Βάφτηκε με αίμα η προεκλογική περίοδος στην Αλβανία – Ένας νεκρός σε επεισόδια στο Ελμπασάν

Βάφτηκε με αίμα η προεκλογική περίοδος στην Αλβανία – Ένας νεκρός σε επεισόδια στο Ελμπασάν

Το άκρως τεταμένο κλίμα που επικρατεί προεκλογικά στην Αλβανία επιβεβαίωσαν αιματηρά επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο Ελμπασάν. Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα τρία τραυματίστηκαν χθες (21/04), μεταξύ των οποίων και μία αστυνομικός, στην πόλη στα κεντρικά της χώρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το περιστατικό συνδέεται με την όξυνση στο πολίτικο κλίμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής 25 Απριλίου.

Όλα ξεκίνησαν, όταν εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος κατήγγειλαν στην Αστυνομία ότι αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας μοίραζε σε πολίτες φακέλους με χρήματα για εξαγορά των ψήφων τους και ταυτόχρονα συγκέντρωνε τις αστυνομικές τους ταυτότητες.

Καθώς η Αστυνομία καθυστέρησε να φτάσει, άτομα της προεκλογικής επιτροπής του κόμματος της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν το όχημα. Ακολούθησε έντονη λογομαχία και στη συνέχεια ανταλλαγή πυρών, από τα οποία έπεσε νεκρός ένας 57χρονός και τραυματίστηκαν δύο συνεργοί του και η αστυνομικός, η οποία βρέθηκε τυχαία εκεί και επιδίωξε να εξομαλύνει την κατάσταση.

Ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκαζμέντ Μπάρδι, ισχυρίστηκε ότι «το θύμα ανήκε σε συμμορία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που εξαγόραζε ψήφους». Ο δράστης, που είναι σωματοφύλακας του Μπάρδι, συνελήφθη από την αστυνομία και υποστήριξε ότι πυροβόλησε σε συνθήκες αυτοάμυνας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αστυνομία δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιστατικό. Ωστόσο, στην πρωτεύουσα Τίρανα και στο Ελμπασάν, που γειτνιάζουν μεταξύ τους, ελήφθησαν έκτακτα μέτρα φρούρησης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, επικαλούμενος και δύο προηγούμενα προεκλογικά επεισόδια, όπως τον τραυματισμό πριν από δύο μέρες ενός οπαδού του Δημοκρατικού Κόμματος από στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε εκλογικό κέντρο της αντιπολίτευσης στην πόλη της Καβάγια, κατηγόρησε για την προεκλογική ένταση τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Κανένα από τα δύο πολιτικά κόμματα δεν σχολίασε το αιματηρό συμβάν.

Οι Αλβανοί θα προσέλθουν την ερχόμενη Κυριακή 25 Απριλίου στις κάλπες, για να εκλέξουν το νέο Κοινοβούλιο σε μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του κόμματος του Ράμα και της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τους Δημοκρατικούς, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

Παρέμβαση Ερντογάν υπέρ Ράμα πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα

Φωτό αρχείου – Πηγή: Associated Press

Ο Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν δεν έχει κρυφτεί όσον αφορά τον ρόλο που θέλει να παίξει στην Αλβανία. Άλλη μια απόδειξη αποτελεί η παρέμβαση που έκανε χθες (21/04), λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα, με εξ’ αποστάσεως… παρουσία του Τούρκου προέδρου έγιναν στην πόλη Φίερι, τα εγκαίνια νοσοκομείου-δώρο Ερντογάν στον στενό του φίλο -όπως τον αποκάλεσε- πρωθυπουργό Έντι Ράμα,.

Το νοσοκομείο, το οποίο χαρακτηρίστηκε και από τις δυο πλευρές σύμβολο της αλβανο-τουρκικής φιλίας, ολοκληρώθηκε μόλις σε δυόμισι μήνες(!), κόστισε 70 εκατομμύρια ευρώ και περιέχει 150 κλίνες και έξι κλινικές.

Ο Ράμα, μιλώντας στα εγκαίνια, υποστήριξε ότι το νοσοκομείο «συμβολίζει τον ήλιο που ανατέλλει ξανά στην Αλβανία μετά από μια σκοτεινή περίοδο», ενώ αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την εξασφάλιση στην Αλβανία μεγάλου αριθμού των κινέζικων εμβολίων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ράμα είπε ακόμα ότι το νοσοκομείο αποτελεί την αφετηρία μιας κοινής με την Τουρκία πορείας, που θα μετατρέψει το υγειονομικό σύστημα στην Αλβανία σε success story και σημείο αναφοράς και για τις γειτονικές χώρες.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Αλβανία είναι τυχερή που έχει την Τουρκία «τόσο φίλη και ταυτόχρονα τόσο έτοιμη να βρεθεί δίπλα» στη χώρα του.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και σε άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως είναι η αναστήλωση των πολιτιστικών αξιών στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων Αργυροκάστρου και Μπερατίου, την ανάπτυξη του τουρισμού, την επένδυση στον βιομηχανικό τομέα, την λειτουργία στα Τίρανα κλάδου του πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης.

Από τη δική του πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέρθηκε «στον αδελφό αλβανικό λαό» -όπως τον χαρακτήρισε- και στην ανερχόμενη στρατηγική συνεργασία, η οποία κατά τον ίδιο, πηγάζει από την κοινή ιστορία πολιτισμού μεταξύ των δύο λαών.

Στο πλαίσιο αυτό, επωφελήθηκε της ευκαιρίας να ευχηθεί στον αλβανικό λαό για το Ραμαζάνι.

Google+ Linkedin