Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό από τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου

Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό από τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου

Μετά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας , την αγανάκτηση που προκάλεσε στον επιμελητηριακό κόσμο της χώρας η εκπρόθεσμη και αντισυνταγματική τροπολογία Πλεύρη, που πραξικοπηματικά ανατρέπει το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων , εκφράζουν με ανοικτή επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό της χώρας και τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητά  από τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη την άμεση παρέμβασή του προκειμένου να αποσυρθεί η πολιτικά άκαιρη, άστοχη και υποκριτική μεθόδευση Γεωργιάδη , που απροσχημάτιστα βάλει ευθέως κατά του κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου των Επιμελητηρίων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Τροπολογία για την Επιμελητηριακή Νομοθεσία»

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας την δικαιολογημένη αναστάτωση που προκάλεσε στον επιμελητηριακό κόσμο της χώρας, η τροπολογία, που εκπρόθεσμα κατέθεσε στις 21 Μαΐου 2021, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τη φαρμακευτική κάνναβη ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Πλεύρης, με την αιτιολόγηση ότι  «με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται η εύρυθμη λειτουργία των Επιμελητηρίων, με την τήρηση δημοκρατικών διαδικασιών».

Η νομοθέτηση του άρθρου 38 στο Ν. 4801/2021 δημιουργεί ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα για τη λειτουργία των Επιμελητηρίων, παραβιάζει τα ιστορικά και δημοκρατικά δικαιώματα του θεσμού, αλλά και θέτει την υπηρεσιακή λειτουργία των Επιμελητηρίων εν αμφιβόλω, μιας και το σύνολο των υπηρεσιακών αποφάσεων λαμβάνεται από τις Διοικητικές Επιτροπές των Επιμελητηρίων.

Ο νομοθέτης επιδίωκε πάντοτε ο εκλεγμένος Πρόεδρος και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής των Επιμελητηρίων, να έχουν την δύναμη, την σταθερότητα και την ασφάλεια να επιτελέσουν το έργο τους, όπως το είχαν προγραμματίσει και για το οποίο είχαν εκλεγεί για μια ολοκληρωμένη θητεία. Για την εξασφάλιση της σταθερότητας αυτής, ο νομοθέτης είχε προβλέψει την έκπτωση (παύση ή αντικατάσταση) του Προέδρου ή της Διοικητικής Επιτροπής με το αυξημένο ποσοστό των 4/5 του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου. Ο μηχανισμός αυτός, με τα ανώτερα χαρακτηριστικά είχε λειτουργήσει εποικοδομητικά, κατά το παρελθόν, σε ορισμένες οριακές περιπτώσεις δικαιολογείτο πλήρως η εφαρμογή του.

Επιπλέον, οφείλουμε να επισημάνουμε  την παντελή έλλειψη μιας στοιχειώδους διαβούλευσης του αρμόδιου Υπουργείου με τους επιμελητηριακούς παράγοντες της χώρας  ώστε να υπάρξει μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των οριζόντιων επιπτώσεων, πριν από την εκπόνηση της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης.

Θεωρούμε ότι η  αρχή της διαφάνειας και της λογοδοσίας έχει την έννοια ότι η λειτουργία της Κεντρικής Διοίκησης οφείλει να προβλέπει διαδικασίες διαβούλευσης κατά τον σχεδιασμό δημοσίων πολιτικών και να λαμβάνει υπόψη τα πορίσματά της, που συμβάλουν σημαντικά στην εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης για τη «βελτίωση της νομοθεσίας».

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αποτελεί κοινή πεποίθηση του επιμελητηριακού κόσμου ότι η επίμαχη τροπολογία, που από 24 Μαΐου 2021 αποτελεί νόμο του Κράτους, καθιστά εξαιρετικά επισφαλή την ύπαρξη σταθερής Διοικητικής Επιτροπής στα Επιμελητήρια της χώρας και αυτό επιφέρει «ακυβερνησία», αστάθεια και  αναταραχή.

Σας υποβάλλουμε συνημμένα ανακοίνωση – παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Αναμένουμε την άμεση παρέμβαση σας, για την άρση της κατάφορης αυτής αδικίας εις βάρος του κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου των Επιμελητηρίων.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Πιτσάκης

Πρόεδρος Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου &

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κορινθίας

Google+ Linkedin