«Βάλ’ τους Χ» μέσω 3D εικονικής περιήγησης στην Τεχνόπολη
To Ίδρυμα ‘Ρόζα Λούξεμπουργκ’ και η ‘Human Rights 360’, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, προχώρησαν στη δημιουργία ενός άμεσου και διαδραστικού χάρτη ο οποίος και απεικονίζει τις επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο που έλαβαν χώρα στην πόλη της Αθήνας, ιδίως την περίοδο από το 2011 έως το 2013.
Από το 2011 ως το 2018 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.000 καταγεγραμμένες ρατσιστικές επιθέσεις στην Αθήνα. Για το διαδραστικό χάρτη επιλέχθηκαν 50, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν από το 2011 ως το 2013, ενώ συμπληρώθηκαν με κάποιες πριν και μετά από το διάστημα αυτό.
Ανάμεσα σε αυτές, εμβληματικές υποθέσεις που δικάστηκαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως η επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΚΚΕ, η επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών και η δολοφονία Φύσσα, καθώς και παλαιότερα περιστατικά, όπως η επίθεση στον Δημήτρη Κουσουρή το 1998 έξω από το δικαστήριο της Ευελπίδων, αλλά και πολύ πιο πρόσφατα, όπως η επίθεση το 2017 στον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη».
Έχοντας τον εύγλωττο τίτλο ‘Βαλ’ τους Χ- Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας’, το όλο εγχείρημα μεταφέρεται εξολοκλήρου online μέσω 3D εικονικής περιήγησης που προσφέρει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να αφουγκραστούν τα έργα σαν να ήταν μπροστά τους, να προβληματιστούν, και να ζήσουν την όλη εμπειρία με απόλυτη ασφάλεια εν μέσω της πανδημίας.
Η καθοριστική, καταδικαστική απόφαση στη μακροχρόνια δίκη της Χρυσής Αυγής, στις 7 Οκτωβρίου 2020 και οι ποινές που ακολούθησαν επανάφεραν στο προσκήνιο τη δουλειά του «Μαύρου Χάρτη της Ρατσιστικής Βίας». Διότι μπορεί η πλειονότητα των καταδικασθέντων να έχει ήδη οδηγηθεί στη φυλακή ωστόσο τα εγκλήματά και οι ρατσιστικές πρακτικές τους δεν πρέπει να ξεχαστούν, ούτε να δημιουργηθεί χώρος στο μέλλον για την ανάδειξη παρόμοιων μορφωμάτων.
Η έκθεση, που αυτή τη φορά περιλαμβάνει 100 επιθέσεις αποτυπωμένες σε 100 έργα, σκίτσα από τις απολογίες των καταδικασθέντων αλλά και σκίτσα που αποτυπώνουν την ημέρα της απόφασης, είναι μία διαρκής υπενθύμιση, μια παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα και μία δέσμευση ότι δεν μένουμε σιωπηλοί απέναντι στο τυφλό ρατσιστικό μίσος του νεοναζισμού. Είναι τελικά μία διαρκής προσπάθεια να μη θρηνήσουμε ξανά κανένα θύμα.
Τι είναι η 3D εικονική περιήγηση
Μια 3D Εικονική Περιήγηση είναι μια προσομοίωση, μια αναπαράσταση ενός πραγματικού εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου. Ένα κυριολεκτικά “Ψηφιακό δίδυμο” που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να τον εξερευνήσει, χωρίς κανένα περιορισμό σαν να βρίσκεται πραγματικά εκεί. Η 3D Εικονική Περιήγηση παρέχει λεπτομερείς οπτικές πληροφορίες, είναι το επόμενο βήμα στην οπτική επικοινωνία καθώς ενσωματώνει φωτογραφίες, διαφάνειες ή και video. Μια ρεαλιστική περιήγηση του χώρου που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει την κάθε λεπτομέρεια, να καταλάβει την αίσθηση του μεγέθους, του ύψους και του βάθους του χώρου. Οι 3D Εικονικές Περιηγήσεις είναι ένα σημαντικό τεχνολογικό εργαλείο για πάρα πολλούς τομείς της αγοράς αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι στις δύσκολες συνθήκες που περνάμε λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων μας εξαιτίας του κορονωιού, οι 3D Εικονικές Περιηγήσεις αποτελούν για όλους ένα «παράθυρο στον κόσμο».