγια πεποίθησή μου είναι ότι ο Δήμος μας διαθέτει τεράστια δυναμική και αναξιοποίητες δυνατότητες. Η εφαρμογή σύγχρονων διοικητικών πρακτικών και η στόχευση μέσω καινοτόμων δράσεων και εργαλείων στο τρίπτυχο αγροτικός –τουριστικός-πολιτιστικός τομέας, θα επιτρέψει στον τόπο μας να αποκτήσει πάλι την θέση που οι δυνατότητές του επιτρέπουν. Σε μια θέση πρωταγωνιστή στην ευρύτερη περιοχή.

Μιας και αναφερθήκατε στον πολιτισμό,τι είναι αυτό που θα κάνετε ώστε με βάση τον πολιτισμό να ενισχυθεί και το τουριστικό εισόδημα της περιοχής σας ;

Είναι προφανές ότι η σχέση πολιτισμού και τουρισμού δεν είναι απλά στενή, αλλά ο πολιτισμός είναι προϋπόθεση ώστε να υπάρχει βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Συνεπώς,για να ενισχυθεί το τουριστικό εισόδημα της περιοχής μας οφείλουμε να εφαρμόσουμε μια σύγχρονη πολιτιστική πολιτική, που θα αφήνει πίσω ανεπαρκείς πρακτικές  και λογικές του παρελθόντος  και θα στοχεύει στη δημιουργία ενός ολιστικού προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού µε περιβαλλοντικές προεκτάσεις , από το  βουνίσιο τοπίο της Ζήρειας έως το αισθητικό δάσος του Πευκιά, που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους ποιητές Σικελιανό και Καρυωτάκη. Ο τελευταίος μάλιστα το χαρακτηρίζει ως το «πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας».

Ένας από τους κεντρικούς μας στόχους είναι  η ανάπτυξη cluster υποστήριξης  Πολιτιστικών Διαδρομών  Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και η θεσμοθέτηση ενός κυλιόμενου καλοκαιρινού Φεστιβάλ που θα αποτυπώνει την λαϊκή κουλτούρα της ευρύτερης περιοχής ,αλλά και την αγροτική ιστορία του τόπου, ώστε σταδιακά και κλιμακωτά, τα ποιοτικά προϊόντα της περιοχής να αναδειχτούν σε “αγαθά πολιτισμού”.

Στρατηγική επιλογή είναι επίσης η καταγραφή όλων των ανενεργών σημαντικών κτιρίων του Δήμου μας, με επιθυμητό στόχο την ένταξή τους σε προγράμματα  αξιοποίησης και επανάχρησης ,με ήπιες παρεμβάσεις, που θα διατηρούν τον χαρακτήρα τους  και στη  νέα διαφορετική χρήση τους,ως εστίες πολιτιστικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης είναι ευλογημένος τόπος και θέλουμε ο “τουρίστας” να γίνει” επισκέπτης”, να εξερευνήσει, να περπατήσει στα μονοπάτια του, να δροσιστεί στα δάση και στις ακτές του, να γευθεί τις γεύσεις μας, να δεί τον πολιτισμό μας σε διαχρονικά μνημεία της φύσης , να εκπλαγεί ευχάριστα από την κοινή μας κληρονομιά που μας ενώνει.

Κύριε Τσιώτο,μιλήσατε προηγουμένως για το άνοιγμα που έκανε η δημοτική σας παράταξη σε όλο το  πολιτικοκοινωνικό φάσμα των πολιτών του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Τη λέξη “άνοιγμα” κρατώ και εύχομαι το αποτέλεσμα των εκλογών να δικαιώσει τον αγώνα σας,φέρνοντας παράλληλα ένα άνοιγμα και σε πολιτικές που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες των συνδημοτών σας.

*Η συνέντευξη δόθηκε στον Γρηγόρη Δημόπουλο για το kavos news.gr

Google+ Linkedin