Αντωνία Μπούζα: Ανάγκη διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση έργων της Περιφερειας

Αντωνία Μπούζα: Ανάγκη διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση έργων της Περιφερειας

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανάγκη διαφάνειας με σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για τη σύννομη και αξιοκρατική διαχείριση του ποσού 1.500.000 ευρώ, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα απορρίμματα.

Λόγω των ειδικών συνθηκών ( πολέμου Ουκρανίας, ακρίβειας, αναταραχής στην ενέργεια, κόβιντ κ.α) πρέπει οι προτεραιότητες και οι κατευθύνσεις παραγωγής πολιτικού έργου Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης, να αλλάξουν. 

Αντίθετα, βλέπουμε να συνεχίζουν ακάθεκτα, πολιτικοί παλαιάς κοπής, την τακτική 

που ακολουθήθηκε τόσα χρόνια τώρα στον τόπο και οδήγησε στα άσχημα αποτελέσματα χρεοκοπίας, χαμηλών εισοδημάτων των πολιτών, ακρίβειας, υπανάπτυξης, διάλυσης σταθερών δομών της Πολιτείας και εν γένει χαμηλών επιδόσεων του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. 

Σήμερα η ακρίβεια σαρώνει, επαγγέλματα δοκιμάζονται, ενώ έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι που είναι αναγκαίοι για τη διατήρηση της διατροφικής αλυσίδας, χωρίς να έχει κατατεθεί καν στην Πελοπόννησο, στοιχειωδώς ένα σχέδιο στήριξης, επέκτασης – διαφοροποίησης καλλιεργειών και ανάληψης ειδικής μέριμνας και σχεδίου, προκειμένου να ενισχυθεί η επάρκεια σε τρόφιμα, ζωοτροφές και σε ζωϊκό κεφάλαιο, ενώ παραμένουν δυσεπίλυτα ακόμη φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη διαβίωση, την ενσωμάτωση και την παραβατικότητα που εκπορεύεται από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού και ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.. 

Αντί αλλαγής κατεύθυνσης στις πολιτικές προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής Νίκα και προσπάθειας συναίνεσης για να αντιμετωπισθούν τα δύσκολα προβλήματα του τόπου, με έκπληξη διάβασα το δελτίο τύπου της Περιφερειακής Αρχής Νίκα, σχετικά με υπογραφή προγραμματικής Σύμβασης με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΟΡΙΑΣ Α.Ε. για δράση, με το βαρύγδουπο τίτλο «ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ». Αρχικά πρέπει να ενημερώσω τους πολίτες πως αυτή η δράση ευαισθητοποίησης προβλέπεται από τη σύμβαση για την ολοκληρωμένη  διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αφορά το ιλιγγιώδες ποσό της τάξης του 1,5, εκατομμυρίου ευρώ και απαιτείται για την υλοποίησή της, ΔΙΕΘΝΗΣ διαγωνισμός.

Βασικά η δράση αυτή, έπρεπε να έχει υλοποιηθεί πολύ νωρίτερα από την έναρξη λειτουργίας του ΣΔΙΤ Απορριμμάτων, δηλαδή από το 2020, προκειμένου οι πολίτες να είχαν ήδη  ενημερωθεί για τη σημασία της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, τη σπουδαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και πόσο σημαντική είναι η δική τους συμμετοχή και τήρηση όσων προβλέπονται πχ ανακύκλωση κλπ, για να επιτύχει το σημαντικό εγχείρημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, για το οποίο η ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ αισθάνεται υπερήφανη.

Επιλέχθηκε από τον κ. Περιφερειάρχη να υλοποιήσει αυτή τη δράση ευαισθητοποίησης, ένας νεοσύστατος Αναπτυξιακός Οργανισμός ο Μοριάς ΑΕ, με έλλειψη γνώσεων και εμπειρίας, όπου έχουν «εξοβελιστεί» από τη μετοχική σύνθεση οι Δήμοι της Πελοποννήσου και ο οποίος έχει στελεχωθεί μόνο με «εκλεκτούς» προσωπικά του κ.Νίκα.

 Έτσι είδαμε να υπογράφεται μία Προγραμματική Σύμβαση, χωρίς καμία γνώση του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρά μόνο της Οικονομικής Επιτροπής, πατώντας στον έωλο Νόμο Θεοδωρικάκου, ο οποίος ως γνωστόν, πρωτόδικα κρίθηκε αντισυνταγματικός, σύμφωνα με το Γ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας . 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν αυτό, που πάντα ενέκρινε σύμφωνα με όσα ίσχυαν στη Νομοθεσία τις Προγραμματικές Συμβάσεις και μάλιστα, όταν προγραμματική σύμβαση αφορά τη διαχείριση ενός τόσο μεγάλου ποσού όπως η συγκεκριμένη ( 1.500.000 ευρώ), λόγοι διαφάνειας επιβάλλουν την έγκρισή της από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Δυστυχώς επιλέχθηκε για μία ακόμη φορά η προσφιλής τακτική αγνόησης των αιρετών οργάνων  δηλ. του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως και η απουσία από το Δ.Σ. του νεοσυσταθέντα Οργανισμού ΜΟΡΙΑΣ Α.Ε, κανενός μέλους του ΠΕ.ΣΥ.Π. από την πλευρά  των αιρετών αντιπολιτεύσεων, όπου θα παρακολουθεί και θα ελέγχει, όπως γίνεται σε όλες τις δημοκρατίες. 

Ενημερωτικά, σήμερα στο Δ.Σ. της εν λόγω εταιρείας, δεν υπάρχει κανείς εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, εκτός του συνεργάτη του κ. Νίκα και εντεταλμένου με αντιμισθία, Περιφερειακού Συμβούλου και επικεφαλής της Παράταξης «Πελοποννησιακή Συμμαχία», που στηρίχτηκε από το ΚΙΝΑΛ. 

Επειδή η δράση αυτή αφορά τόσο μεγάλο ποσό, καλώ τον κ.Νίκα, να φέρει το θέμα αυτό στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να ορισθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα προταθεί από το Σώμα, για να παρακολουθεί το διεθνή διαγωνισμό που επιβάλλεται να ακολουθηθεί, καθώς και την κατανομή των δαπανών της σύμβασης του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. 

Η ενέργεια αυτή κρίνεται αναγκαία,  την ώρα που οι Πελοποννήσιοι στενάζουν από την ακρίβεια, τα λουκέτα, την ακρίβεια και την αβεβαιότητα γα το μέλλον. 

Σε τυχόν αδιαφανή διάθεση πόρων και στοχευμένες ενέργειες  για να ενισχυθεί επικοινωνιακά, εν όψει και των επερχόμενων Αυτοδιοικητικών εκλογών, η τρωθείσα εικόνα, λόγω των χαμηλών επιδόσεων της Περιφερειακής Αρχής Νίκα, πρέπει να μπει ένα τέλος. Επιβάλλεται να υπάρχει διαφάνεια σε όλες τις δαπάνες για να γνωρίζουν οι πολίτες, επιτέλους τα έργα και τις ημέρες όλων μας

Η Δημοκρατία θα νικήσει!

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ 

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕ.ΣΥ.Π.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Google+ Linkedin