Βέτο Μητσοτάκη στο “στρίβειν διά του …υποδεικνύω” της Ιεράς Συνόδου

Μετά τα ήξεις – αφήξεις της Εκκλησίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας την αναστολή κάθε λειτουργίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του στο twitter, οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή.

Η αναστολή, όπως εξειδίκευσε σε δική της ανάρτηση στο facebook η υπουργός Παιδείας, θα ισχύσει για το διάστημα από 16 έως και 30 Μάρτη.

Νωρίτερα στην πολύωρη έκτακτη συνεδρίασή της, η Ιερά Σύνοδος – και παρά την ενημέρωση προς τους Μητροπολίτες από τον καθηγητή Σωτ.Τσιόδρα – ανακοίνωσε : ”Ανοιχτές οι Εκκλησίες για κατ’ ίδιαν προσευχή και λιτή τέλεση Θείας Λειτουργίας”

Κοντολογίς η απόφαση της Ιεράς Συνόδου (δείτε ΕΔΩ) έκανε λόγο για :

  • “Κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών”,δηλαδή χωρίς να είναι κανένας άλλος παρών μέσα στην εκκλησιά – αλλα ενδεχομένως θα μπορεί να περιμένει τη σειρά του στην ουρά έξω από την εκκλησία.
  • Υποδεικνύει (δηλαδή : δείχνει,επισημαίνει,συμβουλεύει,συνιστά….αλλα δεν αποφασίζει) την «λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ» ,που παραπέμπει σε μικρή ακολουθία που ψάλλεται συνήθως στα μοναστήρια και στους ενοριακούς ναούς κατά τις ολονυκτίες θείες λειτουργίες την παραμονή μεγάλων εορτών,χωρίς να διευκρινίζει εάν «η λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας » θα γίνεται παρουσία πιστών.

Επίσης απάντηση δεν δόθηκε στην ερώτηση τι λέει από δω και πέρα η Ιεραρχία για το μυστήριο της «θείας κοινωνίας».

Κατά τα λοιπά ζήτησε από τούς πιστούς να προσεύχονται κάθε βράδυ μεταξύ 10 έως 10.15 και… ο θεός βοηθός.

Βεβαίως,η Ιερά Σύνοδος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κυβέρνηση για “την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας !

Google+ Linkedin