«Αμφισβητούμενα νερά» για τις ΗΠΑ η περιοχή του Καστελόριζου
“Disputed waters” (μτφ “αμφισβητούμενα νερά”) θεωρούν οι ΗΠΑ τα Ελληνικά χωρικά ύδατα πέριξ του Καστελλόριζου!
Λίγες ώρες μετά την έκδοση Navtex από την Τουρκία για έρευνες στα ανοιχτά του Καστελόριζου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι (κείμενο σε μετάφραση): «οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μία NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο». Ακόμη προσθέτει πως «προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».
Η απάντηση στα αγγλικά:
The United States is aware that Turkey has issued a NAVTEX for research in disputed waters in the Eastern Mediterranean. We urge Turkish authorities to halt any plans for operations and to avoid steps that raise tensions in the region.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογο του Μαρκ Έσπερ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μ.Έσπερ, είχε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.
O Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Από το υπουργείο Άμυνας υποστηρίζουν ότι η συνομιλία ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του Ν. Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον.
Πέρα από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συζητήθηκαν οι «νέες προοπτικές και ευκαιρίες» που δημιουργεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, που μετατρέπει την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, καθώς και τα τριμερή σχήματα «συνεργασίας» στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα και υλοποιούν τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.
Τη στιγμή που οι «σύμμαχοι» «σφυρίζουν αδιάφορα» για την τουρκική επιθετικότητα και κάνουν «πλάτες» στην Άγκυρα, το υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται προκλητικά πως στην τηλεφωνική επικοινωνία «επιβεβαιώθηκε η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδας ως ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».